Щириця Палмера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Щириця Палмера
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Щирицеві (Amaranthaceae)
Рід: Щириця (Amaranthus)
Вид:
Щириця Палмера (A. palmeri)
Біноміальна назва
Amaranthus palmeri

Щириця Палмера[1] (Amaranthus palmeri) — вид трав'янистих рослин родини амарантові (Amaranthaceae). Батьківщиною є південний захід США та північ Мексики, широко натуралізований вид.

Опис[ред. | ред. код]

Однорічна рослина гола або майже. Стебла випрямлені, розгалужені, зазвичай (0.3)0.5–1.5(3) м. Стебла та листки зеленого кольору, частково червонуваті або рожеві. Листя: черешок розміром з пластину; пластина від зворотнояйцеподібної або ромбічно-обрізаної до еліптичної проксимально, іноді ланцетні дистально, 1.5–7 × 1–3.5 см; основи листків від широко до вузько клиноподібні; поля цілі, плоскі; верхівки від тупих до гострих, зазвичай з коротким загостреним кінчиком.

Суцвіття кінцеві, від лінійних колосів до волотей, зазвичай схилені вниз, іноді підняті, особливо молоді, з кількома пахвовими скупченнями, безперервні або переривані в проксимальній частині рослини. Маточкові квіти: листочки оцвітини 1.7-3.8 мм. Тичинкові квіти: листочків оцвітини 5, нерівні, 2-4 мм. Насіння від темно-червонуваио-коричневого до коричневого кольору, діаметр 1–1.2 мм, блискуче[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною рослини є південний захід США та північ Мексики. Рослина натуралізована в Європі, Азії, Австралії, США, Онтаріо (Канада) і на Мадейрі (Португалія)[2][3].

Використання[ред. | ред. код]

Листя, стебла та насіння є їстівними і дуже поживними. Корінні американці широко культивували рослину. Однак, A. palmeri має тенденцію поглинати надлишок азоту з ґрунту; якщо її вирощувати в надмірно удобреному ґрунті, то може містити надмірні рівні нітратів. Листки містить щавлеву кислоту, яка може бути шкідливою для людей з проблемами нирок, якщо споживати у надлишку.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Amaranthus palmeri // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Flora of North America. Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 28.09.2018. (англ.)
  3. GRIN. Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 28.09.2018. (англ.)