Аратинга червоноголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aratinga erythrogenys)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аратинга червоноголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Psittacara
Вид: Аратинга червоноголовий
Psittacara erythrogenys
Lesson, 1844
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Aratinga erythrogenys
Посилання
Вікісховище: Psittacara erythrogenys
Віківиди: Psittacara erythrogenys
МСОП: 22685672
NCBI: 12946

Арати́нга червоноголовий[2] (Psittacara erythrogenys) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae)[3]. Мешкає в Еквадорі і Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Червоноголові аратинги
Червоноголовий аратинга

Довжина птаха становить 33 см, врахвовуючи довгий хвіст. Забарвлення переважно зелене, голова переважно червона, потилиця зелена. Живіт жовтувато-зелений, нижня сторона крил і хвоста оливково-жовта. Другорядні і третьорядні нижні покривні пера крил червоні, на шиї, стегнах і плечах червоні плями. Навколо очей плями голої білої шкіри. Молоді птахи мають переважно зелене забарвлення, червоні плями в оперенні у них з'являються у віці 4 місяців.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червоноголові аратинги мешкають на заході Еквадору (на південь від Манабі) та на північному заході Перу (від П'юри до Ламбаєке і Кахамарки). Також вони були інтродуковані на півдні Флориди, в Каліфорнії, на Пуерто-Рико, в Колумбії, південному Перу, Чилі і Іспанії[4]. Червоноголові аратинги живуть в сухих і вологих тропічних лісах, рідколіссях, в сухих акацієвих, чагарникових і кактусових заростях, в напівпустелях, парках і садах. Віддають перевагу посушливим районам. Зустрічаються зграйками по 6-10 птахів, на висоті до 2500 м над рівнем моря, переважно на висоті до 1500 м над рівнем моря. Гніздяться в дуплах дерев. В кладці 3-4 яйця, інкубаційний період триває 23-24 дні.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Червоноголовим аратингам загрожує вилов з метою продажу на пташиних ринках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Psittacara erythrogenys: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 11 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 вересня 2022.
  4. HCPB-California's Plants and animals. Архів оригіналу за 8 лютого 2007. Процитовано 28 листопада 2017.

Джерела[ред. | ред. код]