Фернан Лангль де Карі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фернан Лангль де Карі
Fernand de Langle de Cary
Народження 4 липня 1849(1849-07-04)
Франція Лор'ян, Бретань
Смерть 19 лютого 1927(1927-02-19) (77 років)
Франція Пон-Скорфф, Бретань
Поховання склеп губернаторівd
Країна Франція Франція
Приналежність Франція Французька армія
Рід військ кіннота
Освіта Особлива військова школа Сен-Сір
Роки служби 18691916
Звання армійський генерал
Командування Група армій «Центр»
4-та армія
8-й армійський корпус
4-й армійський корпус
Війни / битви
Діти Pierre de Langle de Carryd
Нагороди
Великий Хрест ордена Почесного легіону
Великий Хрест ордена Почесного легіону
Кавалер воєнного хреста 1914—1918 з пальмовою гилкою (Франція)
Кавалер воєнного хреста 1914—1918 з пальмовою гилкою (Франція)
Військова Медаль (Французька Республіка)
Військова Медаль (Французька Республіка)
CMNS: Фернан Лангль де Карі у Вікісховищі

Фернан Лангль де Карі (фр. Fernand de Langle de Cary; 4 липня 1849, Лор'ян — 19 лютого 1927, Пон-Скорфф) — французький воєначальник часів Першої світової війни, армійський генерал (1916). На початку Великої війни був командувачем 4-ї армії, на чолі якої бився в Прикордонній битві 1914 року на Західному фронті.

Біографія[ред. | ред. код]

Фернан Луї Арман Марі Лангль де Карі народився в Лор'яні 4 липня 1849 року. 1867 році поступив у військову школу Сен-Сіра, яку успішно закінчив на чолі свого класу в 1869 році. Службу розпочав у 2-му кавалерійському полку Африканських шассерів (фр. Chasseurs d'Afrique). Брав участь у франко-прусській війні, під час якої був поранений і нагороджений медаллю за відвагу. Після війни він пройшов підготовку на штабного офіцера, деякий час працював професором у Французькій військовій академії. У 1900 році отримав звання бригадного генерала і командування кавалерійською бригадою в Алжирі. У 1912 році він став членом Вищої військової ради Франції (фр. Conseil Supérieur de la Guerre).

На початку Першої світової війни в серпні 1914 року Лангль де Карі став командувачем 4-ї армії. У взаємодії з 3-ю армією генерала П'єра Рюффе та 5-ю армією генерала Шарля Ланрезака головнокомандувач генерал Жозеф Жоффр наказав його військам атакувати німців, що наступали на південь через сильно зарослі лісом гірські райони Арденн. Французькі війська значно поступалися кайзерівській армії, що на них наступали, тому в битві в Арденнах зазнали поразки з дуже великими втратами, але зуміли відійти і сформувати лінію оборони, досить сильну, щоб зупинити німецький контрнаступ. На відміну від генералів Рюффе та Ланрезака, де Кері не був звільнений від свого командування. Він продовжував очолювати 4-ту армію (хоча її сила була значно зменшена на користь новоствореної 6-ї армії Фоша) в битвах на Марні та на Ені, а також у траншейних боях 1915 року. Він командував французькими військами у Другій шампанській битві, черговому невдалому і коштовному французькому наступі, ініційованому Жоффром.

У грудні 1915 року він замінив Едуара де Кастельно на посаді командувача групи армій «Центр», коли його призначили заступником головнокомандувача. У цій посаді Лангль де Карі, серед інших обов'язків, став відповідальним за нагляд за оборонною готовністю Вердена. У лютому 1916 року розпочався масштабний німецький наступ на Верден, і перший час де Карі керував бойовими діями, але незабаром, зважаючи на те, що він вже досяг вікового обмеження для виходу на пенсію, його замінив Петен. Він командував лише два місяці. Офіційною причиною його відсторонення був вік 66 років.

19 лютого 1927 року армійський генерал Фернан Лангль де Карі помер.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела
Виноски

Посилання[ред. | ред. код]

Командування військовими формуваннями (установами)
Франції
Попередник:
дивізійний генерал
Жорж Альбер Базен-Гейтер
Командир
4-го армійського корпусу

10 грудня 1908 — 3 лютого 1911
Наступник:
дивізійний генерал
Віктор Рене Боле
Попередник:
дивізійний генерал
Жан Антуан Пікард
Командир
8-го армійського корпусу

3 грудня 1911 — 17 грудня 1912
Наступник:
дивізійний генерал
Фердинанд Фош
Попередник:
сформована
Командувач
4-ї армії

2 серпня 1914 — 11 грудня 1915
Наступник:
дивізійний генерал
Анрі Жозеф Гуро