Росолист

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Drosophyllaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Росолист
квіти росолиста
квіти росолиста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Streptophytina
Ембріофіти (Embryophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Euphyllophyta
Насінні (Spermatophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Ламііди (Lamiids)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Росолисті (Drosophyllaceae)
Рід: Росолист Drosophyllum
Link
Вид: Росолист
Drosophyllum lusitanicum
(L.) Link, 1805
поширення росолисту
поширення росолисту
Синоніми
*Drosera lusitanica
L.
  • Drosophyllum pedatum
    Dutailly
  • Rorella lusitanica
    (L.) Raf.
  • Spergulus droseroides
    Brot., Steud.
Посилання
Вікісховище: Drosophyllum lusitanicum
EOL: 5471391
IPNI: 321999-1
NCBI: 4373

Росолист, португальська росичка (Drosophyllum) — рід хижих рослин родини росолисті (Drosophyllaceae), що складається з одного відомого виду Drosophyllum lusitanicum.

Будова[ред. | ред. код]

Згорнутий молодий лист росолиста

З центральної розетки вгору розгортаються залозисті листки. Мертві листки падають на землю, утворюючи навколо рослини щільний покрив відмерлого сіна. Рослина досягає 20-40 см висоти. Залози виділяють липку запашну рідину, що приманює комах. Медовий запах росолиста відчутний для людей. Залози вироблять слиз так інтенсивно, що він часто спливає по листку вниз. Порівняно з іншими хижими тваринами — росолист найуспішніший по кількості захоплених комах. Листя мають два типи залоз — великі з липкою речовиною та менші — для перетравлення комах. Прилиплих комах рослина розкладає та споживає, щоб поповнити запас поживних речовин, якими бідні ґрунти, на яких росолист росте.

Квітне на другий рік життя. Яскраво жовті квіти (4 см в діаметрі) з'являються між лютим та травнем. Напівпрозорі стручки містять 3-10 чорних грушоподібних насінин 2,5 мм в діаметрі.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Походить з Середземного регіону (Португалія, Іспанія, Марокко). Росте виключно на узбережжі (максимум 10 км від нього). Це єдина хижа рослина, що росте у сухому середовищі та на лужних ґрунтах. Дослідження Яна Флішека та Каміля Пасека спростовують розповсюджену згадку у науковій літературі про лужні ґрунти.[1]

Класифікація[ред. | ред. код]

Історично рослину приписували до роду росичка (Drosera) спираючись на візуальну спорідненість інструментів полювання на комах. Згідно з дослідженнями молекулярної філогенетики рослина не належить до росичкових і має спільних пращурів з родинами Dioncophyllaceae (Triphyophyllum) та Ancistrocladaceae. Тому у 1998 в таксономічній системі класифікації квіткових рослин APG та у 2003 APG II рослину виділили у окрему родину Росолисті (Drosophyllaceae) і рід Росолист (Drosophyllum). Деякі морфологічні особливості будови листків, в тому числі і розкривання листка з спіралі, споріднюють росолист з папоротями.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Portuguese Sundew (Drosophyllum lusitanicum Link.) in nature and cultivation (2001). www.bestcarnivorousplants.com. Процитовано 17 листопада 2015.
  2. Studnička M., 1984b. Masožravá rostlina rosnolist lusitánský. Živa 32 (5): 8-10.