Burberry

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Burberry
Тип бізнес
публічна компанія
дім модиd і підприємство
Форма власності public limited company[d]
Галузь швейна промисловість, manufacture of wearing apparel, except fur appareld[1] і textile and clothing industryd[1]
Засновано 1856
Засновник(и) Thomas Burberryd
Штаб-квартира Лондон
Продукція одяг
Співробітники 9892 осіб (2020)[2]
burberry.com(англ.)
CMNS: Burberry у Вікісховищі

«Burberry» (укр. Барбе́рі) — британський преміальний виробник одягу, аксесуарів та парфумів.

Історія бренду[ред. | ред. код]

Томас Барбері

Компанія заснована в 1856 році Томасом Барбері в Гемпширі. 1880 року засновник винайшов непромокаючу тканину габардин, а через 8 років він запатентував її. Одяг із нового матеріалу ставав дедалі популярнішим.

На перших роках свого існування, компанія спеціалізувалася на пошитті верхнього одягу, який навіть постачали до лав британської армії.

Експедиція Руаля Амундсенда на Південний полюс 1911 року, була забезпечена одягом Burberry. Також в одяг цієї марки були одягнені герої багатьох фільмів тих часів: «Касабланка», «Сніданок у Тіффані» та у серіалах «Пуаро Агати Крісті».

Виробництво та доходи[ред. | ред. код]

Жіноча сумочка Burberry

Компанія самостійно виготовляє тільки свої загальновідомі плащі, вся інша продукція виготовляється сторонніми фірмами за ліцензією. Burberry реалізує свою продукцію через 335 торгових точок в роздрібній мережі, через гуртових посередників та за каталогами. Компанією Inter Parfums з 1981 виробляються парфуми під торговою маркою Burberry. Виручка за 2008 рік склала 995,4 млн фунтів стерлінгів (ріст на 17,1 % у порівняння із 2007 роком), чистий прибуток 135,2 млн фунтів стерлінгів (на 22,7 % ріст у порівнянні із попереднім роком).

«Клітинка» Burberry[ред. | ред. код]

Burberry — Burberry Casuals

Загальновідомими фірмовими відмінностями марки є клітинка, яка складається з червоних, чорних, білих та жовтих відтінків (із 1924 року під назвою Nova).

Наприкінці 70-х років такий малюнок на одязі та аксесуарах став популярним спочатку у англійських футбольних фанатів, в першу чергу в її хуліганські гілки, а потім поширився і на всю навколофутбольну Європу. Можливо саме тому клітинка Burberry стала одним із символів Великої Британії.

В Україні бренд Burberry серед футбольних фанатів почав набувати популярності наприкінці 80-х на початку 90-х років, майже одразу ставши на найвищому брендовому щабелі, разом з Lonsdale та італійським Stone Island[3][неавторитетне джерело].

Власники[ред. | ред. код]

На кінець 2007 року 88,34 % акцій Burberry Group належить інституційним інвесторам. капітал — 25,5 млрд. ₴ (гривень) — дані Reuters. Головний дизайнер — Крістофер Бейлі. Генеральний директор — Анджела Аренц.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів преси XX століття — 1908.
  2. https://www.burberryplc.com/content/dam/burberry/corporate/oar/2020/pdf/Burberry_Annual_Report_2019-20.pdf — С. 250.
  3. Футбол до крові, або вболівай по-українськи. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 20 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]