Уффінгтонський білий кінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 51°34′39″ пн. ш. 1°34′00″ зх. д. / 51.57750° пн. ш. 1.56667° зх. д. / 51.57750; -1.56667

Вид фігури коня з висоти 700 метрів
Широкий план

Уффінгтонський білий кінь — сильно стилізована крейдяна фігура довжиною 110 м, створена способом наповнення битою крейдою глибоких траншей на схилі 261-метрового вапнякового Горба білого коня поблизу містечка Уффінгтон в англійському графстві Оксфордшир. Перебуває під державною охороною як єдиний англійський геогліф, доісторичне походження якого не викликає сумнівів. Вважається, що предметом зображення є кінь, проте є припущення, що це біжить вовкодав Уффінгтона[1].

Оптичне датування, здійснене в 1994 році, дає змогу віднести створення фігури до ранньої бронзової доби (приблизно X століття до н. е.). До проведення цього дослідження оцінки віку геогліфа висловлювалися істотно скромніші. У старовину місцеве населення вважало фігуру за дракона. Говорили, що це той самий дракон, якого переміг небесний покровитель Англії, святий Георгій, на сусідньому пагорбі дракона.

Творцями зображення, мабуть, були мешканці прилеглого городища площею в три гектари, яке в давнину оточував штучний рів. Для того, щоб фігура не заростала травою, її з покоління в покоління регулярно «виполювали». Як правило, ця процедура здійснювалася раз на сім років і збігалася з проведенням місцевого ярмарку. За браком належного догляду крейдяні фігури швидко заростають травою і втрачають чіткість контуру.

Недалеко від зображення пролягає доісторична Ріджуейська дорога, що виникла приблизно 3000 р. до н. е. і далі використовувалася в бронзовій та залізній добі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доісторичний білий кінь може виявитися собакою (російською) . Membrana. 14 октября 2010. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 17 жовтня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]