Фруктовий дурник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дурник
Ожиновий дурник
Група страв Десерт
Походження Англія
Необхідні компоненти Фруктове пюре, збиті вершки, цукор
Схожі страви Трайфл

Дурник (англ. fool) — англійський десерт. Традиційно, фруктового дурника готують шляхом загортання пюре з тушкованих фруктів (класично, аґрусу) у солодкий заварний крем. В сучасних рецептах дурника замість традиційного заварного крему часто використовують збиті вершки. Додатково можуть додавати ароматизатор, як-от трояндову воду.

Історія та етимологія[ред. | ред. код]

«Дурник» (англ. fool, тут - foole) вперше згадується у 1598 році як десерт зі «згущених вершків»[1], хоча походження аґрусового дурника може сягати 15 століття[2]. Найдавніший рецепт фруктового дурника датується серединою 17 століття.[3] Чому саме слово «дурник» використовується як назва цього фруктового десерту, чітко не відомо. Деякі автори виводять його з французького дієслова fouler, що означає «чавити» або «пресувати» (у контексті пресування винограду для вина)[4], але цю версію відкидає Оксфордський словник англійської мови як безпідставну та несумісну із раннім застосуванням цього слова[1]. Цю страву ще також називали трайфл, причому обидві назви були взаємозамінними.[5]

Варіації[ред. | ред. код]

Ожиновий дурник

Початково, найпоширенішим фруктовим інгредієнтом дурника був аґрус, хоча в перших рецептах можна було побачити й інші фрукти та ягоди, наприклад, яблука, полуницю, ревінь та малину . Сучасні рецепти можуть містити будь-які легкодоступні сезонні фрукти. Рецепт аґрусового дурника якось було опубліковано в Інтернеті, і цей рецепт впродовж багатьох років є популярним. 

Норфольський дурник[6] — це давня місцева варіація фруктового дурника, в якій фрукти більше видаються другорядним складником, який додають наприкінці приготування страви.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Oxford English Dictionary, second edition, 1989.
  2. Garmey, Jane. Great British Cooking: A Well Kept Secret. New York: Random House, 1981
  3. The compleat cook, anonymous (W.M.), 1658
  4. Hibler, Janie. The Berry Bible, Harper Collins Publishers, 2000, page 306
  5. Three British Desserts: Syllabub, Fool and Trifle. Article by Diana Serbe. Архів оригіналу за 13 May 2010. Процитовано 19 липня 2010.
  6. The accomplisht cook, by Robert May, 1660—1685