Enter the Wu-Tang (36 Chambers)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Enter the Wu-Tang (36 Chambers)
Студійний альбом
Виконавець Wu-Tang Clan
Дата випуску 9 листопада 1993
Записаний 1992—1993
Жанр хіп-хоп
хіп-хоп Східного узбережжя
хардкор-реп
Тривалість 58:26
Мова англійська
Студія звукозапису Firehouse Studios (Бруклін, Нью-Йорк)
Лейбл Loud
RCA
BMG
Продюсер RZA
Хронологія Wu-Tang Clan
Попередній
←
Wu-Tang Forever
(1997)
Наступний
→
Сингли з Enter the Wu-Tang (36 Chambers)
  1. «Protect Ya Neck»
    Випущений: грудень 1992[1]
  2. «C.R.E.A.M.»
    Випущений: 31 січня 1994
  3. «Can It Be All So Simple»
    Випущений: 22 лютого 1994
Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 5/5 зірок[2]
Christgau's Consumer Guide A−[3]
Consequence of Sound A+[4]
Encyclopedia of Popular Music 4/5 зірок[5]
MusicHound R&B 5/5[6]
The Rolling Stone Album Guide 5/5 зірок[7]
Spin Alternative Record Guide 8/10[8]

Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (укр. «Знайомство з Wu-Tang (36 ступенів)») — дебютний студійний альбом американської хіп-хоп групи Wu-Tang Clan, що вийшов 9 листопада 1993 року на лейблах Loud, RCA та BMG[9]. Альбом записувався з 1992 по 1993 рік на студії Firehouse у Нью-Йорку, майстеринг був проведений на студії The Hit Factory. Альбом був практично повністю спродюсований негласним лідером гурту, RZA. Взявши за основу уривки з фільмів про бойові мистецтва та семпли соул музики, він створив важкі та похмурі інструментали. Назва альбому є посиланням на фільм The 36th Chamber of Shaolin (1978)[10].

Характерне звучання Enter the Wu-Tang (36 Chambers) стало шаблоном для хардкор-хіп-хопу 1990-х і допомогло повернути популярність нью-йоркському хіп-хопу. Воно також вплинуло на звучання сучасного хіп-хопу. Тексти пісень, відверті, гумористичні, засновані на вільних асоціаціях, стали прикладом цілого покоління реперів. Бувши основним альбомом епохи, названої Ренесансом Східного узбережжя, він відкрив дорогу для інших музикантів Східного узбережжя, серед яких Nas, The Notorious B.I.G., Mobb Deep і Jay-Z[11].

Попри жорстке, андерграундне звучання, альбом мав несподіваний комерційний успіх, піднявшись на 41-й рядок чарту Billboard 200, продавши 30 000 копій за перший тиждень. В 1995 альбом був сертифікований RIAA як платиновий[12], а у 2018 році - трьох-платиновий[9]. Альбом отримав позитивні відгуки критиків. Enter the Wu-Tang (36 Chambers) вважається багатьма критиками одним із найважливіших альбомів 90-х і одним із найкращих хіп-хоп альбомів усіх часів. 2003 року журнал Rolling Stone помістив альбом на 386 (387 в оновленому варіанті 2012 року) місце в списку 500 найбільших альбомів всіх часів[13][14]. У 2022 році альбом був відібраний Бібліотекою Конгресу для збереження в Національному реєстрі звукозаписів через «культурне, історичне чи естетичне значення»[15].

Передісторія[ред. | ред. код]

Наприкінці 1980-х двоюрідні брати Роберт Діггз (під псевдонімом Prince Rakeem або The Scientist), Гері Грайс (під псевдонімом The Genius) та Рассел Джонс (під псевдонімом The Specialist) заснували гурт Force of the Imperial Master, також знаний як All in Toge Now Crew[16]. Вони не були підписані на мейджор-лейбл, але стали досить успішними у нью-йоркській реп-сцені. Популярний тоді репер Біз Маркі відзначив їхню композицію «All In Together Now»[17]. Станом на 1991 The Genius і Prince Rakeem були підписані на різні лейбли. The Genius випустив в 1991 альбом Words from the Genius[en] на лейблі Cold Chillin’ Records[en] Prince Rakeem в тому ж році випустив Ooh I Love You Rakeem[en] на лейблі Tommy Boy Records. Однак пізніше обох вигнали з їхніх лейблів. Розлютившись, вони взяли нові псевдоніми (The Genius став GZA, а Prince Rakeem став RZA) і почали думати, що робити далі. У книзі The Wu-Tang Manual[en] RZA так описує цю ситуацію[18]:

