Швиткін Юрій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Швиткін Юрій Миколайович
Народився 24 травня 1965(1965-05-24) (58 років)
Красноярськ, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність політик, депутат Державної Думи РФ
Alma mater Академія управління МВС Росіїd і Новосибірське вище військове командне училищеd
Знання мов російська
Членство Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації VII скликання і Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації VIII скликання
Посада депутат Державної Думи РФ[d] і депутат Державної Думи РФ[d]
Партія Єдина Росія
Нагороди

Юрій Миколайович Швиткін (рос. Юрий Николаевич Швыткин; нар. 24 травня 1965) - російський військовий, державний діяч і політик. Депутат Держдуми РФ VII скликання. Член фракції "Єдина Росія" і заступник голови комітету з питань оборони Держдуми. Член Президії політради Красноярська обласна організація єдиної Росії, член Красноярського обласного штабу Всеросійського народного фронту.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1986 він отримав вищу військову освіту у військовій і політичній спеціальності після закінчення факультету повітряно-десантних військ Новосибірської вищої військової та політичної загальної школи озброєнь імені 60-річчя великого жовтня. У 1999, він пройшов перепідготовку і отримав спеціальність як Організатор правоохоронних органів в Академії управління МВС Росії. Після закінчення військової школи, з 1986 по 1992 працював заступником командира компанії, командиром окремої розвідувальна компанії, заступником командувача десантників у 78-му гвардійського відділення. Виконував особливі завдання в Азербайджані, Киргизстані, Литві та Вірменії.

З 1992 по 2001 він служив у органах МВС Красноярського краю. Перший начальник штабу батальйону Позавідомчого захисту, потім, з 1993, він служив у спеціальному загін швидкого реагування (СОБР) управління з боротьби з організованою злочинністю Красноярського регіону як командир підрозділу, пізніше служив командувачем ОМОНу в Красноярському краї. У 1995-1996 він брав участь у бойових дій на території Чеченської Республіки. Полковник поліції.

У 2001. він балотувався на збірку з виборчого блоку "за лебедя". Він був обраний заступником законодавчої Асамблеї Красноярського краю. У 2007 він працював на списках партії "Єдина Росія" в Асамблеї регіону, після того, як розподіл мандатів став заступником законодавчої Асамблеї Красноярського регіону. Він був членом парламентського комітету з питань законності та захисту прав громадян і комітету освіти, науки і культури.

У 2011 він балотувався у законодавчій Асамблеї партії "Єдина Росія" в одномандатній окрузі No 6, і був обраний членом законодавчої Асамблеї Красноярського регіону.

У вересні 2016 року він балотувався в єдину Росію в одномандатний округ No 54, і був обраний членом Держдуми VII.

Санкції[ред. | ред. код]

Юрій Швиткін голосував за постанову № 58243-8 «Про звернення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації до Президента Російської Федерації В.В. Путіна про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки», є підсанкційною особою багатьох країн світу.[1]

7 вересня 2022 року доданий до санкційного списку України.[2]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений, має сина та доньку.

Син - нині є офіцером-десантником.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. ШВИТКІН Юрій Миколайович - біографія, досьє, активи | Війна і санкції. sanctions.nazk.gov.ua (укр.). Процитовано 10 квітня 2023.
  2. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №637/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 вересня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».