Adidas Jabulani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Jabulani — офіційний м'яч Чемпіонату Світу 2010 у Південній Африці. Цей м'яч розроблений компанією Adidas спеціально для Чемпіонату світу з футболу 2010. Презентація м'яча пройшла в Кейптауні 4 грудня 2009.

Назва[ред. | ред. код]

Назва Jabulani походить з корінної зулуської мови, однієї з одинадцяти офіційних мов Південно-Африканської Республіки, якою розмовляють майже 25% населення. У буквальному перекладі з мови зулу jabulani означає «святкувати». Назва нового м'яча покликана віддати належне пристрасті і радості футбольних фанів, які будуть вболівати за свої збірні у Південній Африці влітку 2010.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Структура Jabulani

Сфера з восьми термосклеєних рельєфних панелей. Панелі з етиленвінілацетату та термополіуретану відливаються об'ємними. Поверхня м'яча вкрита канавками за технологією Adidas «Grip 'n' Groove», що покликана забезпечити його кращі аеродинамічні властивості.

Вимоги FIFA Характеристики Jabulani
Довжина окружності 68.5–69.5 см 69.0 ± 0.2 см
Діаметр ≤ 1.5% різниці ≤ 1.0% різниці
Водопоглинання ≤ 10% збільшення ваги ~ 0% збільшення ваги
Вага 420—445 г 440 ± 0.2 г
Відскок ≤ 10 см ≤ 6 см
Втрата тиску ≤ 20% ≤ 10%

Дизайн[ред. | ред. код]

Одинадцять різних кольорів, які використовуються в Jabulani, символізують одинадцятий Чемпіонат світу з футболу, що грають м'ячами компанії Adidas. Ці 11 кольорів представляють 11 гравців у кожній команді, 11 офіційних мов в Південній Африці і 11 південноафриканських громад, які роблять цю країну однією з найбільш етнічно різноманітних країн на африканському континенті. Барвистий дизайн об'єднує величезне розмаїття країни у гармонійну єдність. Чотири трикутних елементи дизайну на білому тлі додають м'ячу свій неповторний вигляд у африканському стилі. І, як фасад Йоханнесбургского футбольного стадіону, окремі елементи дизайну також охоплюють барвистість Південної Африки.

Посилання[ред. | ред. код]