[Tommy Boy] вирішили підписати House of Pain замість нас. Коли вони мене вигнали, я думав: «Дідько вони вибрали якусь купу білого лайна замість мене». Я почувався обдуреним.
Оригінальний текст (англ.)
[Tommy Boy] made the decision to sign House of Pain over us. When they dropped me, I was thinking, 'Damn, they chose a bunch of whiteboy shit over me.' I felt bamboozled.

RZA почав співпрацювати з Деннісом Коулзом, репером зі Стейтен-Айленда, відомішим під псевдонімом Ghostface Killah. Разом вони вирішили створити «хіп-хоп клан, оснований на східній філософії, почерпнутій з фільмів про кунг-фу, розбавлених навчаннях Нації ісламу, які [Ghostface] почерпнув на вулицях Нью-Йорка, та коміксах»[18]. Крім цього RZA співпрацював з Inspectah Deck, Raekwon, U-God та Method Man, які жили в одному районі. RZA приходив на вулицю, де Inspectah Deck та U-God продавали крек, і слухав рими, які вони складали у вільний час. Пізніше він запропонував їм взяти участь у групі, про що розповідає сам Inspectah Deck[19]:

RZA сказав: «Хлопці, ви [пишете тексти] заради забави щодня, але чи готові ви зайнятися цим по-справжньому?». І він розповів свій детально опрацьований план. У той момент я не до кінця розумів цей план, але з його допомогою я зміг зрозуміти, оскільки він був впевнений у ньому. Зрештою, наші зустрічі з RZA та U-God'ом стали основою Wu-Tang Clan, з рештою хлопців, що пізніше приєдналися до нас. Нам не потрібно було збиратися і формувати групу, ми загалом і так уже були всі разом.
Оригінальний текст (англ.)
RZA said: "You guys do this for fun every day, but are you ready to do this shit for real?" And he put this elaborate vision on the table. I wasn't even able to see it at that point, but I saw it through him, because he was so sure of it. Eventually, me hooking up with RZA and U-God every day is what formed the Wu-Tang Clan, with all the other guys who were making their way in. We didn't have to come together and form a group, we was really already there the whole time.

Так сформувався оригінальний склад Wu-Tang Clan із восьми осіб: RZA, GZA, Ol' Dirty Bastard, Ghostface Killah, Inspectah Deck, Raekwon, Method Man та U-God[18]. Дев'ятий учасник, Masta Killa, приєднався до групи пізніше, незадовго до виходу Enter the Wu-Tang (36 Chambers), і на альбомі він був лише у треку «Da Mystery of Chessboxin'».

Запис[ред. | ред. код]

Робота над альбомом розпочалася у 1992 році. Запис альбому проходив на студії Firehouse Studios[20], мастеринг провів Кріс Герінгер на нью-йоркській студії The Hit Factory[en][21]. Через брак коштів група змушена була записувати альбом у невеликій за розміром студії, в якій бракувало місця, коли в ній збирався весь гурт. За право з'явитися на треках альбому учасники групи мали битися: для кожного треку між учасниками групи проводився реп-баттл, переможець якого отримував право зачитати свій куплет для цього треку[16]. Під час даних баттлів було створено трек «Meth Vs. Chef», батл між Method Man'ом і Raekwon'ом. Він не потрапив на альбом, але пізніше вийшов на дебютному альбомі Метод Мена Tical[22].

