CKM-матриця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

CKM-матриця (від англ. Cabibbo-Kobayashi-Maskawa), матриця Кабіббо — Кобаясі — Масукави, ККМ-матриця, матриця змішування кварків, іноді раніше називалася KM-матриця) в Стандартній моделі фізики елементарних частинок — унітарна матриця, що містить інформацію про силу слабких розпадів, які змінюють аромат кварка. Технічно, вона визначає перетворення між двома базисами квантових станів: станами кварків, що вільно рухаються (тобто, їх масовими станами), і станами кварків, що беруть участь в слабких взаємодіях. Вона важлива також для розуміння порушення CP-симетрії. Для трьох поколінь кварків матриця запропонована японськими фізиками Макото Кобаясі і Тосіхіде Масукава, які додали одне покоління до матриці, раніше запропонованої Ніколою Кабіббо.

Матриця[ред. | ред. код]

Зліва ми бачимо CKM-матрицю разом з вектором сильних власних станів кварків, а праворуч маємо слабкі власні стани кварків. ККМ-матриця описує ймовірність переходу від одного кварка q до іншого кварку q' . Ця ймовірність пропорційна

Величини значень в матриці були встановлені експериментально і рівні приблизно[1]:

Таким чином, CKM-матриця досить близька до одиничної матриці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Beringer J. et al. (Particle Data Group) (2012). Review of Particles Physics: The CKM Quark-Mixing Matrix (PDF). Physical Review D. 80 (1): 1–1526 [162]. Bibcode:2012PhRvD..86a0001B. doi:10.1103/PhysRevD.86.010001. Архів оригіналу (PDF) за 14 липня 2018. Процитовано 11 січня 2019.