Хван Йон Де

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хван Йон Де
황연대
Народилася 12 грудня 1938(1938-12-12) (85 років)
Сеул
Громадянство Південна Корея Південна Корея
Національність Кореянка
Діяльність лікарка, лідерка спільноти
Alma mater Жіночий університет Іхва
Науковий ступінь доктор медицини (1963)
Знання мов корейська
Заклад Університет Йонсеd

Хван Йон Де (зустрічається також написання Ван Юн Дай, з англ. Whang Youn Dai, 12 грудня 1938, Сеул) — корейська громадська діячка. Найбільш відома внеском у розвиток паралімійського спорту та боротьбою за рівні можливості для людей з інвалідністю. Перенесла в дитинстві поліомієліт і стала одною з перших у своїй країні жінок з інвалідністю, що отримали ступінь доктора медицини (1963 року).

Біографія[ред. | ред. код]

Йон Де народилася в Сеулі 12 грудня 1938 року. Відомо, що її батько був журналістом. У віці 3-х років перехворіла на поліомієліт, вірус не вбив дівчину, та спричинив параліч ноги, що обмежив на все життя її можливість самостійно пересуватися. Через недугу Йон Де стикнулася з відмовою в прийомі до початкової школи. Але завдяки підтримці батьків, які надихали її прикладами Гелен Келлер і Ф. Д. Рузвельта, не здалася і здобула освіту в сеульській приватній школі для дівчат Чін Мьон (진명여자고등학교).

Жіночий університет Іхва (이화여자대학교) зарахував Йон Де студенткою свого медичного коледжу в 1957 році. Вона успішно закінчила навчання 1963 року, продовжуючи інтернатуру в університетському госпіталі. Згодом працювала лікарем реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю. Труднощі, з якими Хван стикалася в своєму житті, заохотили її стати адвокатом людей з інвалідністю. 1966 за урядової підтримки вона заснувала Асоціацію жертв поліомієліту, організація поставила за мету поліпшення лікування тим, хто пережив хворобу, та допомогу в реабілітації, навчанні, працевлаштуванні. Завдяки підтримці уряду та національним фандрейзинговим заходам було створено лікувальний центр для жертв поліомієліту, важливу роль у ньому відігравала фізкультурна реабілітація (зі спортивною залою та басейном). У 1974-1975 рр. Хван Йон Де отримала грант фундації Ротарі на навчання глибоким технікам реабілітації в Медичному центрі при Нью-Йоркському університеті. Повернувшись у Корею вона організувала тренінгове навчання для 100.000 людей, які пережили поліомієліт (що склало близько чверті їх загальної кількості в тогочасній Кореї)[1].

У 1980-ті Доктор Хван була визнаною на національному рівні лідеркою громадського руху за права людей з інвалідністю, вона була віце-президентом Асоціації людей з інвалідністю та Національного паралімпійського комітету в роки підготовки до Паралімпіади в Сеулі 1988 (саме сеульські змагання спортсменів з інвалідністю вперше були названі Паралімпіадою)[2][3].

Почесна нагорода Хван Йон Де[ред. | ред. код]

Докладніше: Нагорода за досягнення імені Хван Йон Де

1988 року Хван отримала національну нагороду "Сучасна жінка", що вручалася ЗМІ та урядом Республіки Корея. Гроші з цієї премії вона пожертвувала Міжнародному паралімпійському комітетові[4]. Рішенням Комітету була запроваджена Нагорода Хван Йон Де за подолання (Whang Youn Dai Overcome Prize) пізніше перейменована в Нагороду за досягнення імені Хван Йон Де (частіше Ван Юн Дай через англійську транслітерацію корейського імені). Щодвароки під час літніх і зимових ігор людей з інвалідністю цю нагороду отримують один атлет і одна атлетка, які найкраще проявляють дух Паралімпіади, надихають і дивують світ (англ.: "best exemplify the spirit of the Games and inspire and excite the world").

З 1988 року вручення цієї нагороди стало традицією паралімпійського руху. Як видно з формулювання, спортивні досягнення не є головним критерієм для її отримання. І справді, багато "зіркових" паралімпійців (як бігун Пісторіус 2012, росіянин Пєтушков 2014 або українській парабіатлоніст Лук'яненко 2018 року) поступалися в змаганні за цю нагороду менш титулованим колегам. Українська спортсменка Олена Юрковська отримала нагороду Хван Йон Де під час Паралімпіади 2006 у Турині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Byong Ho, Lee (листопад). "RX: determination" у журналі The Rotarian, Vol. 139, No. 5 (англ.). Rotary International. с. 42—43. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 18 березня 2018.
  2. Clair, Jill M. Le (13 вересня 2013). Disability in the Global Sport Arena: A Sporting Chance (англ.). Routledge. ISBN 9781135694241.
  3. Vanlandewijck, Yves (2011). The Paralympic Athlete : Handbook of Sports Medicine and Science (англ.). Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell. с. 3–30. ISBN 9781444334043.
  4. Personal History | Whang Youn Dai Achievement Award. whangaward.org (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2018. Процитовано 17 березня 2018.