Ямамото Йодзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ямамото Йоджі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ямамото Йоджі
яп. 山本耀司 yohji
Народився 3 жовтня 1943(1943-10-03) (80 років)
Токіо, Японія
Країна  Японія[1]
Місце проживання Японія
Діяльність модельєр
Галузь модний дизайн
Відомий завдяки японський кутюр'є
Alma mater Університет Кейо (1966), Bunka Fashion College[en] і Gyosei Junior and Senior High School
Знання мов японська[2]
Нагороди

Орден Мистецтв та літератури / Кавалер, 1994

Медаль Пошани / Медаль Пошани з Пурпуровою стрічкою, 2004

Japan brand development (contributed corporation) award from METI, 2005

Орден Мистецтв та літератури / Офіцер, 2005

Орден Мистецтв та літератури / Командор, 2011

The Royal Designer for Industry and the Master of Design award by Fashion Group International
IMDb ID 0945507
Сайт yohjiyamamoto.co.jp

Ямамото Йоджі (山本 耀司, Yamamoto Yōji, нар. 3 жовтня 1943, Токіо) — японський модельєр, який базується в Токіо та Парижі. Вважається фахівцем із пошиття одягу поряд із такими, як Мадлен Віонне[en], він відомий своїм авангардним пошиттям одягу з естетикою японського дизайну.

Ямамото виграв видатні нагороди за свій внесок у моду, в тому числі Кавалера/Офіцера/Командора Орден Мистецтв та літератури, Медаль Пошани з Пурпуровою стрічкою, Орден «За заслуги», Королівський дизайнер промисловості та Майстер нагороди за дизайн від Fashion Group International.

Ямамото виражає в своїй одежі авангардистський характер, створюючи моделі, що відрізняються від течій моди 20 століття, часто з незвично великими габаритами (настільки, що складно розгледіти фігуру), складками і блискучими малюнками. Зазвичай в моделях Ямамото використовується один колір (частіше чорний). Бренд Ямамото став широко відомим як в Японії, так і за її межами у 1980-х роках.

Ямамото випустив декілька колекцій, що стали відомими у всьому світі:

  • Yohji Yamamoto
  • Yohji Yamamoto POUR HOMME
  • Yohji Yamamoto + NOIR
  • Yohji Yamamoto Coming Soon
  • Y's
  • Y's for men
  • Y-3
  • Y's for living

Раннє життя[ред. | ред. код]

Народившись в Токіо 3 жовтня 1943 року, Ямамото закінчив Університет Кейо зі ступенем юриспруденції в 1966 році. Він відмовився від перспективної юридичної кар'єри, щоб допомагати своїй матері в її швейному бізнесі, де він здобув навички кравця. Далі він вивчав дизайн одягу в Bunka Fashion College[en], отримавши ступінь у 1969 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Поліестерова сукня Yohji Yamamoto 1998

Ямамото дебютував у Токіо в 1977 році, після чого відбулися ще два шоу: дебют у Парижі в 1981 році та в Нью-Йорку в 1982 році. Його перша колекція під лейблом Y's була зосереджена на колекції для жінок, яка відображала типовий чоловічий одяг, вирізаний у простих формах з випраних тканин і темних кольорів. В інтерв'ю The New York Times у 1983 році Ямамото сказав про свої дизайни: «Я думаю, що мій чоловічий одяг так само добре виглядає на жінках, як і мій жіночий […] Коли я почав займатися дизайном, я хотів зробити чоловічий одяг для жінок». Нещодавно він пояснив: «Коли я почав робити одяг для своєї лінійки Y's у 1977 році, все, що я хотів, це щоб жінки носили чоловічий одяг. Я підхопив ідею дизайну пальто для жінок. Це щось означало для мене — ідея пальто, яке охороняє та приховує тіло жінки. Я хотів захистити тіло жінки від чогось — можливо, від чоловічих очей чи холодного вітру».

Його комерційно успішна основна лінійка Yohji Yamamoto (жінки/чоловіки) і Y's особливо популярні в Токіо. Ці дві лінійки також доступні в його флагманських магазинах у Парижі та Антверпені, а також у елітних універмагах по всьому світу. Інші основні лінійки включають Pour Homme[3], Costume d'Homme і дифузна лінія Coming Soon. Yohji Yamamoto Inc. повідомила в 2007 році, що продажі двох основних лінійок Ямамото в середньому перевищують 100 мільйонів доларів на рік.[4]

Ямамото відомий авангардним духом у своєму одязі, часто створюючи дизайни, далекі від сучасних тенденцій. Його фірмові оверсайз-силуети часто мають драпірування різних текстур. Колекції Йоджі переважно зроблені в чорному кольорі, який Ямамото описав як: "Скромний і зарозумілий водночас. Чорний ледачий і простий, але таємничий. Але, перш за все, чорний каже це: «Я не турбую вас — не турбуйте і ви мене».

Погані рішення фінансових менеджерів підштовхнули бренд до боргів на понад 65 мільйонів доларів США в 2009 році, що розлютило Ямамото та призвело до реструктуризації компанії з 2009 по 2010 рік. Пряма інвестиційна компанія Integral Corp була визначена як японська компанія, яка реструктуризує Yohji Yamamoto Inc і до листопада 2010 року компанія позбулася боргів і уникла ризику банкрутства.

З моменту свого паризького дебюту в 1981 році Ямамото Йоджі продовжує поширювати свій передовий вплив через моду. Тепер він робить стрибок у ширше творче поле з представленням нового концептуального розділу WILDSIDE.[5]

Адвокація модних тенденцій[ред. | ред. код]

У 2008 році було засновано Фонд миру Йоджі Ямамото[6], щоб сприяти розвитку індустрії моди в Китаї та допомогти вилікувати давню ворожнечу між Китаєм і Японією. Щороку китайський дизайнер-початківець буде нагороджений дворічною стипендією до коледжу моди в Японії чи Європі, а чоловіча або жіноча китайська модель буде обрана для дебюту під час паризького прет-а-порте сезону.

Ямамото сказав наступне: «У них, мабуть, так багато розлючених молодих людей. Будучи модельєром або художником, ви повинні бути злими». Про показ мод, який він влаштував у Пекіні навесні 2008 року, щоб започаткувати цю ініціативу, Ямамото сказав: «Це не політично. Я збираюся відкрити тут магазин, потім китайці приїжджатимуть, робитимуть там покупки, і тоді вони стануть щасливими. Справжнє мистецтво — робити людей щасливими, а також ставити запитання про суспільство».

Нагороди[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Museum of Modern Art online collection
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Pour Homme
  4. Yohji Yamamoto (ヨウジヤマモト) Official Site. Yohji Yamamoto (ヨウジヤマモト) Official Site. Процитовано 14 березня 2024.
  5. Take a Walk on the Wildside With Yohji Yamamoto's New Conceptual Project. Hypebeast. 20 липня 2022. Процитовано 14 березня 2024.
  6. Nast, Condé (28 квітня 2008). YAMAMOTO'S PEACE PROJECT. British Vogue (брит.). Процитовано 14 березня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]