Шосе 2 (Ізраїль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шосе 2
Загальні дані
Країна  Ізраїль
Довжина 90 кілометр
початок Тель-Авів
кінець Хайфа

CMNS: Шосе 2 у Вікісховищі

Шосе 2 (івр. כביש 2англ. Highway 2) — ізраїльське шосе, яке розташоване на прибережній рівнині біля Середземного моря. Шосе йде від Тель-Авіва до Хайфи. Шосе 2 називають або Прибережне шосе (івр. כביש החוף‎) або Нове шосе Хайфа - Тель-Авів (івр. כביש חיפה - תל אביב החדש‎).

Історія[ред. | ред. код]

Шосе будувалося кількома єтапами у напрямку з Тель-Авіва на північ.

Про будівництво першого етапу шосе від Тель-Авіва до Нетанії було оголошено в серпні 1949 року Роботи почалися у листопаді 1949 паралельно з Тель-Авіва та з Нетанії. В липні 1950 ділянка між Тель-Авівом і Нетанією вже була відкрита для руху [1] [2] .

Про будівництво ділянки від Нетанії до Хадери було оголошено в січні 1950 [3], а тендер був відкритий у травні 1951 [4].

У процесі проектування північного відрізка шосе останні кілька кілометрів перед в'їздом до Хайфи були призначені нести функцію резервної злітно-посадкової смуги для авіації ВПС у разі війни та неможливості використання авіабази Рамат Давид, єдиної на півночі Ізраїлю. Шосе на цій ділянці було збудовано абсолютно прямим, з мінімальним перепадом висот початку та кінця ділянки, на ділянці були відсутні бар'єрні загородження на розділовій смузі та на узбіччях, на околицях шосе не проходили лінії електропередач.

У 2000 через збільшення кількості лобових зіткнень між їдучими в протилежних напрямках машинами на розділовій смузі звели тросовий бар'єр, що складається з троса, натягнутого між неглибоко сидячих стійок, що у разі необхідності з легкістю висмикувалися з асфальту за кілька хвилин. У 2009 ВПС оголосили, що більше не зацікавлені у збереженні резервної злітно-посадкової смуги, внаслідок цього на розділовій смузі та на узбіччях було зведено постійну бар'єрну огорожу [5].

Примітки[ред. | ред. код]