Чень Цзіжу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чень Цзіжу
«Гори Юншань»
Псевдо Мі Гун
Народився 1558(1558)
Район Сунцзян, Сунцзянd
Помер 1639(1639)
Підданство Династія Мін
Національність китаєць
Діяльність художник, письменник, каліграф
Знання мов китайська
Жанр пейзаж

Чень Цзіжу (陳繼儒, 1558 —1639) — китайський художник, письменник, каліграф часів династії Мін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1558 року у місті Сятінь (сучасне Сунцзянський район Шанхаю). Походив з велими заможної родини. Замолоду навчався у відомого вченого й літератора Сюй Цзе. Згодом затоваришував з відомим художником Дун Цичаном. Віддав перевагу богемному життю і заняттю вільними мистецтвами перед привілеям і примхами чиновницької служби. Чень Цзіжу з 1589 року майже безвиїзно жив у своїй садибі, розташованій в околицях рідного містечка.

Творчість[ред. | ред. код]

У своїх картинах-сувоях Чень Цзіжу зображував здебільшого ландшафти та натюрморти, які відрізнялися вишуканністю та елегантністю. Його відомі роботи: «Перший сніг», «Гори та хмари» (інший варіант перекладу «Гори Юншань»). Як каліграф наслідував Мі Фу та Су Ши.

Прославився в особливості як видавець рідкісних творів, але й сам був напрочуд плідним письменником. У 1595 році написав книгу «Чайні розмови», яка дотепер вельми популярна в Китаї, Японії та Кореї. В ней йдеться здебільшого вибору чайного посуду, чаювання, заварювання, а також зібранні теми, які можливі під час вживання чаю. Окрім того він видав збірку своїх афоризмів та максим «Скажу, як личить старшому?».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nicole Vandier-Nicolas, Peinture chinoise et tradition lettrée, Éditions du Seuil, 1983, 259 p. (ISBN 2020064405)