Українське мистецьке товариство (Сідней)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українське мистецьке товариство (УМТ)  — мистецьке, головно драматична група в Сіднеї, Австралії, яка почала свою діяльність наприкінці 1950 року.

Драматичний Гурток при Українській Громаді в Сіднеї (1950—1952)[ред. | ред. код]

Цей перший театральний гурток у Сіднеї почав свою діяльність в 1950 під назвою "Драматичний Гурток при Українській Громаді в Сіднеї. 7 жовтня 1950 відбулися загальні збори гуртка, на яких було вибрано управу в складі: Ярослав Масляк — голова, члени: Степан Хвиля, Євген Новичевський, Микола Свідерський і Лідія Гаєвська-Денес.[1]

21 січня 1951 відбулася перша вистава «Ніч під Різдво». Це був монтаж, що складався з трьох частин:

  1. Вокально-балетна частина, уклав Євген Новичевський;
  2. «Різдвяна Ніч», одноактівка за Миколи Гоголем;
  3. «Цар Максиміліян», сатирично-вертепна сценка Ярослава Масляка.

В гуртку було 32 осіб. Після відходу Ярослава Масляка і Степана Хвилі гурток перебрав Василь Подригуля і почав готувати п'єсу Івана Тобілевича «Мартин Боруля». Недокінчену підготовку перебрав режисер Григорій Маслюк і 1 грудня 1951 п'єсу було поставлено.[2]

Українське мистецьке товариство (1952—1962)[ред. | ред. код]

На загальних зборах 23 лютого 1952 р. драматичний гурток переформувався, прийнявши назву «Українське Мистецьке Товариство» (також при Українській Громаді). Було вибрано управу в складі: голова — Іван Лясківський, адміністратор — Микола Свідерський, Григорій Маслюк, і Стефан Якубів. Головною точкою нового статуту було — «плекати українське мистецтво на чужині».[2] Провідну ролю в Товаристві належить Секції Драматижній (режисер Григорій Маслюк). У травні 1952 створилася (пізніше незалежна) балетна секція під проводом Євгена Новачевського, а потім Наталії Тиравської і Миколи Свідерського, у червні — секція співу (диригент священик Іван Манько).

Декорації й афіші виготовив художник Борис Спесивий. Провідними акторами, крім названих, були: Клавдія Фольц, Євгенія Спесива, М. Данченко, Теодор Цигилик, Я. Стецик, Радіон Шока.

Українське мистецьке товариство розв'язалося 1962.

П'єси[ред. | ред. код]

Під режисурою Григорія Маслюка і Леоніда Дорошенка поставлено п'єси:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українське мистецьке товариство в Сіднеї // Новий обрій, ч. 1, 1954. с. 81-82
  2. а б Спесивий Борис. Українське мистецьке товариство // Українці Австралії : енциклопедичний довідник / за ред. В. Шумського, М. Шумського та ін. — Сідней : «Вільна думка» і Товариство Збереження Української Спадщини в Австралії, 2001. — С. 506-507. — ISBN 0-908168-11-X.

Джерела[ред. | ред. код]