Чвана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чванасело в Грузії, в Аджарській Автономній Республіці, муніципалітет Шуахеві. Центр громади (села: Чвана, Ахалдаба, Варджанаулі, Зеда Кана, Такідзеєбі, Цеква, Цівадзеебі, Цхемлісі, Цкарота, Чала, Хічаурі). [1] Розташований на правому березі річки Чваніскалі, 650 м над рівнем моря, за 12 км від смт. Шуахеві. У селі є бібліотека.

Історія[ред. | ред. код]

Найдавнішим археологічним об'єктом, знайденим у долині Чваніскалі, є крем'яний наконечник стріли, який випадково знайдено в селі Чвана.

Дослідники описали та вивчили 9 давилен винограду у Чвані, що свідчить про те, що в цій долині було добре розвинене виноградарство та виноробство.

У 60-х роках XVI століття разом із рядом областей південної та південно-західної Грузії османи завоювали долину річки Ачарістцкалі та спробували встановити тут своє управління. Як правило, описувалася долина та створювалася місцева адміністративно-управлінська система, після чого згадана територія об'єднувалася в імперію Османа у вигляді санджаку.

Під час правління Султана Селім II (1566-1574), було складено «Велика книга перепису Верхньої Аджарії», яка є першим документом опису Аджарії османами.

Згідно з цим документом, з 20 дворами, Чвана була серед найбільш густонаселених сіл Аджарії. Також вказується, що поряд розташовуються села Гомардіді (мабуть, нинішній Гомардулі) та Чала.

Повстання 1929 року проти Радянської влади в Аджарії почалося з долини Чвану.

До 1948 вона називалася Дуз-Чвана, що в перекладі позначає центр долини. У радянський період було розвинене тютюновництво, виноградарство, тваринництво. Працювала лікарня.

2016 року відзначалося 100-річчя середньої школи у селі Чвана.

Дуже успішний ансамбль "Чвана", який представив широкому загалу унікальні зразки традиційного співу, танців та усного фольклору долини.

Демографія[ред. | ред. код]

За переписом 2014 року у селі проживає 328 осіб.

Рік перепису Населення
2002 р. 378 [2] [3]
2014 328

Примітки[ред. | ред. код]

  1. საქართველოს ადმინისტრაციულ-ტერიტორიული ერთეულები (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 вересня 2013. Процитовано 5 липня 2012.
  2. pop-stat.mashke.org — საქართველოს დასახლებული პუნქტების მოსახლეობა. Архів оригіналу за 19 квітня 2012. Процитовано 11 червня 2016.
  3. საქართველოს სტატისტიკის სახელმწიფო დეპარტამენტი — სოფლების მოსახლეობა 2002 წელი (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 вересня 2013. Процитовано 5 липня 2012.


Інтернет ресурси[ред. | ред. код]

https://www.youtube.com/watch?v=jb_73tjND-4