Еремур кримський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Eremurus tauricus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еремур кримський
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Ксантореєві (Xanthorrhoeaceae)
Підродина: Асфоделові (Asphodeloideae)
Рід: Еремур (Eremurus)
Вид: Еремур кримський
Eremurus tauricus
Steven, 1832
Посилання
Вікісховище: Eremurus tauricus
Віківиди: Eremurus tauricus
EOL: 1087965
IPNI: 534745-1

Ерему́р кри́мський (Eremurus tauricus)[1] — багаторічна рослина родини асфоделових. Вид занесений до Європейського червоного списку і Червоної книги України. Декоративна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Трав'яниста рослина заввишки 120–150 см, геофіт. Корені потовщені, мичкуваті. Стебла поодинокі або нечисленні, прямостоячі, безлисті, циліндричні, завтовшки до 1 см. Листки зібрані у прикореневі розетки, широколінійні, до 60 см завдовжки, до 3 см завширшки, по краю гладенькі або шорсткі. Суцвіття — верхівкова, довга, багатоквіткова, циліндрична китиця, завдовжки 30-80 см. Квітки з широкодзвоникуватою оцвітиною, білі. Плід — поперечнозморшкувата коробочка. Насіння темно-сіре.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світлолюбна, посухостійка. Зростає у біоценозах, де конкуренція з боку інших рослин послаблена: соснових і світлих листяних лісах, заростях ялівцю, на відслоненнях вапняків, сланців, кам'янистих осипах. Висотний діапазон становить 500–1200 м над рівнем моря.

Квітне у травні-липні, плодоносить у червні-серпні. Розмножується насінням й вегетативно (кореневищем).

Вузький ареал еремура кримського включає лише Кримський півострів і невеликі ділянки в Західному Закавказзі та поблизу Новоросійська. Таким чином, цю рослину можна вважати ендеміком Східного та Північного Причорномор'я.

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Відтворенню еремура кримського перешкоджають природні фактори (низька конкурентна здатність, приуроченість до перехідних ценозів, вузька екологічна амплітуда), підсилені сильним антропогенним тиском. Внаслідок цього чисельність виду постійно скорочується. Для збільшення розміру популяцій потрібна сувора заборона на терасування схилів, їх заліснення, збирання квітів і викопування рослин. Рослина охороняється в Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому та Кримському заповідниках, причому в останньому утворює великі скупчення.

Вид має високі декоративні якості, хоча мало відомий широкому загалу садівників. В Україні побачити еремур кримський можна в колекції Нікітського ботанічного саду.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. The Plant List.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Еремур кримський [Архівовано 2 січня 2015 у Wayback Machine.] у Червоній книзі України. — Переглянуто 2 січня 2015 р.