Фулад (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фулад»
Повна назва Футбольний клуб
Фулад Хузестан
(перс. باشگاه فوتبال
فولاد خوزستان
‎)
Прізвисько Сталевий чоловік
Засновано 1971
Населений пункт Ахваз, Іран Іран
Стадіон «Гадір»
у Ахвазі
Вміщує 38 900
Президент Іран Аліреза Айдарізаде
Головний тренер Іран Наїм Саадаві
Ліга Іранська Гульф
Про ліга
2022/23 8-ме
Домашня
Виїзна
Запасна

Футбольний клуб Фулад Хузестан або просто «Фулад» (перс. باشگاه فوتبال فولاد خوزستان‎) — професіональний іранський футбольний клуб з міста Ахваз, зараз команда виступає в Іранській Гульф Про Лізі. Фулад було засновано в 1971 році, власник клубу — Foolad Khuzestan Company. Клуб отримав свою назву через те, що фінансується від коштів промисловості Хузестану.

Клуб двічі вигравав вищий дивізіон іранського чемпіонату, включаючи й перемогу в нижчому дивізіоні, Лізі Азадеган. В сезоні 2004/05 років «Фулад» став переможцем новоствореної Іранської Про Ліги (ІПЛ), набравши 64 очки в 30 матчах, що є найкращим досягненням переможця ліги з 2001 року. Після декількох дуже успішних сезонів здавалося, що з'явилася нова сила в іранському футболі, але через внутрішні проблеми клубу та трансфери він втратив багатьох ключових гравців, через що продемонстрували провальну гру в Лізі чемпіонів АФК 2006 року. По завершенні сезону 2006/07 років «Фулад» вилетів до Ліги Азадеган, другого за чилою чемпіонату Ірану. Однак вже за підсумками наступного сезону клуб здобув право починаючи з сезону 2008/09 років повернутися до Іранської Про Ліги. На даний час «Фулад» — середняк іранського чемпіонату. Вдруге чемпіонаом клуб став у сезоні 2013/14 років.

Домашня форма «Фуладу» складається з футболок та шортів жовто-червоного кольору, а також червоних шкарпеток. Кольори форми клубу взяті з логотипу «Фуладу». Uhlsport — постачальник форми для клубу, а головним спонсором клубу є компанія-власниця команди. За підтримкою вболівальників в Ірані, команда посідає 5-те місце, після Персеполісу, Естеґлалу, Трактора Сазі та Сепахану[1].

Історія[ред. | ред. код]

Створення та перші роки існування[ред. | ред. код]

Алі Акбар Давар, засновник та перший президент Foolad Khuzestan Company

Футбольний клуб «Фулад Хузестан» було засновано в 2 березня 1971 року в місті Ахваз Алі Акбар Даваром. тодішнім президентом Foolad Khuzestan Company. Про існування такої команди в той час мало хто навіть здогадувався допоки, в 1996 році не було розпущено «Джонуб» (Ахваз). Фулад став переможцем чемпіонату міста Ахваз в 1991 році, а через два роки вийшов до другого дивізіону чемпіонату провінції Хузестан з футболу.

В своєму дебютному сезоні в цьому турнірі «Фулад» став переможцем першої групи та вийшов до першого дивізіону чемпіонату Хузестану, в якому також у першому ж сезоні стали переможцями. А це означало, що вони отримали можливість вийти до Чемпіонату Провінції Хузестан.

Дорога до вищих дивізіонів (1995—2001)[ред. | ред. код]

Під час другого року свого перебування Другому дивізіоні чемпіонату провінції Хузестан, в 1995 році, вони стали переможцями провінційного чемпіонату. Того ж року «Джонуб» (Ахваз) припинив існування, а «Фулад» посів їх місце в іранському Другому дивізіоні. У 1996 році під керівництвом Хамаюна Шарухі команда вийшла до Ліги Азадеган. Для іранського футболу це був унікальний випадок, коли команда, яка в 1986 році стартувала в 4-му дивізіоні чемпіонату міста Ахваз вийшла до вищого дивізіону національного чемпіонату.

