Уштіпци

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уштіпци
Походження  Боснія і Герцеговина
Необхідні компоненти дріжджі

Уштіпци (серб. uštipci, від дієслова uštinuti, «щипати») — кулінарний виріб зі смаженого тіста, на кшталт пончиків.[1] Популярні в Боснії та Герцеговині, Хорватії, Північній Македонії, Сербії, особливо у Воєводині, районі Срем, і Словеніі, де вони відомі як ведмедики (miške). У Боснії та Герцеговині їх іноді називають пексиметі (peksimeti).

Опис[ред. | ред. код]

Уштипці схожі на фритуле (fritule) - хорватську святкову випічку, яку готують спеціально до Різдва. А також на балканські пончики з крофне начинкою (krofne, від німецького Krapfen), але вони не обов'язково повинні бути солодкими.

Можуть бути солодкими та солоними, з джемом, каймаком або сиром, виконуючи таким чином роль основного продукту для сніданку, десерту або навіть основної страви. Вони також можуть містити інші інгредієнти, найчастіше це яблуко, гарбуз, але можливі навіть м'ясо і сир. Уштипці їдять з чаєм або кавою, а також як десерт. Часто їх також посипають зверху цукровою пудрою, щоб зробити їх естетичнішими. Вони можуть добре поєднуватися з джемом, Nutella та Eurocrem.

Уштипцями в Сербії також називають невеликі котлети, фаршировані сиром або бринзою, і беконом[2][3].

Посилання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Sandra Knežević: Pelaprat — Veliki kuvar, Novi Sad 2004. ISBN 978-86-7710-049-0., str. 160—163.
  2. Сербия. Путеводитель + мини-разговорник. / Владислав Петрович, Юлия Петрович. — М.: АЯКС-ПРЕСС, 2018
  3. Уштипцы (сербские котлетки). Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 12 січня 2022.