Реліз[ред. | ред. код]

Записавши разом першу композицію, «Protect Ya Neck», група вирушила до різних звукозаписних компаній, проте всі вони проігнорували демозапис групи[20]. Тоді RZA вирішив діяти інакше: він зібрав з кожного учасника групи по 100 доларів, на які було надруковано 500 вінілових платівок із синглом[18]. Цей сингл, «Protect Ya Neck» з «After The Laughter Comes Tears» (альбомна версія була перейменована в «Tearz») на стороні «B», вийшов 1992 року[20]. Група проїхала від Вірджинії до Огайо, продаючи його безпосередньо «з машини»[23], магазинам та радіо-діджеям[18]. «Protect Ya Neck» став регіональним хітом, після чого лейбли, які раніше відвернулися від групи, захотіли співпрацювати з ними[23]. Проте на той час група вже сама могла обирати, з ким підписувати контракт. Зрештою, вибір зупинився на лейблі Loud Records — невеликому (на той момент) незалежному лейблі, що розповсюджував альбоми через лейбл RCA Records. Глава Loud Records, Стів Ріфкінд, запропонував групі безпрецедентний на той момент контракт: група отримувала менше грошей авансом, але натомість отримувала повну свободу і учасники групи могли підписувати контракти на випуск сольних альбомів з іншими лейблами[24]. Wu-Tang погодилися та підписали контракт. Розрахунок RZA був на те, що у групи не буде конкуренції, тому для Enter the Wu-Tang (36 Chambers) та сольних альбомів учасників групи були обрані лейбли, на яких хіп-хоп музиканти були слабо представлені[23].

У 1993 році сингл «Protect Ya Neck» був перевиданий, але вже з треком «Method Man» на другому боці. Трек «Method Man» потрапив у ротацію на радіо, багато в чому завдяки приспіву («M-E-T-H-O-D… Man»), що запам'ятовується, виконаному на кшталт популярної в 80-х композиції «Method of Modern Love[en]» дуету Hall & Oates[25]. Він також зміг потрапити в музичні чарти: у Billboard Hot 100 він досяг 69-го рядка, а в Hot Rap Songs — 17-го.

Другим синглом з альбому та першим синглом, що вийшов після підписання контракту з Loud Records, став трек «C.R.E.A.M.». Він розповідає про труднощі життя за межею бідності та бажання розбагатіти за всяку ціну[25]. «C.R.E.A.M.» став найуспішнішим синглом групи, піднявшись на 60-й рядок Billboard Hot 100, восьмий рядок Hot Rap Tracks і очоливши чарт Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales.

«Can It Be All So Simple» став третім синглом з альбому. Він не зміг потрапити в Billboard Hot 100, але піднявся на 24 позицію в Hot Rap Tracks. Ремікс на цей трек вийшов на дебютному альбомі Raekwon Only Built 4 Cuban Linx… 1995 року[25].

Список композицій[ред. | ред. код]

Усі композиції, написані Wu-Tang Clan і спродюсовані RZA, окрім зазначених. Усі скретчі від 4-го учня. Треки з 1 по 5 називаються «Shaolin Sword», а треки з 6 по 12 — «Wu-Tang Sword» у фізичних релізах.

CD та стрімінгова версія
#НазваУ виконанніТривалість
1.«Bring da Ruckus»4:10
2.«Shame on a Nigga»2:57
3.«Clan in da Front»
  • GZA
  • RZA
4:33
4.«Wu-Tang: 7th Chamber»
  • Ghostface Killah
  • GZA
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • Ol' Dirty Bastard
  • Raekwon
  • RZA
6:05
5.«Can It Be All So Simple / Intermission»
  • Ghostface Killah
  • Raekwon
6:53
6.«Da Mystery of Chessboxin'» (співпродюсер: Ol' Dirty Bastard)
  • Ghostface Killah
  • Inspectah Deck
  • Masta Killa
  • Method Man
  • Ol' Dirty Bastard
  • Raekwon
  • U-God
4:48
7.«Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit» (співпродюсер: Method Man)
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • RZA
3:36
8.«C.R.E.A.M.»
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • Raekwon
4:12
9.«Method Man»
  • Ghostface Killah
  • GZA
  • Method Man
  • RZA
5:50
10.«Protect Ya Neck»
  • Ghostface Killah
  • GZA
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • Ol' Dirty Bastard
  • Raekwon
  • RZA
  • U-God
4:52
11.«Tearz»
  • Ghostface Killah
  • RZA
4:17
12.«Wu-Tang: 7th Chamber – Part II / Conclusion»
  • Ghostface Killah
  • GZA
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • Ol' Dirty Bastard
  • Raekwon
  • RZA
6:10
58:24
Міжнародне видання
#НазваУ виконанніТривалість
12.«Wu-Tang: 7th Chamber – Part II»
  • Ghostface Killah
  • GZA
  • Inspectah Deck
  • Method Man
  • Ol' Dirty Bastard
  • Raekwon
  • RZA
5:08
13.«Method Man (Remix) Skunk Mix / Conclusion»
  • Method Man
3:12
1:01:53

