Чорна пантера: Ваканда назавжди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорна пантера: Ваканда назавжди
Black Panther: Wakanda Forever
Офіційний український постер фільму
Жанр Супергеройський екшн
фантастика
бойовик
драма
Режисер Раян Куґлер
Продюсер Кевін Файгі
Сценарист Раян Куґлер
На основі персонажа Чорної Пантери Стена Лі і Джека Кірбі
У головних
ролях
Данай Гуріра
Летиція Райт
Мартін Фріман
Оператор Autumn Duraldd
Композитор Людвіг Ґьоранссон
Кінокомпанія Marvel Studios
Дистриб'ютори США Walt Disney Studios
Україна Кіноманія
Тривалість 161 хв.[1]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу Україна 10 листопада 2022
США 11 листопада 2022
Кошторис 250 000 000 $[2]
Касові збори 859 208 836 $[3]
IMDb ID 9114286
Рейтинг MPAA:
СВКВвУ: 12+
Попередній КВМ: «Любов і грім» (2022)
ЧП: «Чорна Пантера» (2018)
Наступний КВМ: «Квантоманія» (2023)
Офіційний сайт
CMNS: Чорна пантера: Ваканда назавжди у Вікісховищі

«Чорна пантера: Ваканда назавжди» (англ. Black Panther: Wakanda Forever)[4] — американський супергеройський фільм, заснований на коміксах видавництва Marvel Comics про однойменного супергероя, спродюсований Marvel Studios з Walt Disney Studios Motion Pictures у ролі дистриб'ютора. Є тридцятою стрічкою в рамках Кіновсесвіту Marvel (КВМ) і сьомою стрічкою четвертої фази. Режисером і сценаристом знову виступить Раян Куґлер, а продюсером Кевін Файгі, тоді як Мартін Фріман, Данаї Гуріри та Летиція Райт повернуться до свої ролей.[5]

Саундтреком до фільму стала композиція Ріанни під назвою «Lift Me Up»[6].

Прем'єра стрічки відбулася 10 листопада 2022 року у форматі 3D та IMAX 3D.

Сюжет[ред. | ред. код]

Т'Чалла, король Ваканди, перебуває при смерті. Його сестра Шурі марно намагається вилікувати його за допомогою синтетичної «серцеплідної трави». Т'Чалла помирає і йому справляють урочисті похорони.

Через рік на Ваканду тиснуть інші нації, щоб отримати рідкісний метал вібраній, який добувають лише в цій країні. Королева Рамонда розуміє, що вібраній хто-небудь захоче відібрати силоміць, а захисника, Чорної пантери, в Ваканди більше немає. Одну з банд грабіжників вдається спіймати, і королева попереджає світ, що не дозволить зазіхати на свій скарб. Вона доручає Шурі продовжити дослідження серцеплідної трави, сподіваючись створити нову Чорну пантеру, проте поступово втрачає віру, що це можливо.

В Атлантичному океані ЦРУ та ВМС США виявляють потенційні підводні родовища вібранію. Експедицію проте вбиває група блакитношкірих водоплавних людей на чолі з Немором, які гіпнозом змушують дослідників утопитися. ЦРУ вважає Ваканду відповідальною за це. Тим часом Немор відвідує Ваканду, легко обійшовши системи безпеки, і погрожує війною, якщо йому не видадуть «злодіїв», які виявили його вібраній.

Шурі та Окоє дізнаються від агента ЦРУ Еверетта К. Росса, що йдеться про студентку Массачусетського технологічного інституту Рірі Вільямс, і прибувають до університету, щоб затримати її. Групу переслідує ФБР, а потім воїни Немора, які перемагають Окоє та забрають Шурі та Вільямс під воду. Немор показує Шурі своє багате вібранієм підводне королівство Талокан, утворене нащадками майя, які рятуючись від хвороб та конкістадорів, випили відвар з трави, насиченої вібранієм, і отримали нові здібності. Сам Немор народився мутантом через те, що його мати під час вживання трави була вагітна ним — мутація дала йому можливість дихати як під водою так і на поверхні, а також він набув нові зовнішні ознаки — загострені вуха та пару крил на щиколотках. Обурений світом на поверхні, Немор пропонує союз із Вакандою проти решти світу, і погрожує знищити Ваканду, якщо там відмовляться.

Розгнівана нездатністю Окоє захистити Шурі, Рамонда позбавляє її титулу генерала та шукає Накію, яка живе на Гаїті. Накія відслідковує Шурі за сигналом її намиста і допомагає Шурі й Вільямс утекти за допомогою свого байка. Немор у відповідь нападає на Ваканду, затоплюючи її. Рамонда тоне, рятуючи Вільямс. Немор клянеться повернутися потім з армією, а громадяни Ваканди переселяються в гори Джабарі для своєї безпеки. Тим часом Росса заарештовує його колишня дружина, директор ЦРУ Валентина Аллегра де Фонтейн, за таємний обмін секретною розвідінформацією з жителями Ваканди.

Після похорону Рамонди Шурі використовує браслет з елементами вібранієвої трави, які їй раніше дав Немор, щоб знову синтезувати штучний аналог серцеплідної трави. Вона ковтає його, отримуючи надлюдські здібності, та зустрічає Кіллмонгера в світі предків, який закликає її помститися. Вона вважає це ознакою того, що негідна сили серцеплідної трави, але отямившись, розуміє, що все ж отримала її.

Шурі одягає новий костюм Чорної пантери, і інші племена Ваканди визнають її командувачкою. Незважаючи на заклики М'Баку до миру, Шурі має намір помститися Немору за смерть Рамонди та наказує негайної контратаки на Талокан. Вільямс здогадується, що для надлюдських сил Немор мусить регулярно контактувати з водним середовищем, тому підказує Шурі скористатися цим.

