Blockout

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Blockout
Розробник P.Z.Karen Co. Development Group
Видавець California Dreams[en] (комп'ютерна версія)
American Technos[en] (аркадна версія)
Жанр(и) Головоломка
Платформа Mega Drive/Genesis, Commodore 64, Amiga, PC, Atari Lynx, Atari ST, Apple IIGS[en], Macintosh
Дата випуску 1989
Режим гри Одиночна гра, Мультиплеєр
Творці
Ігродизайнер(и) Олександр Устачевський, Мирослав Заблоцький
Програміст(и) Andrzej Micialkiewiczd, Jacek Matusiakd, Mirosław Zabłockid, Zbyszek Omańskid, Tomasz J. Pawlowskid і Przemysław Rokitad
Композитор(и) Dorota Błaszczakd і Marcin Grzegorzewskid

Blockout — це відеогра-головоломка, яка була розроблена в Польщі Олександром Устачевським і Мирославом Заблоцьким та опублікована в 1989 році компанією California Dreams[en].[1]

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гра є логічним продовженням Тетріса в тривимірному просторі. У звичайному Тетрисі гравець маніпулює набором тетраміно, які потрапляють в двовимірну яму (якщо дивитися збоку). Мета гри — заповнити якомога більше повних рядків блоками тетраміно, не досягнувши верхньої частини екрану. Якщо рядок вже заповнений повністю — він зникає, і рахунок гравця збільшується. Погана гра призводить до неповних рядків: ці рядки не зникають, даючи гравцеві менше місця і менше часу для заповнення інших рядків. Так само, в Blockout гравець маніпулює набором полікубів, які потрапляють в тривимірну яму (якщо дивитися зверху; фігури з'являються на передньому плані і падають). Фігури можна обертати навколо всіх трьох осей, переміщати по горизонталі і по вертикалі. Мета полягає в тому, щоб сформувати повний шар.

Набори блоків[ред. | ред. код]

Пентакуб
Плоскі

Набір плоских блоків складається з полікубів, які укладаються в один шар.

Базові

Базовий комплект блоків складається з семи полікубів:

  • «L» трикуб.
  • «T» тетракуб: ряд з трьох блоків з одним доданим нижче центру.
  • «L» тетракуб: ряд з трьох блоків з одним доданим нижче зліва.
  • «S» тетракуб: зігнуті тетраміно з блоком, розміщеним збоку, на зовнішній стороні.
  • тетракуб «Лівий Гвинт».
  • тетракуб «Правий Гвинт».
Розширені

Розширений набір блоків складається з усіх n-полікубів аж до n = 5. Це набір блоків з 41 членами, що складається з одного куба, двох кубів разом, двох трикубів , 8 тетракубів і 29 пентакубів.

Режими гри[ред. | ред. код]

Гра дозволяє гравцеві вибрати набір блоків і розмір ями. Ями можна обирати в діапазоні від 3x3x6 до 7x7x18, що в цілому 195 можливих розмірів (вважаючи, наприклад, 3x5x6 і 5x3x6 як ідентичні). Доступні три комплекти блоків — плоскі, основні і розширені — що в цілому 585 можливих режимів гри. У «Головному меню» гравцю рекомендується три з можливих 585 конфігурацій. Вони називаються «Flat Fun», «3D Mania» (3D манія) та «Out of Control» (Поза контролем). Інші особливості гри включають в себе:

Демонстраційний режим: запрограмований бот, який добре грає в будь-який режим гри.

Режим практики: режим, де фігури не падають вниз з часом. Гравець може управляти фігурами так довго, як йому подобається, перш ніж поставити їх на відповідне місце. Це дуже корисно для початківців.

Сприйняття[ред. | ред. код]

The New York Times розглянув гру в статті про навчальне програмне забезпечення для математики, написавши, що Blockout «не претендує на те, щоб бути навчальним, але навички, необхідні для того, щоб оволодіти, нею не пов'язані з математикою, зокрема з геометрією». У дослідженні 1993 року знайшли докази того, що гра Blockout поліпшила просторове мислення дітей від 10- до 14-річного віку.[5]

Найкращі результати[ред. | ред. код]

У Залі Слави Blockout [Архівовано 1 вересня 2016 у Wayback Machine.] записані десять найкращих оцінок в кожній з 585 конфігурацій. Результати можуть бути представлені на сайті, а база даних найкращих результатів оновлюється приблизно раз на рік. Чемпіонат світу проводиться щороку в Німеччині, як правило, в Інгольштадті в листопаді. Існує також нова онлайн база даних найкращих результатів [Архівовано 5 вересня 2016 у Wayback Machine.]. Гравці можуть завантажувати не тільки їх високий бал, але і всю свою гру, і дивитися повтори інших. Це дозволяє гравцям спостерігати за грою і технікою укладання інших гравців, а також визначити можливі підроблені високі бали.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shannon, L. R. (23 січня 1990). PERIPHERALS; No-Frills Mathematics Instruction. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 8 червня 2023.
  2. Оцінювання MegaTech, EMAP, видання 6, сторінка 76, Червень 1992
  3. Оцінювання Mega, видання 9, сторінка 23, Future Publishing, Червень 1993
  4. Гарт Самптер (Жовтень 1990). Blockout. PC Leisure (журнал) (вид. 3). EMAP: 62.
  5. NOSS, A. (1994): Förderung der Raumvorstellung bei 10- bis 14-Jährigen durch das Computerspiel BLOCKOUT. Diploma thesis, University of Vienna.

Посилання[ред. | ред. код]