Вініл і касета[ред. | ред. код]

Shaolin Sword
#НазваТривалість
1.«Bring da Ruckus»4:10
2.«Shame on a Nigga»2:57
3.«Clan in da Front»4:33
4.«Wu-Tang: 7th Chamber»6:05
5.«Can It Be All So Simple»4:46
6.«Protect Ya Neck / Intermission»6:48
29:19
Wu-Tang Sword
#НазваТривалість
7.«Da Mystery of Chessboxin'»4:48
8.«Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit»3:36
9.«C.R.E.A.M.»4:12
10.«Method Man»5:50
11.«Tearz»4:17
12.«Wu-Tang: 7th Chamber – Part II / Conclusion»6:10
28:53

Чарти[ред. | ред. код]

Щотижневі чарти[ред. | ред. код]

Чарт (1993) Вища
позиція
US Billboard 200[26] 41
US Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard)[27] 8
Чарт (2022) Найвища
позиція
Швейцарія Швейцарія Swiss Albums (Schweizer Hitparade)[28] 57

Річні чарти[ред. | ред. код]

Чарт (1994) Позиція
US Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard)[29] 22
Чарт (2002) Позиція
Canadian R&B Albums (Nielsen SoundScan)[30] 182
Canadian Rap Albums (Nielsen SoundScan)[31] 90

Сертифікації[ред. | ред. код]

Certifications for Enter the Wu-Tang (36 Chambers)
Регіон Сертифікація Продажі
Австралія (ARIA)[32] Платиновий 70 000double-dagger
Велика Британія (BPI)[33] Платиновий 300 000double-dagger
США (RIAA)[34] 3× Платиновий 3 000 000double-dagger

double-daggerпродажі+прослуховування, що базуються лише на сертифікаціях

Рейтинги[ред. | ред. код]

