Церква Іоана Богослова (Покровка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 пам'ятка архітектури (місцевого значення)

Церква Іоана Богослова
Зовнішній вигляд храму
Зовнішній вигляд храму
Зовнішній вигляд храму
47°34′28″ пн. ш. 30°22′45″ сх. д. / 47.574560° пн. ш. 30.379102° сх. д. / 47.574560; 30.379102Координати: 47°34′28″ пн. ш. 30°22′45″ сх. д. / 47.574560° пн. ш. 30.379102° сх. д. / 47.574560; 30.379102
Країна Україна Україна
Розташування Любашівська селищна громада
Конфесія Українська православна церква (Московський патріархат)
Єпископство Балтська єпархія
Тип церква
Тип будівлі церква
Матеріал цегла
Архітектор Маслов
Засновник Поміщик Кондрацький
Початок будівництва 1894
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення
Адреса Україна, Одеська область, Подільський район, Покровка

Церква Іоана Богослова. Карта розташування: Україна
Церква Іоана Богослова
Церква Іоана Богослова
Церква Іоана Богослова (Україна)
Церква Іоана Богослова. Карта розташування: Одеська область
Церква Іоана Богослова
Церква Іоана Богослова
Церква Іоана Богослова (Одеська область)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Церква Іоана Богослова — чинна мурована церква, пам'ятка архітектури місцевого значення, у селі Покровка Любашівської селищної громади Подільського району Одеської області України. Храм розташований на високому пагорбі лівого берега річки Тилігул.

Опис[ред. | ред. код]

Архітектура церкви має риси, що добре поєднуються, зокрема вузькі аркові вікна, гостроверху дзвіницю та карнизи. Характерною рисою є наявність 11 куполів, з яких найбільший має в висоту 17,5 метрів. Будівля церкви оснащена системою опалення, створеною ще в 1911 році.

Історія[ред. | ред. код]

Нікольський собор у Відні лише частково нагадує церкву у Покровці

Засновником храму є місцевий поміщик пан Кондрацький, що за освітою був інженером-будівельником. За легендою до створення храму його надихнув православний Нікольський собор міста Відень, Австрія. Відвідавши цю країну в кінці XIX століття, побачив неземної краси храм і вирішив на своїх землях звести точну його копію. Насправді церква у Покровці нагадує Нікольський собор лише віддалено.[1]

Для обігріву храму в підвалі була побудована спеціальна опалювальна система, щоб було тепло навіть під центральним куполом, висота якого становить 17,5 метрів. Над внутрішнім убранням церкви працювали найкращі майстри. Після завершення всіх будівельних робіт на початку XX століття, величний сільський храм був урочисто освячений на честь святого Івана Богослова.

Після революції 1917 року храм пережив непрості часи — його розграбували, були зняті бронзові дзвони і хрести, а двері забили дошками. Декілька десятиліть храм стояв порожнім. Атеїсти виношували плани зруйнувати архітектурне диво. Врятувало храм те, що його стали використовувати як сховище для мінеральних добрив, а потім на його захист виступив письменник Степан Олійник, уродженець сусіднього села Пасицели, який хотів зробити в храмі сільський краєзнавчий музей і до дверей храму була прибита відповідна табличка.

На початку 1990-х храм повернуто релігійній громаді. Зараз він входить до багатьох туристичних маршрутів Одещини.

Галерея[ред. | ред. код]

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Внутрішній вигляд[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 травня 2021. Процитовано 6 травня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]