Храм Білого Лотоса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Храм Білого Лотоса
49°27′22″ пн. ш. 32°03′11″ сх. д. / 49.45611° пн. ш. 32.05306° сх. д. / 49.45611; 32.05306Координати: 49°27′22″ пн. ш. 32°03′11″ сх. д. / 49.45611° пн. ш. 32.05306° сх. д. / 49.45611; 32.05306
Тип споруди храм
Розташування Україна УкраїнаЧеркаси
Засновник Володимир Скубаєв
Початок будівництва 1988
Кінець будівництва 1990
Належність Буддизм
Храм Білого Лотоса. Карта розташування: Україна
Храм Білого Лотоса
Храм Білого Лотоса (Україна)
Мапа

Храм Білого Лотосабуддистський храм у місті Черкаси. Ця будівля є найбільшим буддійським храмом у Європі. При храмі працює школа бойових мистецтв. Тут усі охочі мають змогу вивчати муай тай, основи самооборони, кунг–фу з формою техніки лаоської школи Ша–Фут–Фань, що означає «Клан п’яти бойових котів», йогу, практику правильного дихання, основи зцілення, опановувати таємниці чайної церемонії.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея започаткувати храм з'явилася у голови буддистської громади Черкащини Володимира Скубаєва після шестирічного паломництва до Лаосу у 70-х роках. Храм «Білий лотос» збудований в 1990 році. Він є прообразом буддійського храму в Лаосі. Сам храм будували без застосування будь-якої техніки: зусиллями самих учнів школи «Білого лотоса» і членів громади. У 1991 році тут була офіційно зареєстрована релігійна буддійська громада, налічувала 200-250 послідовників.

Статут організації передбачає жорстку ієрархію і дисципліну, виховання членів

Легенди[ред. | ред. код]

Існує легенда, що під час закладки фундаменту (1988 рік) був знайдений камінь із зображенням Будди у військовій масці. Місце на якому буде стояти буддистська святиня вибиралося не випадково. Храм знаходиться на розломі земної кори, що створює усередині споруди особливе торсійне магнітне поле. Також багато хто вірить в те, що засновник буддизму має європейське коріння, а ймовірним місцем його зародження є територія, на якій зараз знаходиться сучасна Україна. Припущення ґрунтується на тезі, що ім'я засновника буддизму Шакья-Муні перекладається як скіфський мудрець.

Опис[ред. | ред. код]

Біла ступа
Статуя Будди у внутрішньому дворику храму

При вході у храм стоїть Біла ступа, яка є символом жіночої енергії, Всесвіту та земних стихій. Кожен її щабель — то етапи вдосконалення людини. Всередині цієї ступи — чотири Будди, котрі дивляться на чотири сторони світу. На території храму стоїть Чорна ступа (чоловіча енергія), під якою розташована пірамідальна кімната з каменем космічного походження Бен-Бен, вершина якого спрямована вниз. Навпроти ступи розміщено п’ять зелених молитовних барабанів (зелений є кольором сердечної чакри).

У дворі храму є вівтарна стіна з Буддою в центрі. Там є двоє воріт — символи того, що в кожної людини у житті два шляхи. Великий шлях — вести за собою інших, присвячуючи їм своє життя. Малий шлях — удосконалюватися, розвиватися, але для себе. Обидва шляхи правильні. Просто в кожної людини — своя місія. У центрі двору на землі каменями викладено сонце та вісім променів, котрі символізують вісім канонів буддійського шляху — правильне розуміння, щире прагнення, чисту мову, щирий вчинок, спосіб життя, зусилля, розвиток уваги, розвиток зосередження.

На вході у храм стоять дві фігури древніх воїнів, привезені з Тибету.

На вершині храму височіє старовинний 300-річний дзвін. За віруваннями, його звучання очищує душу.

Посилання[ред. | ред. код]