  • Інформація взята з сайту[35], крім списків, для яких є окремі джерела.
  • (*) означає неранжований список.
Видання Країна Нагорода рік Rank
About.com США 100 Greatest Hip-Hop albums [36] 2008 4
Best Rap Albums of 1993[37] 2008 1
10 Essential Hip-Hop Albums[38] 2008 4
Blender 500 CDs You Must Own Before You Die 2003 *
The 100 Greatest American Albums of All Time 2002 59
CDNOW Hip Hop's 25 Greatest Albums by Year 1980–98 1999 1
Dance de Lux Іспанія The 25 Best Hip-Hop Records 2001 5
DJMag Велика Британія The Top 50 Most Influential Dance Albums Since 1991 2006 38
Ego Trip США Hip Hop's 25 Greatest Albums by Year 1980–98 1999 1
GQ Велика Британія The 100 Coolest Albums in the World Right Now! 2005 35
Helsingin Sanomat Фінляндія 50th Anniversary of Rock 2004 *
Juice Австралія 100 Greatest Albums of the '90s 1999 40
Les Inrockuptibles Франція 50 Years of Rock'n'Roll 2004 *
The 100 Best Albums 1986–1996 1996 59
Mojo Велика Британія The 100 Greatest Albums of Our Lifetime 1993–2006 2006 62
Mojo 1000, the Ultimate CD Buyers Guide 2001 *
The Mojo Collection, Third Edition 2003 *
Mucchio Selvaggio Італія 100 Best Albums by Decade 2002 Top 20
New Musical Express Велика Британія Top 100 Albums of All Time 2003 82
Nude as the News США The 100 Most Compelling Albums of the 90s 1999 61
Paul Morley Велика Британія Words and Music, 5 x 100 Greatest Albums of All Time 2003 *
Pitchfork США Top 100 Favorite Records of the 1990s 36
Q Велика Британія 90 Best Albums of the 1990s 1999 *
Record Collector 10 Classic Albums from 21 Genres for the 21st Century 2000 *
Robert Dimery США 1001 Albums You Must Hear Before You Die[39] 2005 *
Rock & Folk Magazine Франція The Best Albums from 1963 to 1999 1999 *
Rock de Lux Іспанія The 150 Best Albums from the 90s 2000 25
The 200 Best Albums of All Time 2002 178
Rolling Stone США The 500 Greatest Albums of All Time[40] 2020 27
100 Best Albums of the 90s[41] 2010 29
The Essential Recordings of the 90s 1999 *
Німеччина The 500 Best Albums of All Time 2004 453
Select Велика Британія The 100 Best Albums of the 90s 1996 21
Spin США Top 90 Albums of the 90's 2005 22
Top 100 Albums of the Last 20 Years 20
Technikart Франція 50 Albums from the Last 10 Years 1997 *
Tom Moon США 1000 Recordings to Hear Before You Die[42] 2008 *
The Source The Source Magazine's 100 Best Rap Albums 1998 *
The Sun Канада The Best Albums from 1971 to 2000 2001 *
Vibe США 100 Essential Albums of the 20th Century 1999 *
51 Albums Representing a Generation, a Sound and a Movement 2004 *
Visions Magazine Німеччина The Most Important Albums of the 90s 1999 67