Ера Франчича (2004—2006)[ред. | ред. код]

Після виходу до Ліги Азадеган, керівництво клубу запросило до себе найталановитіших молодих футболістів Ірану. Врешті-решт команду придбав металургійний комбінат Ахвазу, це дозволило, в свою чергу, покращити фінансове становище клубу. В сезоні 2004/05 років команда стала переможницею Іранської Про Ліги, проте через різні причини не змогла проявити себе в Лізі чемпіонів АФК 2006 року. Найзірковіший гравець «Фуладу» був орендований, а по завершенні сезону викуплений представником Про Ліги ОАЕ «Аш-Шабаб»

ЛЧА та виліт з ІПЛ (2006—2007)[ред. | ред. код]

Після доволі посереднього сезону 2005/06 років, сезон 2006/07 років «Фулад» розпочав з колишнім тренером збірної Ірану Мохаммадом Маєлі Когану, проте вже після першої частини сезону через невдалі результати команди був звільнений із займаної посади. Після цього тимчасово обов'язки головного тренера виконував тренер молодіжної команди Ненад Ніколич, після цього головним тренером «Фуладу» було призначено Аугушту Інасіу. Проте це не допомогло, й за підсумками сезону 2006/07 років посів 15-те місце та вилетів до Ліги Азадеган.

Повернення до Першого дивізіону та роки Джалалі (2007—2012)[ред. | ред. код]

Сезон 2007/08 років «Фулад» розпочав у Лізі Азадеган і, незважаючи на лідерство в турнірній таблиці чемпіонату до останніх турів, змушений був грати в плей-оф за право підвищитися в класі. У двоматчевому плей-оф вони зіграли в нічию з «Паям Мешхед», але саме останній клуб вийшов до ІПЛ завдяки голу на виїзді. Через декілька тижнів «Фулад» викупив ліцензію для участі в Іранському Гульф Кубку в «Сепахана» (Новіна). Після цього 3-річний контракт на посаді головного тренера клубу підписав Маджид Джалалі, під його керівництвом того ж сезону команда посіла 7-ме місце.

1 вересня 2009 року, після відставки Масуда Резаеяна, новим президентом клубу було обрано Сейфоллу Дехорді. До цього Дехорді був віце-президентом «Фуладу», а також займав посаду президента Футбольної Асоціації Ахвазу. Після обрання Дехорді, незважаючи на хороші результати, Джалалі залишив клуб. Лука Боначич став новим головним тренером команди, але за наступні 8 турів команда не здобула жодної перемоги, отож керівництво вмовило Джалалі повернутися, під його керівництвом «Фулад» фінішував на 10-му місці. Під час останнього року роботи Джалалі на посаді головного тренера клубу, «Фулад» у національному чемпіонаті фінішував на 14-му місці, продемонструвавши найгірший результат з моменту свого повернення до ІПЛ.

Успіх у чемпіонаті під керівництвом Фаракі (2012—2014)[ред. | ред. код]

Гравці «Фуладу» святкують своє друге чемпіонство в Іранській Про Лізі в 2014 році.

Після того як контракт Джалалі закінчився, його не було продовжено, натомість новим головним тренером клубу став колишній наставник клубу «Нафт Тегеран» Хоссейн Фаракі. Під його керівництвом в своєму дебютному сезоні «Фулад» посів 4-те місце та здобув путівку до Лігу чемпіонів АФК, вдруге в історії клубу. В сезоні 2013/14 років Фаракі привів «Фулад» до їх другого титулу переможця національного чемпіонату, під його керівництвом команда набрала 57 очок, а в матчі останнього туру чемпіонату переграла «Гостареш Фулад» завдяки єдиному голу Мердада Джамааті на 37-ій хвилині поєдинку. Того сезону вони випередили в турнірній таблиці на 2 очки «Персеполіс». П'ять днів по тому «Фулад» вперше в своїй історії вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів АФК завдяки перемозі над катарським «Аль-Джаїш». Але в наступному раунді «Фулад» поступився іншому представнику Катару «Ас-Садду» через пропущений вдома гол, таким чином, «Фулад» став єдиною командою того розіграшу Ліги чемпіонів, яка не програла жодного матчу. 23 травня 2014 року, незважаючи на прекрасні результати, Фаракі подав у відставку з посади головного тренера клубу через проблеми зі здоров'ям (хворе коліно). Наступного ж дня його на цій посаді замінив Драган Скочич.

