Шкільний міліціонер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проєкт «Шкільний міліціонер» організації М'АРТ

Шкільний міліціонер — проєкт міської молодіжної громадської організації М'АРТ. Донор проєкту: Фонд сприяння демократії. Посольство США в Україні. Період реалізації програми:травень 2010 року – квітень 2011 року. .

Загальний опис проєкту[ред. | ред. код]

Проєкт передбачає розробку, пілотування та впровадження нової моделі взаємодії школи з правоохоронними органами, побудованої на принципах поваги до прав людини та взаємної відповідальності. Проєкт побудований на адаптації досвіду подібної ініціативи в США (програма «Шкільний поліцейський») та наявній практиці викладання адаптованого навчального курсу «Граймо за правилами» (англ. «Play by the rules», Alabama Center Law and Civic Education).

Мета[ред. | ред. код]

Забезпечити ефективну взаємодію міліції, школи та місцевої громади, що буде побудована на принципах поваги до прав людини та найкращих інтересів дитини.

Завдання[ред. | ред. код]

  1. Налагодити ефективну співпрацю між школами-учасницями проєкту й органами внутрішніх справ Чернігівської області, до посадових обов’язків яких входить робота з дітьми та школою, забезпечення безпеки та дотримання прав людини в школі;
  2. Виробити рекомендації щодо організації ефективної взаємодії школи та міліції на рівні практики та законодавства;
  3. Підготувати навчальну програму та провести спільні тренінги для учасників проєкту;
  4. Підготувати посібник, що міститиме опис досвіду за результатами проєкту «Шкільний міліціонер» та рекомендації щодо впровадження цієї ініціативи.

Бачиться, що в результаті успішного виконання проєкту буде досягнуто змін у підходах до проведення превентивної та профілактичної роботи школи та органів внутрішніх справ (зокрема, кримінальною міліцією у справах дітей) з дітьми.

Учасники[ред. | ред. код]

  1. Чернігівський ліцей № 22
  2. Чернігівська спеціалізована школа № 2
  3. школа №10, Чернігів
  4. ЗОШ, смт Куликівка
  5. гімназія №5, Прилуки
  6. співробітники кримінальної міліції у справах дітей
  7. студенти психолого-педагогічного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка

Більшість учасників проходили навчання в рамках проєктів і програм: «Розуміємо права людини», «Активні вчителі, активні школи, активне громадянське суспільство» та «Разом для розвитку» (спільні проєкти «М'АРТ» з Суспільно-просвітницьким Товариством допомоги потерпілим і неповносправним «Едукатор», (м. Ломжа, Польща) та іншими українськими громадськими організаціями. За час реалізації проєкту школи–учасниці створили й розмістили на території шкіл скриньки для запитань «шкільному міліціонеру», ввели в практику дні «шкільного міліціонера», гімназія №5 у місті Прилуки ввела в навчальну програму курс «Живи за правилами», там же було проведено зустрічі-знайомства учнівського й педагогічного колективів із шкільним міліціонером тощо.

Поточний стан проєкту[ред. | ред. код]

Наразі проєкт у Чернігівській області завершено. Нову модель взаємодії школи й міліції викладено в окремому посібнику "Школа і міліція: як налагодити ефективну співпрацю", який з'явився влітку 2011 року. Передбачається продовження проєкту з залученням нових учасників із інших регіонів України.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]