Combat Boat 90

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проєкт
Назва: Десантно-штурмові катери CB90
Будівники: Dockstavarvet
Оператори: Швеція Швеція, Норвегія Норвегія, Велика Британія Велика Британія
Будівництво: з 1991 року
Побудовано: 250-300
Основні характеристики
Тип: Десантно-штурмовий катер
Водотоннажність: 13 т
Довжина: 15,9 м
Ширина: 3,8 м
Осадка: 0,8 м
Двигуни: ГЕУ 2 дизелі
Швидкість: 40 вуз.
Дальність
плавання:
440 км (37 км/год.)
Екіпаж: 3 осіб
Навігаційне та
радіолокаційне обладнання:
  •  Навігаційна РЛС
  •  Оптико-електронна система спостереження
  •  Датчики виявлення лазерного випромінювання
Озброєння: Browning M2 кулемет, Mk 19 (гранатомет).

Combat Boat 90 (CB90; швед. Stridsbåt 90) — це військовий швидкісний броньований десантний корабель, розроблений шведською компанією Dockstavarvet, що входить до складу Saab.

Огляд[ред. | ред. код]

Цей катер призначений для швидкої доставки десантних груп, проведення ударних операцій, берегової охорони та патрулювання, підтримки спеціальних операцій. Його також можна використовувати для розвідки, мінування акваторій, спостереження та збору розвідданих. Для останнього на борту встановлена локаційна РЛС. Катер вміщує 21 повністю екіпірованого бійця та до 4,5 тонн вантажу. Захищена від уламків рульова рубка має місця для двох операторів та додаткове відкидне поворотне сидіння між ними. Безпосередньо під кабіною розміщується перебірка, в якій виконано прохід на посадкову носову рампу. Рампа забезпечує оперативну висадку десанту та швидку евакуацію постраждалих з берега.

Конструкція[ред. | ред. код]

Конструкція катера Combat Boat 90 забезпечує відмінну мореплавність, високу швидкість, ефективність та безпеку у різних умовах експлуатації. Корпус виготовлений з алюмінію, довжина становить 14,9 метра, водотоннажність 18-23 тонни, максимальна ширина 3,85 метра.

Десантний відсік розташований у середній частині катера. Чверть кормової частини корпусу є відкритою палубою і може служити командним постом, що плаває, з додатковим обладнанням зв’язку або як артилерійський катер з можливим розташуванням озброєння. [1]

Силова установка[ред. | ред. код]

Бойовий катер оснащений двома дизельними двигунами потужністю 600 кВт та двома водометними рушіями, котрі дозволяють виконувати різкі маневри та розвивати швидкість до 45 км в мілководних прибережних водах.

Озброєння[ред. | ред. код]

CB90 озброєний трьома турелями, що розміщені позаду рубки та по одній на кожному борту. В них може бути встановлений великокалібрений 12,7-мм кулемет Browning M2HB або ж 40-мм автоматичний гранатомет.

Крім того, для проведення ударних або диверсійних місій катер може бути озброєний легкими протикорабельними ракетами RBS 17 SSM (Hellfire), а також перевозити чотири морські міни вагою 2,8 т або шість глибинних бомб. [2]

Оператори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://portaltele.com.ua/news/transport/oglyad-shvedskogo-shturmovogo-katera-combat-boat-90.html
  2. Україна отримає десятки шведських бойових катерів. Мілітарний. 20 лютого 2024. Архів оригіналу за 20 лютого 2024. Процитовано 20 лютого 2024. {{cite web}}: Недійсний |мертвий-url=dead (довідка)