Резервні команди[ред. | ред. код]

Фулад Новін — резервна команда «Фуладу», одна з найкращих резерних команді Ірану в цілому. В 2014 році вони вдруге в своїй історії вийшли з Другого дивізіону чемпіонату Ірану до Ліги Азадеган. Фулад Язд не є резервною командою, але він є фактично фарм-клубом «Фуладу», вони також виступають в Лізі Азадеган.

Досягнення[ред. | ред. код]

Національні[ред. | ред. код]

  • Іран Іранська Про Ліга:
    • Чемпіон (2): 2004/05, 2013/14
    • Бронзовий призер (2): 2001/02, 2003/04
  • Іран Ліга Азадеган:
    • Чемпіон (1): 2007/08

Регіональні[ред. | ред. код]

  • Іран Перший дивізіон Ахвазу:
    • Чемпіон (1): 1996/97
  • Іран Другий дивізіон Ахвазу:
    • Чемпіон (1): 1995/96

Молодіжна академія[ред. | ред. код]

У квітні 1999 року «Фулад» створив власну молодіжну академію, в якій на сьогодні займається понад 400 майбутніх футболістів. Серед вихованців цієї академії варто виокремити Імана Мобалі, Араша Афшина, Бахтіяра Рахмані та Кавеха Резаеї. Разом з Сепаханом вони мають найкращі молодіжні академії в Ірані.

Логотип, спонсори та постачальники форми[ред. | ред. код]

Три гравці «Фуладу» (Араш Афшин, Бахтіяр Рахмані та Лусіану Перейра Мендеш) у футболці клубу на сезон 2012/13 років.

Назва клубу та його логотип є адаптованою версією назви та логотипу команди-засновниці та власниці клубу, Фулад. Логотип клубу символізує зв'язок зі сталеливарним виробництвом. Сам логотип неодноразово зазнавав певних видозмін, але основні елементи завжди залишалися незмінними. На фоні логотипу компанії-власниці клубу, в його нижній частині знаходиться футбольний м'яч. Єдиною суттєвою зміною логотипу клубу була поява назви клубу ФК «Фулад» на ньому. Після завоювання титулу переможця національного чемпіонату Фулад у верхній частині логотипу додав золоту зірку, але Федерація футболу Ірану не затвердила цієї зміни. Отож, на даний час, у верхній частині логотипу, над щитом, зірка відсутня.

Фулад починав виступати в формі червоного, жовтого та чорних кольорів, але замінив жовтий на білий колір з 1999 року. До 2002 року «Фулад» використовував форму виробництва фірми Nike. Пізніше постачальниками форми були Merooj та Daei Sport. Uhlsport зараз постачає спортивне екіпірування клубу, для цього вони використовують форму дизайну минулих років. На даний час команда не має офіційного спонсора, оскільки на передній лицевій частині футболок знаходиться напис з назвою компанії-власниці клубу.

Роки Виробники форми Спонсори
1985–02 Немає Немає
2002–06 Daei Sport
2006–07 Tefal*
2007–08 Немає
2008–09 Merooj
2009–11 Daei Sport
2011– Uhlsport
  •  – Tefal була спонсором клубу лише в деяких матчах сезону.

Стадіон[ред. | ред. код]

З 2012 року клуб грає свої домашні матчі в північній частині Ахвазу на стадіоні «Гадір», який вміщує 38 900 уболівальників. До цього команда проводила свої домашні поєдинки на стадіоні «Тахті». В 2017 році клуб планує переїхати на новозбудований стадіон «Новий Фулад», який буде вміщувати 27 501 глядача. Напевно, це буде найсучасніший футбольний стадіон в Ірані.

Принципові протистояння[ред. | ред. код]

Найпринциповішим суперником «Фуладу» є «Естеґлал Хузестан», ці матчі отримали назву Ахвазьке дербі, оскільки обидва клуби представляють місто Ахваз. Обидва клуби грають один з одним двічі на рік. Перший матч між цими суперниками відбувся в сезоні 2013/14 років, в якому «Естеґлал Хузестан» поступився «Фуладу».

