Cairo (операційна система)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cairo
Середовище роботи Windows 2000, ОС яка ввібрала більшість наробок Cairo
Розробник Microsoft
Родина ОС Windows NT
Робочий стан історичний
Вихідна модель закрита
Останній випуск 4.0.1344 / 1996
Тип ядра гібридне
Ліцензія Microsoft EULA
https://microsoft.com

Cairo - кодове ім'я проєкту операційної системи від Microsoft, що розроблялась з 1991 по 1996 роки. Одна з перших спроб Microsoft створити операційну систему нового покоління. Cairo ніколи не продавалася, хоча частина її технологій з'явилася в інших продуктах.

Огляд[ред. | ред. код]

Cairo вперше була анонсована на Microsoft Professional Developers Conference у 1991-му році Джимом Альчіном. Вона була публічно показана (включаючи демонстраційну систему для всіх відвідувачів) у 1993 на Cairo/Win95 PDC. Microsoft змінила призначення Cairo кілька разів, іноді називаючи це повноцінної ОС, а іноді називаючи це як збори нових технологій. При розробці Cairo була зібрана найбільша група розробників за всю історію Microsoft.

Можливості[ред. | ред. код]

Особливості Cairo, які стали частиною інших продуктів Microsoft:

  • Користувацький інтерфейс Windows 95 заснований на початковому проєкті інтерфейсу зробленого в Cairo (так званий «класичний стиль»).
  • DCE/RPC - вбудований у Windows NT 3.1.
  • X.500 - став частиною технології Active Directory у Windows 2000.
  • X.400 - став частиною Microsoft Exchange Server.
  • Content Indexing - став частиною IIS (Internet Information Services), Windows Desktop Search.

Файлова система, заснована на технології складових документів OLE залишилася нереалізованою ні в одній операційній системі.

Інші компоненти об'єктної файлової системи отримали назву WinFS, і планувалися до включення в Windows Vista (були присутні в Windows Longhorn), але виявилися не готові до терміну виходу Windows Vista. Зараз так і не включено навіть у Microsoft Windows 8.