Чарлі Браун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чарлі Браун
CMNS: Чарлі Браун у Вікісховищі

Чарльз «Чарлі» Браун (англ. Charles «Charlie» Brown) — один із головних персонажів серії коміксів Peanuts, створений Чарльзом Шульцом[de]. Вперше з'явився в коміксі 2 жовтня 1950 року. Старший брат Саллі Браун, яка його дуже любить. Чарлі Брауна описують як милого невдаху[1], який має нескінченну рішучість і надію[2], але постійно потерпає через свою безталанність[3].

Опис[ред. | ред. код]

Чарлі Браун — персонаж Peanuts, який з'явився у першому випуску коміксу 2 жовтня 1950 року. Попри деякі стилістичні відмінності в малюнках Шульца того часу, Чарлі Браун не змінювався зовні від першого коміксу. Однак спочатку він носив однотонну футболку; смугу у формі зигзага додано 21 грудня 1950 року, щоб додати в комікс більше кольору. У ранньому коміксі 3 листопада 1950 року[4] Чарлі Браун говорив, що йому «всього чотири роки», але за наступні 20 років коміксу він дорослішав; на 17 листопада 1957 року йому було 6 років, а на 11 липня 1979 року — «вісім з половиною років». У наступні роки неодноразово згадувалося, що Чарлі Брауну приблизно 8 років[5].

Спочатку Чарлі Браун був більш бешкетним і веселішим порівняно з пізнішими коміксами. Він жартував з друзів і дорослих, у його відносинах з Петті[en] і Вайолет був романтичний підтекст.

Незабаром Чарлі Браун перетворився на персонажа-невдаху, яким його знають найбільше. Багато історій у коміксах ґрунтувалося на тому, що він уперто не хотів здаватися, коли все вже було втрачено (наприклад, його небажання йти з бейсбольного поля, коли йде сильний дощ, що перериває його улюблену гру), або на тому, що погане з ним трапляється в той момент, коли здається, що все складеться добре. Чарлі Браун ніколи не отримує валентинок та різдвяних листівок, а на Гелловін замість цукерок йому дають каміння.

Вплив образу[ред. | ред. код]

  • Для командного модуля астронавти корабля Аполлон-10 вибрали позивний Чарлі Браун[6].
  • Пісня «Charlie Brown[en]» гурту Coldplay. Спочатку в ній були рядки, пов'язані з персонажем, але у фінальній версії їх забрали[джерело не вказане 771 день] Попри це, назва залишилася незмінною, оскільки виконавці не змогли підібрати іншої.
  • У фільмі «Вбити Білла» (епізод 5: «Розбірка в Будинку Блакитного Листя») один із охоронців О-Рен Ішії Міккі в сцені вечері в ресторані вказав, що офіціант, який їх обслуговує, схожий на Чарлі Брауна, після чого вся компанія, зокрема й власниця ресторану, з цим погодилися і почали називати його Чарлі Брауном.
  • У 6 серії 24 сезону мультсеріалу «Сімпсони» Мо каже Гомеру, що ніколи не бачив у нього такого виразу обличчя і гримаса в нього, як у Чарлі Брауна. Волосся Гомера в цей момент виглядає як волосся Чарлі Брауна.
  • У 12 серії 3 сезону серіалу «Вир світів» «Привітання з Різдвом» Квін Меллорі згадує Чарлі Брауна, який не подивився б на погану ялинку.
  • В аніме-серіалі «Твоя квітнева брехня» Каорі Міядзоно часто цитує Чарлі Брауна.
  • У другому розділі гри Deltarune Ральзей танцює його танець.
  • Чарлі Брауна згадано в тексті пісні «Halloween» з другого студійного альбому Keeper Of The Seven Keys Part 1 німецького павер-метал гурту Helloween.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lee Mendelson, Charlie Brown & Charlie Schulz, World Publishing Company; 1970. The dust jacket describes the book as «The warmhearted biography of a wonderful man (real) and a wonderful boy (almost-as-real) who proved that being a loser could be the biggest success story of all.»
  2. Furness, Adrienne (2008). Peanuts. St. James Encyclopedia of Pop Culture, BNET. CNET Networks, Inc. Архів оригіналу за 8 липня 2012. Процитовано 30 березня 2008. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  3. The World Encyclopedia of Comics edited by Maurice Horn, ISBN 0791048543, ISBN 978-0791048542
  4. Peanuts Cartoon 21 December 1950. 21 грудня 1950. Архів оригіналу (image) за 4 грудня 2010. Процитовано 24 квітня 2010.
  5. Bang, Derrick (12 листопада 2006). Frequently Asked Questions (FAQs) about Charles Schulz and his Peanuts cartoon strip (text). Peanuts Collectors Club. Архів оригіналу за 2 вересня 2012. Процитовано 29 грудня 2006.
  6. The Apollo 10 Command Module (англ.). A Field Guide to American Spacecraft. Архів оригіналу за 17 лютого 2008. Процитовано 5 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]