Ахвазьке дербі стало принциповішим після того, як «Естеґлал Хузестан» фінішував у верхній частині турнірної таблиці, чим здивував багато клубів, в тому числі й «Фулад». Після цього багато фанів Фулада переживали, що їх улюбленці стали другою командою Ахвазу, з цього моменту це протистояння стало найпринциповішим для вболівальників обох клубів.

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Нижче в таблиці подано статистика виступів клубу з 1997 року.

Рік Дивізіон Місце Кубок ЛЧА Примітки
1997/98 Ліга Азадеган 10-те Не стартвав Не кваліфікувався
1998/99 Ліга Азадеган 7-ме
1999/00 Ліга Азадеган 10-те
2000/01 Ліга Азадеган 8-ме 1/8 фіналу
2001/02 Про Ліга 3-тє 1/4 фіналу
2002/03 Про Ліга 7-ме
2003/04 Про Ліга 3-тє 1/8 фіналу
2004/05 Про Ліга 1-ше
2005/06 Про Ліга 8-ме 1/16 фіналу Перший раунд
2006/07 Кубок Гульф Ірану 15-те 1/8 фіналу Не кваліфікувався Вибування
2007/08 Ліга Азадеган 1-ше 1/2 фіналу Підвищення
2008/09 Гульф Кубок Ірану 7-ме 1/4 фіналу
2009/10 Гульф Кубок Ірану 10-те 1/16 фіналу
2010/11 Гульф Кубок Ірану 6-те 1/2 фіналу
2011/12 Гульф Кубок Ірану 14-те 1/4 фіналу
2012/13 Гульф Кубок Ірану 4-те 1/16 фіналу
2013/14 Гульф Кубок Ірану 1-ше 1/2 фіналу 1/16 фіналу
2014/15 Іранська Гульф Про Ліга 5-те 1/32 фіналу Груповий етап
2015/16 Іранська Гульф Про Ліга 12-те 1/16 фіналу Не кваліфікувався

Склад команди[ред. | ред. код]

Гравці Фуладу напередодні матчу з Естеґлалем, 22 квітня 2016 року

Станом на 20 серпня 2016 року[2]

Поз. Нац. Гравець
1 ВР Іран Мердад Тамасбі
2 ЗХ Іран Моджтаба Наджжарян
3 НП Іран Сасан Ансарі
4 ЗХ Іран Аюб Валі
5 ЗХ Іран Мохаммад Але Шахе
6 ЗХ Іран Абдолла Карімі
8 ПЗ Іран Хамід Бу Хамдан
10 НП Іран Імаїл Шаріфат
11 ПЗ Іран Акбар Імані
14 ПЗ Іран Валід Мішайзаде
15 ПЗ Камерун Матіас Чаго
16 ЗХ Іран Аріф Агасі U-21
17 ПЗ Іран Мілад Пакпарвар U-23
18 ПЗ Іран Сіна Моріді U-21
20 ПЗ Іран Ахмад Абдоллахзаде
Поз. Нац. Гравець
21 НП Іран Барам Рашиді Фаррукі
22 ВР Іран Есан Морадян U-23
24 ЗХ Іран Мердад Джамааті
26 НП Іран Баман Джагантіг U-23
27 ЗХ Іран Реза Ахмаді
29 ПЗ Іран Алі Сіна Раббані
31 ВР Іран Фарзад Таєбіпур U-21
32 ПЗ Іран Хаді Хабібнеджад U-21
40 ЗХ Іран Юсеф Вакія U-23
70 НП Іран Мілад Бедрагі
77 ЗХ Іран Абдолла Нассері
88 ПЗ Іран Махмуд Мотлагзаде U23
99 ВР Іран Вахід Талеблу

Орендовані[ред. | ред. код]

Поз. Нац. Гравець
ЗХ Іран Соруш Саїді (в оренді в «Файр Сепасі» до 30 червня 2017 року)
ЗХ Іран Реза Мораді (в оренді в «Файр Сепасі» до 30 червня 2017 року)
ПЗ Іран Шахаб Карамі (в оренді в «Малавані» до 30 червня 2017 року)
Поз. Нац. Гравець
ПЗ Іран Мейсам Шах Макавандзаде (в оренді в «Могавемат Тегеран» до 30 червня 2017 року)
ПЗ Іран Мостафа Магі (в оренді в «Файр Сепасі» до 30 червня 2017 року)

Закріплені номери[ред. | ред. код]

12 – 12-ий гравець (футбольні уболівальники) [3]

Технічний персонал[ред. | ред. код]

Наїм Саадаві, теперішній головний тренер клубу.

