Мороз Юрій Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юрій Мороз)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Мороз
Мороз Юрій Павлович
Ім'я при народженні Мороз Юрій Павлович
Дата народження 29 вересня 1956(1956-09-29) (67 років)
Місце народження Краснодон
Громадянство СРСРРосія Росія
Alma mater Школа-студія МХАТ (1979) і Всеросійський державний інститут кінематографії (1988)
Професія сценарист, продюсер, актор
Кар'єра 1979 — до наших днів
Напрям телебачення, кіно
IMDb ID 0606130
morozfilm.ru

Мороз Юрій Павлович (29 вересня 1956, Краснодон, Ворошиловградської області) — радянський і російський кінорежисер, актор, сценарист, продюсер.

Біографія[ред. | ред. код]

Мороз Юрій Павлович народився 29 вересня 1956 року в місті Краснодон, Ворошиловградської області в родині електрика шахти ім. Засядька. По закінченню школи навчався в училищі, а в 1975 році поїхав до Москви, де навчався у Школі — студії МХАТ, займаючись на курсі В. Монюкова. В 1979 році, по закінченню навчання, став актором Московського театру імені Ленінського комсомолу, пропрацювавши там до 1987 року. Кінодебют відбувся в історичній дилогії Сергія Герасимова «Юність Петра» й «На початку славних справ»[1].

На зйомках картини «Юність Петра» Юрій Мороз познайомився із майбутньою дружиною Мариною Левтовою, яка на той час вже активно знімалась у кіно. Він згадував:

Ми стояли на знімальному майданчику — Митя Золотухін , Коля Єременко і я — три красені в костюмах петровської епохи. Раптом бачимо, приїхали дівчата з Герасимівського курсу, пройшли повз нас. Єременко ще пожартував: «Ви куди? Повз нас просто так дівчата не ходять». Дві посміхнулися, а одна щось різке кинула у відповідь, та так, що навіть плейбой Єременко поперхнувся. Це була Марина[1].

— Юрій Мороз

Марина Левтова вважала зв'язок з актором несерйозним, тому Юрію Морозу довелось різними шляхами, використовуючи й симпатію її батьків, добиватись уваги Марини. Згодом вони одружились, проживши в шлюбі 20 років. В родині народилась донька Даша[1].

Зйомки в кіно Юрій Мороз продовжив мюзиклом Світлани Дружиніної «Принцеса цирку» (1982), знятої за мотивами однойменної оперети Імре Кальмана. Потім були ролі Вівіана Дюбуа в детективі "Таємниця «Чорних дроздів», листоноші в музичній казці «Мері Поппінс, до побачення!», Мартинова в історичній стрічці «Лермонтов»[1].

У 1988 році Юрій Мороз закінчив режисерський факультет ВДІК, де переймав досвід С. Герасимова й Т. Макарової. Режисерським дебютом стала фантастична стрічка за романом Кіра Буличова «Підземелля відьом», що вийшла на екрани в 1990 році. Головну жіночу роль (Білогурочку) у цій картині зіграла Марина Левтова. В 1992 році побачила світ детективна картина «Чорний квадрат», де Юрій Мороз виступає в ній як і сценарист. В 1995 році Юрій вперше спробував себе як продюсера, поставивши фільм-альманах «Прибуття поїзда». В цей час Юрій Мороз також активно займався громадською діяльністю, ставши в 1993 році президентом Асоціації молодих кінематографістів[1].

