Церква перенесення мощей святого Миколая (Плісняни)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква перенесення мощей святого Миколая (Плісняни)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Плісняни
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1910

Церква перенесення мощей святого Миколая в Пліснянах — парафія і храм греко-католицької громади Зборівського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Плісняни Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Село існувало вже в XVII столітті та мало дерев'яну церкву Перенесення мощей святого Миколая. За деякими даними, її збудували і освятили в 1697 році. Церква згоріла, а на її місці звели нову, також дерев'яну церкву, яку освятили в 1910 році. У той час візитацію парафії здійснив митрополит Андрей Шептицький. Є підстави вважати, що саме він освятив церкву.

На освяченні були о. Петро Гулей, о. Михайло Бринович та інші парохи сусідніх сіл.

У 1936 і в 1939 році на парафії проходили місії, на одній із них з візитацією побував владика Григорій Хомишин. Після 1946 року церква і парафія були підпорядковані Московському патріархату. У 1983 році влада церкву закрила, а церковні речі перевезли в храм с. Славна. На церкві в с. Плісняни прикріпили таблицю з написом: «Склад церковного інвентаря».

З виходом УГКЦ з підпілля храм відкрили, і парафія в 1991 році знову влилася в лоно УГКЦ.

До 400-ліття Берестейської унії в центрі села встановили пам'ятний хрест, який освятив владика Зборівської єпархії Михаїл Колтун. Він у 1998 році здійснив другу візитацію парафії. Великою радістю для парафіян були візитації владики Василія Семенюка у 2005 році та у 2009 році. Вдруге він прибув з мощами Івана Хрестителя, помазав вірних єлеєм, благословив село мощами та зробив обхід зі священниками та мощами довкола церкви. Третя візитація владики були вже в сані митрополита у 2012 році, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці. У 2011—2012 роках парафіяни зробили ремонт храму і дзвіниці. На освячення знову прибув митрополит Василій Семенюк.

На парафії діють: Вівтарне братство, спільнота «Матері в молитві», Марійська дружина. Дружина у 2009 році зайняла І призове місце в Зарваниці.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Лука Целевич (1796—?; 30 травня 1862 — 5 січня 1868, прадід Костя Левицького),
  • о. Камінецький,
  • о. Ярослав (Іван) Любович (1940-і),
  • о. Микола Капшій,
  • о. Іван Пиріг,
  • о. Стефан Зубко,
  • о. Михайло Вересюк (з вересня 1995).

Джерела[ред. | ред. код]