Тренерський штаб[ред. | ред. код]

Ім'я Посада
Головний тренер Іран Наїм Саадаві
Тренер першої команди Іран Голамреза Багабаді
Асистент тренера Іран Муса Саварі
Асистент тренера Іран Азіз Фарісат
Тренер воротарів Іран Джаханбахш Дарабпур
Тренер з фіз. підготовки -
Лікар команди Іран Акбар Мораді
Тренер другої команди Хорватія Ненад Ніколич
Менеджер команди Іран Хоссейн Ібнегасім

Керівництво клубу[ред. | ред. код]

Посада Ім'я
Президент Аліреза Адждарізаде
Почесний президент Масуд Разаеян
1-ий віце-президент Мохаммад Алі Фархадзаде
2-ий віце-президент Алі Селімі
Секретар Ради Директорів Мохаммад Алі Хазарі
Директор соціальної політики Мохаммад Разаеї

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Гравці клубу на міжнародних континентальних турнірах[ред. | ред. код]

Південна Корея Азійські ігри 2002

КНР Кубок Азії з футболу 2004

  • Іран Хоссейн Каєбі
  • Іран Джалал Камелі-Мофрад
  • Іран Іман Мобалі
  • Іран Алі Бадаві
  • Іран Ібрагім Мірзапур
  • Іран Мохаммад Алаві

Німеччина Чемпіонат світу з футболу 2006

  • Іран Хоссейн Каєбі
  • Іран Ібрагім Мірзапур

Катар Азійські ігри 2006

КНР Азійські ігри 2010

  • Іран Араш Афшин

Катар Кубок Азії з футболу 2011

  • Іран Араш Афшин
  • Іран Реза Нурузі

Бразилія Чемпіонат світу з футболу 2014

Південна Корея Азійські ігри 2014

  • Іран Юсеф Вакія

Австралія Кубок Азії з футболу 2015

  • Іран Суруш Рафіеї

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Ім'я Національність З До Іг В Н П ЗМ ПМ %Перемог Нагороди Примітки
Хамаюн Шарухінеджад Іран Іран 01996 1996 01997 1997 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Лефте Себарадаран Іран Іран 01997 1997 01998 1998 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Маджид Багенірія Іран Іран 01998 1998 01999 1999 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Винко Бегович Хорватія Хорватія 01999 1999 02003 2003 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Лука Боначич Хорватія Хорватія 02003 2003 02004 2004 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Младен Франчич Хорватія Хорватія 02004 2004 02006 2006 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) 1 Іранська Про Ліга
Ненад Ніколич Хорватія Хорватія 02006 2006 02006 2006 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Мохаммад Маєлі Коган Іран Іран 02006 2006 02007 2007 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Абдоллах Вейсі Іран Іран 02007 2007 02007 2007 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Ненад Ніколич Хорватія Хорватія 02007 2007 02007 2007 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Маджид Джалалі Іран Іран 02007 2007 02007 2007 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Аугушту Інасіу Португалія Португалія 02007 2007 02008 2008 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) 1 Ліга Азадеган
Гільєрме Фарінья Португалія Португалія 02008 2008 02008 2008 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Маджид Джалалі Іран Іран 02008 2008 02009 2009 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Лука Боначич Хорватія Хорватія 02009 2009 02009 2009 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Маджид Джалалі Іран Іран 02009 2009 02012 2012 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Хоссейн Фаракі Іран Іран 02012 2012 02014 2014 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) 1 Іранська Про Ліга
Драган Скочич Хорватія Хорватія 02014 2014 02016 2016 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)
Наїм Саадаві Іран Іран 02016 2016 (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) (n/a)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. خبرگزاری مشرق. mashreghnews.ir. Процитовано 14 травня 2013.
  2. فولاد خوزستان. Ffiri.ir. Архів оригіналу за 10 листопада 2013. Процитовано 10 листопада 2013.
  3. باشگاه فرهنگی ورزشی فولاد خوزستان. Fooladfc.ir. Процитовано 10 листопада 2013.

Джерела[ред. | ред. код]