У 2000 році 16-річна донька Юрія Мороза знялася у своїй першій великій ролі в кіно — нареченої в комедії Георгія Данелія «Фортуна». Прем'єра картини відбулась 26 лютого 2000 в Будинку кіно, де присутні привітали батьків. Наступного дня родина разом з акторською парою Ольги Дроздової і Дмитра Пєвцова вирушила на дачу до друзів в Одинцово. Під час вечірнього катання на снігоходах, водій снігоходу, де знаходилась Марина Левтова з дочкою, не помітивши глибокого яру, не впорався з керуванням. Марина вдарилася головою об дерево і в той же день померла в Одинцовській лікарні. Дочка не зразу, будучи травмованою, дізналась про смерть матері, а тільки в день її похорону. Юрій Мороз згадував:

Вона весь час питала: «Де мама?», — А я брехав, що мама в іншій лікарні, що їй мають зробити операцію. Психологи радили почекати з сумною звісткою до одужання дівчинки, але я розумів, що так довго приховувати горе не зможу. І я сказав, тоді ж, в день похорону — слава Богу, обійшлося[1].

— Юрій Мороз

У другій половині 90-х років у вітчизняному кіно знімалась обмежена кількість фільмів, панувало безробіття серед акторів. Ситуація змінилась з 2000 року з виходом на екрани перших вітчизняних серіалів, одним з яких став телесеріал «Каменська», до зйомок якого Юрій Мороз приступив ще в 1999 році. Спочатку в планах був великий телевізійний художній фільм, тому відповідним був і підход до зйомок, наслідком чого стала якість серіалу та успіх серед глядачів. Серіалом «Каменська» Юрій Мороз проклав шлях численним вітчизняним серіалам, знімаючи другу й третю частини серіалу[1].

Періодично Юрій Мороз знімався у власних серіалах, зокрема в 2004 році — в серіалі «Жінки в грі без правил», де знялась і його нова дружина Вікторія Ісакова, актриса Театру імені Пушкіна. Їхнє знайомство відбулось у 2002 році в селищі Щеликово на одночасних зйомках картин «Дикарка», де головну роль грала Дарія Мороз, і «Лісової пісні», в якій знімалася Вікторія Ісакова. Згодом одружились, в родині народилась дочка Марія, яка не прожила й чотирьох місяців. Це стало черговим ударом для Юрія:

Там багато чого було — і лікарські помилки, і все, разом узяте. Я не хочу цієї теми торкатися. Мені й про Машу говорити досі важко. Це назавжди: як відтята рука, яка у кожного болить по-своєму[1].

— Юрій Мороз

У 2005 році вийшла нова картина Юрія Мороза «Діти Ванюхина», зйомки якої тривали шість років[1].

У 2006 році Юрій Мороз заснував виробничу кінокомпанію «MOROZFILM», яка спеціалізується на виробництві телевізійних і повнометражних художніх фільмів. У 2006 році кінокомпанією було знято фільм «Крапка», яка була номінована в Національному Кінофестивалі «Кінотавр». Приз «Найкраща актриса» отримали Дарія Мороз та Вікторія Ісакова. Серіал 2008 року «Брати Карамазови» номінований Національною премією «Золотий орел» у номінації «Найкращий серіал». 2009 рік ознаменувався фільмом «Пелагія і білий бульдог», де Юрій Мороз виступив продюсером, за зіграну роль в якому актриса Поліна Кутепова отримала приз «Найкраща Актриса» на кінофестивалі «Золотий орел»[2].

Юрієм Морозом у 2011 році у співпраці з RAFC (США) розпочата робота над документальним фільмом «Російська Америка». Знімаються також фільми «Форт Росс», 2011, «Людина амфібія», «Дружини привидів» (за однойменною повістю Яни Дубинянської)[3].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Акторські роботи[ред. | ред. код]

Режисерські роботи[ред. | ред. код]

Написав сценарії[ред. | ред. код]

Продюсував фільми[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Мороз Юрий Павлович. Архів оригіналу за 23 вересня 2011. Процитовано 5 вересня 2013.
  2. О кинокомпании MOROZFILM. Архів оригіналу за 18 лютого 2016. Процитовано 14 вересня 2013.
  3. Юрий Мороз - режиссер. Архів оригіналу за 15 грудня 2013. Процитовано 14 вересня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]