Шенандоа (долина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Долина Шенандоа
англ. Shenandoah Valley
КраїнаСША США
РегіониВірджинія, Західна Вірджинія
Довжина240 км
Ширина40 км
Шенандоа (США)
Шенандоа
Шенандоа
Шенандоа (Вірджинія)
Шенандоа
Шенандоа
CMNS: Шенандоа у Вікісховищі

Долина Шенандоа (англ. Shenandoah Valley) — географічний і культурний регіон, розташований на території штатів Вірджинія і Західна Вірджинія, США.

Фізико-географічна характеристика[ред. | ред. код]

Карта-схема долини

Долина прорита річками Норт-Форк і Саут-Форк в смузі більш піддатливих порід, що відносяться до герцинських (палеозойських) складчастих структур. Річки з двох сторін огинають гору Массануттен і зливаються біля містечка Фронт-Роял. Потім єдина водна артерія перетинає кордон з Західною Вірджинією і через 80 км біля Харперс-Феррі впадає в Потомак. В межах масиви Аппалачських лісів (складаються переважно з дуба, Веймутової сосни, верби і платана), що представляють собою предмет охорони і спостережень. На заході Шенандоа обмежена Блакитним хребтом, на півночі — річкою Потомак, а на півдні — річкою Джеймс. Ширина долини — близько 40 км, а довжина — 240 км.

У 1926 році майже 80 тис. га долини оголошені національним парком. Крім лісів і лугів територія парку охоплює близько 60 вершин висотою понад 600 м.

Одна з ферм на території долини

Історія[ред. | ред. код]

Протягом тривалого часу Шенандоа була місцем проживання індіанських племен шоні та ірокезів . Білі поселенці довго не наважувалися перейти Блакитний хребет. Хребет перейдено вперше 1671 року експедицією Джона Ледерера[en], який увійшов в долину через ущелину Манассас-Гап. У тому ж році долину відвідала експедиція Беттс і Феллама, а в 1682 році — експедиція Колдволладера Джонса. У 1706 і 1712 долину вивчали і картографували Людвіг Мішель і Кристоф фон Граффенфрід[en].

У 1716 році експедиція губернатора Вірджинії Александера Споттсвуда (1676—1740) пройшла Блакитний хребет по ущелині Свіфт-Ран, і вийшла до річки Елктон. Споттсвуд підняв келих шампанського за успіх експедиції, яка знайшла таке мальовниче місце[1]. Прокладений ними шлях уздовж долини став одним з основних маршрутів освоєння Дикого Заходу, а сьогодні по ньому проходить шосе федерального значення. Серед перших переселенців, які осіли в долині були шотландсько-ірландські пресвітеріанці і німецькі лютерани з Пенсільванії, а також англійці зі східної Вірджинії. Найпершим поселенцем в долині став Адам Міллер, уродженець Вюртемберга, який емігрував в Пенсільванію в 1724 році, а в 1727 переселився в долину разом з дружиною Барбарою.

У 1721 року Спотсвуд уклав з ірокезами Договір в Олбані, який обумовлював право власності на долину, але через різне розуміння договору почалися зіткнення між індіанцями і білими в 1743 році, які ледь не переросли у велику війну, але губернатор Гуч відкупився від індіанців, а в 1744 році укладено Ланкастерський договір, за яким індіанці продали всю долину Шенандоа колоністам.

У 1748 році долину відвідав Джордж Вашингтон, майбутній перший президент США. Він знаходився в складі експедиції Джорджа Вільяма Ферфакса[en] , яка увійшла в долину через ущелину Ешбі-Геп, зайнялася землемірними роботами біля міста Фредеріка (зараз Вінчестер) і в квітні повернулася назад через Меріленд[2].

Під час Громадянської війни (1861-1865) долина була місцем розташування табору конфедератів, очолюваних генералом Томасом Джексоном «Кам'яна Стіна», який був родом з цих місць. Тут стався ряд битв, відомих як «Кампанія в долині Шенандоа 1862 року» та «Кампанія в долині Шенандоа 1864 року». Після кількох серйозних поразок, понесених армією Конфедерації в долині в 1862 році, побоюючись поновлення там бойових дій, генерал Армії Півночі Філіп Шерідан 26 вересня 1864 року наказав своїй кавалерії спалити все що може стати в нагоді ворогам: посіви, млини, ферми, худобу і житло.

Долина була коридором, по якому можна було швидко вийти до Вашингтону чи до Ричмонда. Генерал Лі два рази використовував цей коридор — під час Мерілендської кампанії і під час Геттісбергської кампанії. Саме через долину Шенандоа в 1863 році відступала Північновірджінська армія після невдачі під Геттісбергом. У червні 1864 генерал Джубал Ерлі здійснив рейд вниз по долині і вийшов майже до самого Вашингтону.

У 1864—1865 роках північна частина долини стала територією, на якій активно діяли партизани Джона Мосбі. Мосбі контролював майже всю цю територію і частина Вірджинії, яку стали називати «Конфедерація Мосбі».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cozzens, 2008, с. 18—19.
  2. Freeman, Douglas Southall. George Washington: A Biography (Volume 1). — New York : Charles Scribner's Sons, 1948. — С. 202—223.

Література[ред. | ред. код]

  • Cozzens, Peter. Shenandoah 1862: Stonewall Jackson's Valley Campaign. — Chapel Hill : University of North Carolina Press, 2008. — 640 p. — ISBN 978-0-8078-3200-4.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Shenandoah Valley — Official state tourism website. Архів оригіналу за 11 грудня 2008.
  • Visit Shenandoah website [Архівовано 3 грудня 2010 у Wayback Machine.]
  • Shenandoah Valley Technology Council [Архівовано 5 листопада 2007 у Wayback Machine.]
  • Shenandoah at War, the Shenandoah Valley Battlefields Foundation [Архівовано 30 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  • CivilWarTraveler.com — Virginia’s Valley and Mountains. Архів оригіналу за 24 червня 2001. Процитовано 11 листопада 2009.
  • Valley Conservation Council [Архівовано 21 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  • Art. [Архівовано 24 грудня 2008 у Wayback Machine.] Thelib. [Архівовано 24 грудня 2008 у Wayback Machine.] Ru. [Архівовано 24 грудня 2008 у Wayback Machine.] Квітуча долина Шенандоа [Архівовано 24 грудня 2008 у Wayback Machine.]