Фрідріх Леопольд Прусський (1895–1959)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрідріх Леопольд Прусський
нім. Friedrich Leopold von Preußen
Принц Фрідріх Леопольд (в окулярах) під час процесу Дахау (1945).
Народився 27 серпня 1895(1895-08-27)[1]
Берлін, Німецька імперія
Помер 27 листопада 1959(1959-11-27) (64 роки) або 27 листопада 1954(1954-11-27)[1] (59 років)
Лугано, Тічино, Швейцарія
Діяльність художник
Військове звання Лейтенант
Батько Фрідріх Леопольд Прусський[1]
Мати Луїза Софія Ауґустенбурзька[1]
Брати, сестри Фрідріх Карл Прусський, Фрідріх Сигізмунд Прусський і Вікторія Маргарита Пруська
Нагороди
Орден Чорного орла
Орден Чорного орла
Великий Хрест ордена Червоного орла
Великий Хрест ордена Червоного орла
Орден Червоного орла 1-го ступеня
Орден Червоного орла 1-го ступеня
Великий командор ордена дому Гогенцоллернів
Великий командор ордена дому Гогенцоллернів
Орден Заслуг герцога Петра-Фрідріха-Людвіга
Орден Заслуг герцога Петра-Фрідріха-Людвіга
Почесний хрест (Ройсс)
Почесний хрест (Ройсс)
Кавалер Великого хреста ордена «Святий Олександр»
Кавалер Великого хреста ордена «Святий Олександр»
Почесний хрест ветерана війни
Почесний хрест ветерана війни

Принц Франц Йозеф Оскар Ернст Патрік Фрідріх Леопольд Прусський (нім. Franz Joseph Oskar Ernst Patrick Friedrich Leopold Prinz von Preußen; 27 серпня 1895, Берлін, Німецька імперія27 листопада 1959, Лугано, Швейцарія) — німецький художник, колекціонер і дилер творів мистецтва.

Біографія[ред. | ред. код]

Візантійське тондо, продане принцом Роберту Вудсу Бліссу.

Молодший син принца Фрідріха Леопольда Прусського і його дружини Луїзи Софії. В 1906 році зарахований в 1-й піший гвардійський полк. Захоплювався малюванням, в 1912 році почав брати уроки живопису і малювання з натури у відомого художника Карла Гагемайстера. На початку Першої світової війни вступив в армію, проте дуже швидко був демобілізований через погане здоров'я. В жовтні 1915 року почав вивчати живопис в мюнхенській Академії витончених мистецтв, а також збирати твори мистецтва. В 1917 році через пристрасну купівлю антикваріату вліз у великі борги Міністерство королівського дому розпочало проти принца розслідування, щоб визнати його недієздатним і поставити під опіку. Після численних судових слухань в серпні 1918 року Міністерство припинило розслідування.

В міжвоєнний період проживав в батьковому замку Глініке зі своїм другом і секретарем бароном Фрідріхом Черріні де Монте Варкі (1895–1985), разом з яким активно колекціонував і продавав твори мистецтва, а також автографи свого прадіда принца Карла. В 1937 році продав американському дипломату Роберту Вудсу Бліссу, одному із своїх найкращих клієнтів, візантійське імператорське тондо XII століття з двору монастиря Глініке; станом на вересень 2021 року тондо знаходиться в маєтку Бліссів Дамбертон-Окс. В 1939 році замок Глініке був проданий, тому Фрідріх Леопольд і Черріні переїхали в маєток Імлау біля Верфена, який належав принцу. Фрідріх Леопольд вивіз із замку частину своєї колекції і заповів її Черріні, а решту, яка залишилась в замку — Фонду прусських палаців і садів Берліна-Бранденбурга. 10 вересня 1940 року Потсдамський земельний суд засудив принца і Черріні до великих штрафів за продаж імператорського тондо.

25 травня 1944 року Фрідріх Леопольд і Черріні були заарештовані за прослуховування ворожих радіопередач, а 11 вересня їх доставили в концтабір Дахау. В квітні 1945 року принц був в групі в'язнів, яких службовці СС доставили в Південний Тіроль, де вони згодом були звільнені спочатку німецькими солдатами під командуванням гауптмана Віхарда фон Альвенслебена, а потім — солдатами 5-ї американської армії. 19 червня повернувся в Імлау. В тому ж році виступав свідком на першому процесі над службовцями Дахау. Після процесу оселився в Швейцарії і більше не повертався в Німеччину.

Нагороди[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Karl Friedrichs: Der Entmündigungsstreit im Königlichen Hause. In: Deutsche Juristen-Zeitung, 22 (1917), Sp. 988–991; Digitalisat (PDF) Digitalisat [Schluss] (PDF)
  • Andreas Pretzel, Volker Weiß: Ohnmacht und Aufbegehren: Homosexuelle Männer in der frühen Bundesrepublik. Männerschwarm Verlag; (Oktober 2010), S. 49–50.
  • Peter Koblank: Die Befreiung der Sonder- und Sippenhäftlinge in Südtirol, Online-Edition Mythos Elser, 2006.
  • Volker Koop: In Hitlers Hand. Sonder- und Ehrenhäftlinge der SS. Böhlau, Köln/Weimar/Wien 2010, ISBN 978-3-412-20580-5.

Примітки[ред. | ред. код]