Шувалов Петро Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шувалов Петро Андрійович
Народився 15 (27) липня 1827
Санкт-Петербург, Російська імперія
Помер 10 (22) березня 1889 (61 рік)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність дипломат, офіцер, політик, Власна Його Імператорської Величності канцелярія
Alma mater Пажеський корпус
Учасник Кримська війна
Посада посол і член Державної ради Російської імперії[d]
Військове звання генерал, Корнет, поручник, штабс-ротмістр, ротмістр, полковник, генерал-майор, генерал-лейтенант і генерал від кавалерії
Рід Шуваловиd
Батько Andrey Shuvalovd
Мати Tekla Valentinovichd
Брати, сестри Pavel Andreyevich Shuvalovd
У шлюбі з Yelena Chertkovad
Діти Andrey Shuvalovd
Нагороди
Кавалер Великого Хреста ордена Леопольда (Австрія) орден Святого Володимира 1 ступеня орден Святого Олександра Невського Орден Білого Орла Order of St. Vladimir 2nd class with swords орден Святого Володимира II ступеня орден Святої Анни I ступеня орден Святого Станіслава I ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Золотого лева Нассау орден «Османіє» Великий хрест Королівського угорського ордена Святого Стефана орден Корони орден Спасителя великий офіцер ордена Почесного легіону орден «За заслуги» Баварської корони Орден Святого Михайла Велика стрічка Ордена Леопольда I Grand Cross of the Order of the Redeemer орден Рутової корони орден Вюртемберзької корони орден Фрідріха Королівський ґвельфський орден Орден Людвіга (Гессен-Дармштадт) Order of Philip the Magnanimous Великий хрест ордена Червоного орла Золота зброя «За хоробрість» Орден Білого соколу

Шувалов Петро Андрійович (15 [27] червня 1827, Санкт-Петербург — 10 [22] березня 1889, там же) — генерал-ад'ютант (17 травня 1871), генерал від кавалерії, член Державної Ради, генерал-губернатор Прибалтики (1864—1866), шеф жандармів і начальник Третього відділення (1866—1874), надзвичайний і повноважний посол у Великій Британії (1874—1879), а потім представник Росії на Берлінському конгресі.

Виховувався в Пажеському корпусі, після закінчення якого камер-пажем був проведений 10 серпня 1845 року в корнети і почав свою військову службу в лейб-гвардії Кінному полку. У наступному році він був уже підвищений до поручика, в 1851 році — до штаб-ротмістра, а в грудні 1852 року — ротмістра. У Кримській війні (1853—1856) був у складі військ, які охороняли південне узбережжя Балтійського моря, в якості командира 5-го ескадрону лейб-гвардії Кінного полку.

У серпні 1854 року, призначений ад'ютантом військового міністра, Шувалов приїхав в Санкт-Петербург і незабаром був відряджений до Києва і в деякі інші міста, щоб прискорити виступ в похід резервів.
Брав участь в відбитті штурму Севастополя 27 серпня 1855.

На початку 1857 року виїздив до Парижу разом з князем А. Ф. Орловим, призначеним представником Росії для укладення мирного трактату. В лютому 1857 року був призначений виконуючим обов'язки Санкт-Петербурзького обер-поліцмейстера. З цього часу власне і починається його вплив на внутрішню політику Росії. У грудні того ж року він був підвищений до звання генерал-майора та затверджений в займаній ним посаді обер-поліцмейстера.

В листопаді 1860 був призначений директором департаменту загальних справ міністерства Внутрішніх Справ і, крім того, членом комісії по губернським і повітовим установам. Приєднався до партії затятих супротивників скасування кріпосного права, на чолі якої стояли його батько, кн. В. В. Долгорукий і кн. О. С. Меншиков. Після звільнення Ланського і М. О. Мілютіна з міністерства Внутрішніх Справ вплив Шувалова значно посилився, особливо з часу призначення його начальником штабу корпусу жандармів і керуючим III Відділенням Власної Його Імператорської Величності канцелярії. Входив до остзейського комітету з реформи землеволодіння в Остзейскому краї.

В 1864 був підвищений до звання генерал-лейтенанти і призначений виконуючим обов'язки Ліфляндського, Естляндського і Курляндського генерал-губернатора і командувача військами Ризького військового округу.

1866—1874[ред. | ред. код]

Призначений генерал-ад'ютантом до Й. І. B., а слідом за тим шефом жандармів і головним начальником III-го відділення Власної Й. І. В. канцелярії (1866—1874).
Впливу Шувалова на внутрішню політику протягом семи років надавалося таке значення, що його називали «віце-імператором» і «Петром IV».

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]