Aglaophyton major

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aglaophyton)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aglaophyton major
Час існування: ранній девон
Схематичне зображення спорофіту Aglaophyton
Схематичне зображення спорофіту Aglaophyton
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eucaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Streptophytina
Ембріофіти (Embryophyta)
Polysporangiophyta
Рід: Aglaophyton
D.S.Edwards (1986)
Вид: A. major
Aglaophyton major
D.S.Edwards (1986)
Синоніми
Rhynia major
Посилання
Вікісховище: Aglaophyton
Fossilworks: 55148

Aglaophyton major — викопний вид примітивних спороносних рослин, що існували у ранньому девоні (празький ярус, 410 млн років тому). Aglaophyton за своєю анатомічною будовою займав проміжне місце між мохами та судинними рослинами.

A. major був вперше описаний Кідстоном і Лангом (Kidston and Lang) в 1920 році як новий вид Rhynia major. Скам'янілі відбитки виду знайдені лише у кремнієвих відкладеннях Райнієвого черту біля міста Абердиншир у Шотландії, де він ріс в безпосередній близькості від гарячого джерела багатого кремнієм, разом з низкою супутніх судинних рослин, таких як дрібніший вид Rhynia gwynne-vaughanii, який міг бути представником предків сучасних судинних рослин і Asteroxylon mackei, що був предком сучасних плауновидних.

Опис[ред. | ред. код]

Гілки Aglaophyton мали круглий перетин, були гладкими і позбавлені ворсинок, діаметром шість міліметрів. Спочатку вважалося, що ці гілки росли вертикально і досягали близько півметра заввишки (Kidston & Lang, 1920), але пізніше дійшли висновку, що це рослина, яка повзла по землі, з великою кількістю коротких гілочок, що піднімалися на висоту 15 см (Edwards, 1986). Гілочки розгалужені дихотомічно, під кутом 90° і закінчувалися еліптичними спорангіями з товстими стінками. Ці спорангії містили багато спор що були ідентичні один одному (ізоспори), інтерпретовані як мейоспори (тобто продукт поділу, відомого як мейоз).

Класифікація[ред. | ред. код]

Філогенія[ред. | ред. код]

У 2004 році Crane et al. опублікували кладограму для Polysporangiophyta[відсутнє в джерелі], у якій Aglaophyton є сестринською групою до судинних рослин та вимерлої групи Horneophytopsida. Основою такого твердження є те, що Aglaophyton мав розвиненіші провідні тканини, ніж у Horneophytopsida, але не мав справжньої судинної тканини.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crane, P.R.; Herendeen, P. & Friis, E.M. (2004), Fossils and plant phylogeny, American Journal of Botany, 91 (10): 1683—99, doi:10.3732/ajb.91.10.1683, PMID 21652317, архів оригіналу за 18 липня 2010, процитовано 27 січня 2011

Посилання[ред. | ред. код]