Готуючись до бою, коли Айо займає посаду генерала Дори Міладже, Шурі дарує Окоє броню Опівнічного Ангела. Та своєю чергою залучає на свій бік Анеку. Вільямс будує собі екзоскелет у стилі Залізної людини, щоб допомогти мешканцям Ваканди.

Використовуючи судно «Морський гепард», жителі Ваканди виманюють Немора та його воїнів на поверхню іншим детектором вібранію. Шурі ловить Немора в пастку на літаку, де обладнала висушувальну камеру. Тоді Немор руйнує літак зсередини і він розбивається на пустельному пляжі. В кінці сутични Немор пронизує її списом, і зовсім знесилений йде до води. Шурі звільняється від списа і обпікає його вогнем двигунів корабля. Немор остаточно вибивається з сил і безпомічно падає на землю. Готуючись добити ворога, Шурі отримує видіння Рамонди, котра закликає не піддаватися жазі помсти. Немор приймає пропозицію миру.

Повернувшись у Талокан, Немор обіцяє одного разу завоювати світ над водою. Вільямс повертається до Массачусетського технологічного інституту, залишивши свій костюм, а Окоє визволяє Росса. Шурі висаджує серцеплідну траву, щоб вона росла як і раніше. За відсутності Шурі М'Баку викликається поборотися за трон. Шурі відвідує Накію на Гаїті, де вона спалює свій траурний одяг згідно з бажанням Рамонди.

У сцені всередині титрів Шурі дізнається, що у Накії та Т'Чалли був син на ім'я Туссен, якого Накія виховувала таємно. Туссен відкриває, що його вакандійське ім'я Т'Чалла.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

9 березня 2018 року Кевін Файгі розкрив, що планує розробити продовження Чорної Пантери.[7] 11 жовтня 2018 року The Hollywood Reporter оголосив, що Раян Куґлер підписався на сценариста і режисура сиквела.[8] У серпні під час панелі Marvel на D23 Expo 2019 було офіційно підтверджено Кевіном Файгі дату прем'єри стрічки. На сцену вийшов також Раян Куґлер, щоб підтвердити свою участь як режисера і сценариста.[9] На початку жовтня 2019 року президент Діснея Роберт Айгер заявив, що Куґлер почав писати сценарій для продовження.[10]

Підготовка[ред. | ред. код]

Коли про стрічку заявили офіційно, Чедвік Боузман автоматично підтвердив повернення до головної ролі.[11] Незабаром підтверджувати своє поверненнями стали Данай Гуріра,[12] Летиція Райт[13] та Мартін Фріман.[14] 28 серпня 2020 року стало відомо про смерть Чедвіка Боузмана у 43 роки. Причиною смерті став рак товстої кишки, діагностований у 2016 році.[15]

Зйомки[ред. | ред. код]

21 серпня 2019 року Мартін Фріман розповів, що зйомки мали розпочатися в 2021 році.[16]

Випуск[ред. | ред. код]

Під час виставки D23 Кевін Файгі оголосив про прем'єру «Чорна Пантера 2» 6 травня 2022 року у США.[17] Пізніше прем'єра була перенесена на 8 липня того ж року.

Згодом прем'єру знову перенесли на 11 листопада 2022 року.[18]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/black-panther-wakanda-forever-runtime-mcu-movie-1235228098/
  2. https://variety.com/2022/film/box-office/black-panther-box-office-opening-weekend-estimates-1235425710/
  3. Black Panther: Wakanda Forever (2022). BoxOfficeMojo. Процитовано 24 травня 2023.
  4. Couch, Aaron (24 серпня 2019). Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 24 серпня 2019. Процитовано 24 серпня 2019.
  5. https://cinepop.com.br/pantera-negra-2-e-confirmado-pela-marvel-studios-168817
  6. Ріанна випустила першу за 6 років пісню, яку присвятила Чедвіку Боузману
  7. Marvel Studios' Kevin Feige on the future of Black Panther, Captain Marvel, X-Men — and beyond. EW.com (англ.).
  8. Ryan Coogler Signs On to Write and Direct 'Black Panther' Sequel (Exclusive). The Hollywood Reporter (англ.).
  9. Pantera Negra 2 - Anunciado o novo filme do herói na D23!. Legião dos Heróis (pt-br) . 24 серпня 2019.
  10. Black Panther 2: Director Ryan Coogler Just Starting on Script. Marvel (англ.).
  11. Rolling Stone · Pantera Negra 2 com Chadwick Boseman é confirmado e ganha data de lançamento. Rolling Stone (pt-br) .
  12. Pantera Negra 2 | Danai Gurira garante retorno em sequência. Omelete (pt-br) . 26 липня 2019.
  13. Confirmado retorno da Letitia Wright para Vingadores 4 e Pantera Negra 2!. Legado da Marvel (pt-BR) . 9 листопада 2018.
  14. Pantera Negra 2 | Martin Freeman confirma que retornará para a sequência. Omelete (pt-br) . 16 серпня 2019.
  15. https://www.hollywoodreporter.com/news/chadwick-boseman-black-panther-actor-dies-of-cancer-at-43
  16. Black Panther Star Thinks Sequel Could Start Shooting in 2021. Marvel (англ.).
  17. D23 2019: Pantera Negra 2 ganha data de estreia. AdoroCinema.
  18. Rubin, Rebecca (18 жовтня 2021). Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5'. Variety. Архів оригіналу за 18 жовтня 2021. Процитовано 18 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]