У ганебного стовпа (фільм, 1923)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У ганебного стовпа
მამის მკვლელი
Кадр з фільму
Жанр бойовик
мелодрама
пригоди
Режисер Амо Бек-Назарян
Сценарист Амо Бек-Назарян
Олександр Казбегі
У головних
ролях
Нато Вачнадзе
Васо Арабідзе
Беджанова
Вано Сараджишвілі
Коте Андронікашвілі
Акакій Васадзе
Н. Гварадзе
Захарій Беришвілі
Е. Ерістав-Джгенті
Єсиковський Павло
Оператор Сергій Забозлаєв
Кінокомпанія Держкінопром Грузії
Тривалість 60 хв.
Мова грузинська
Країна СРСР СРСР
Рік 1923
Дата виходу 6 травня 1924
IMDb ID 0230911
CMNS: У ганебного стовпа у Вікісховищі

«У ганебного стовпа» (рос. «У позорного столба», інша назва — «Батьковбивця») — грузинський радянський художній фільм 1923 року вірменського кінорежисера Амо Бек-Назаряна (перша режисерська робота). За мотивами роману Олександра Казбегі «Батьковбивця».

Сюжет[ред. | ред. код]

Захищаючи честь дружини від замаху князя, селянин Глаха вбиває кривдника. Вбивство князя стає причиною багаторічних поневірянь Глахи, що сховалося від суду. У відсутність Глахи в його доньку Нуну, що живе у родичів, закохується молодий селянин Яго. Але дівчині не судилося стати дружиною коханої людини: за Нуну сватається горбань, відмовити якому її родичі не сміють, оскільки жених є братом «значної» людини — осавула Григоли. Останній всіляко сприяє сватанню, розраховуючи на близькість з Нуною після її одруження. Прагнучи позбавитися від суперника, Григола підлаштовує арешт Яго. Проте хлопцю вдається втекти і сховатися в горах. Після того, як Нуну стала дружиною горбаня, Григолі вдається насильно заволодіти нею. Нуну у відчаї втікає в гори. Там вона зустрічається з Яго, який проводжає її до батька — старого Глахо. Але Григола виявляє утікачку. Він вбиває Глаху і звинувачує Нуну у вбивстві батька. Нуну засуджують до публічного покарання батогами і відправленню на каторжні роботи.

Актори[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Советские художественные фильмы. Аннотированный каталог. — М. : Искусство, 1961. — Т. 1. — С. 47-48. — 3000 прим.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]