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gross, Joe (14 лютого 2021). Watch Ya Step, Kid: 'Protect Ya Neck'. Downtown Music Services. Процитовано 20 лютого 2023.
  2. Huey, Steve. Enter the Wu-Tang (36 Chambers) – Wu-Tang Clan. AllMusic. Архів оригіналу за 2 червня 2012. Процитовано 18 вересня 2009.
  3. Christgau, 2000, с. 339.
  4. Kenny, Brody (17 листопада 2018). Enter the Wu-Tang (36 Chambers) Still Sets the Gold Standard. Consequence of Sound. Процитовано 27 жовтня 2020.
  5. Larkin, 2011.
  6. Graff, Gary; du Lac, Josh Freedom; McFarlin, Jim, ред. (1998). Wu-Tang Clan. MusicHound R&B: The Essential Album Guide. Visible Ink Press. ISBN 1-57859-026-4.
  7. Frere-Jones, 2004, с. 887–88.
  8. Weisbard та Marks, 1995, с. 437–38.
  9. а б Gold & Platinum. RIAA. Процитовано 25 квітня 2019.
  10. Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: Wu-Tang's RZA Breaks Down 10 Kung Fu Films He's Sampled. Vanity Fair. 3 вересня 2019. Процитовано 8 лютого 2020 — через YouTube.
  11. The Rap Year Book, 2015.
  12. Gold and Platinum Database Search. Recording Industry Association of America. Архів оригіналу за 26 червня 2007. Процитовано 15 жовтня 2006.
  13. Rolling Stone 500 Greatest Albums of All Time at RollingStone.com. Rolling Stone. Архів оригіналу за 9 березня 2007. Процитовано 15 грудня 2006.
  14. 500 Greatest Albums of All Time Rolling Stone's definitive list of the 500 greatest albums of all time. Rolling Stone. 2012. Процитовано 5 вересня 2019.
  15. National Recording Registry Inducts Music from Alicia Keys, Ricky Martin, Journey and More in 2022. Library of Congress. 13 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.
  16. а б Del F. Cowie. Days of the Wu (англ.). Exclaim!. Архів оригіналу за 28 січня 2005. Процитовано 7 лютого 2016.
  17. Interview with RZA (англ.). Архів оригіналу за 15 травня 2006. Процитовано 7 лютого 2016.
  18. а б в г д Sam Pfeifle. Days of the Wu (англ.). The Boston Phoenix[en]. Архів оригіналу за 17 жовтня 2015. Процитовано 7 лютого 2016.
  19. Check the Technique, 2009, с. 454.
  20. а б в Phillip Mlynar. 15 Fun Facts About Wu-Tang Clan's 'Enter the Wu-Tang (36 Chambers)' (англ.). Rolling Stone. Архів оригіналу за 11 лютого 2016. Процитовано 8 лютого 2016.
  21. Phillip Mlynar. Clan in Da Back: The Behind-the-Scenes Oral History of ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ (англ.). Spin. Архів оригіналу за 21 лютого 2016. Процитовано 8 лютого 2016.
  22. Jay Balfour. Raekwon Says "Meth Vs. Chef" "Was A Miniature Battle" (англ.). HipHopDX. Архів оригіналу за 13 лютого 2016. Процитовано 8 лютого 2016.
  23. а б в Matt Diehl. Brash Hip-Hop Entrepreneurs (англ.). New York Times. Архів оригіналу за 17 лютого 2016. Процитовано 8 лютого 2016.
  24. Insanul Ahmed. Drop a Gem on 'Em: How Steve Rifkind Became One of the Greatest Rap Execs Ever (англ.). Complex. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 9 лютого 2016.
  25. а б в Nick Collings. 20 Year Anniversary of the Wu-Tang Clan - Enter The Wu-Tang (36 Chambers Album) (англ.). Rip It Up. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 9 лютого 2016.
  26. Wu-Tang Clan, TLP. Billboard. Процитовано 2 травня 2021.
  27. Wu-Tang Clan, BLP. Billboard. Процитовано 2 травня 2021.
  28. «Wu-Tang Clan — Enter The Wu-Tang - 36 Chambers» (німецькою). Swisscharts.com. Hung Medien. Процитовано 24 квітня 2022.
  29. Top R&B/Hip-Hop Albums – Year-End 1994. Billboard. Процитовано 2 травня 2021.
  30. Canada's Top 200 R&B; albums of 2002. Jam!. Архів оригіналу за 6 листопада 2003. Процитовано 28 березня 2022.
  31. Top 100 rap albums of 2002 in Canada. Jam!. Архів оригіналу за 12 жовтня 2003. Процитовано 28 березня 2022.
  32. ARIA Charts – Accreditations – 2021 Albums (PDF). Австралійська асоціація компаній звукозапису (ARIA). Процитовано 7 лютого 2022.
  33. British album certifications – Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (Англійська) . Британська асоціація виробників фонограм (BPI). Процитовано 7 квітня 2021.
  34. American album certifications – Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (Англійська) . Американська асоціація компаній звукозапису (RIAA). Процитовано 7 квітня 2021.
  35. Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (англ.). AcclaimedMusic.net. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 7 лютого 2016.
  36. Adaso, Henry. 100 Greatest Hip-Hop Albums (10–1) [Архівовано 5 квітня 2015 у Wayback Machine.]. About.com. Retrieved on September 17, 2009.
  37. Adaso, Henry. 90 Best Rap Albums of the 90s [Архівовано 5 квітня 2015 у Wayback Machine.]. About.com. Retrieved on March 16, 2010.
  38. Adaso, Henry. 10 Essential Hip-Hop Albums [Архівовано 28 серпня 2011 у Wayback Machine.]. About.com. Retrieved September 2, 2010.
  39. Robert Dimery; Michael Lydon (23 березня 2010). 1001 Albums You Must Hear Before You Die: Revised and Updated Edition. Universe. ISBN 978-0-7893-2074-2.
  40. Stone, Rolling (22 вересня 2020). The 500 Greatest Albums of All Time. Rolling Stone.
  41. 100 Best Albums of the Nineties: Wu-Tang Clan, 'Enter the Wu-Tang 36 Chambers'. Rolling Stone. Архів оригіналу за 2 вересня 2011. Процитовано 18 лютого 2012.
  42. Moon, Tom. 1000 Recordings to Hear Before You Die. Tom Moon. Retrieved June 10, 2010.

Література[ред. | ред. код]