Національний інститут статистики і економічних досліджень Франції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з INSEE)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний інститут статистики і економічних досліджень Франції
Галузь промисловості загальне державне управлінняd[1]
Дата створення / заснування 27 квітня 1946
Логотип
Офіційна назва фр. Institut national de la statistique et des études économiques
Коротка назва INSEE
Сфера роботи статистика і демографія
Приналежність Євростат
Виконавчий директор Jean-Luc Tavernierd[2]
Менеджер/директор Jean-Luc Tavernierd[3]
Країна  Франція[4]
Член у Міжнародний статистичний інститут
Юрисдикція Франція
Організаційно-правова форма service central d'un ministèred[1]
Батьківська організація міністерство економіки, фінансів і промисловості Франції
Є власником Économie et Statistique / Economics and Statisticsd і сектор економіки
Розташування штаб-квартири Монруж
Похідна робота Géopatronymed
На заміну National Statistics Serviced
Точка доступу SPARQL rdf.insee.fr/sparql
Мапа
Офіційний сайт(фр.)(англ.)
CMNS: Національний інститут статистики і економічних досліджень Франції у Вікісховищі

Координати: 48°48′58″ пн. ш. 2°18′26″ сх. д. / 48.81629000002777730° пн. ш. 2.307230000028° сх. д. / 48.81629000002777730; 2.307230000028

Національний інститут статистики і економічних досліджень (фр. Institut National de la Statistique et des Études Économiques, скорочено INSEE) — національний орган статистики, що займається розрахунком і аналізом офіційних статистичних даних у Франції. Установою керує Міністерство економіки, промисловості і зайнятості. Оскільки заклад має статус інституту, то він є незалежним. Створений інститут в 1946 році на зміну Національному статистичному сервісу, що діяв за режиму Віші.

Завдання[ред. | ред. код]

  • Організація і проведення перепису населення, а також публікації іншої статистичної інформації, що стосується населення Франції.
  • Збір інформації (періодичний або точковий) про зацікавленість населення до підприємств і господарства.
  • Оцінка основних соціально-економічних показників держави (ВВП, безробіття, рівень бідності і таке інше).
  • Публікація різних індексів (індекс цін і доходів, індекс споживчих цін, рівень інфляції таке інше).

При створенні підприємства у Франції надають відомості про себе до Центру реєстрації підприємств[fr] (фр. Centre de Formalités des Entreprises[5]), який передає їх до відповідних адміністративних установ, включаючи інститут[6]. Він відіграє важливу роль, адмініструючи національний реєстр підприємств (фр. Sirene) та присвоюючи національний ідентифікаційний номер (фр. Siren) новоствореним підприємствам[6]. Реєстр Sirene містить інформацію про усі виробничі підрозділи, представництва та філії, які складають інформаційну базу для статистики зайнятості[7]. Через 2—3 дні після подання досьє заявник отримує офіційний реєстраційний номер, який дозволяє легально розпочати діяльність компанії та отримати номер SIRET, код APE та номер платника податку на додану вартість[5]. А в разі відкриття неприбуткової організації отримують номер SIREN[5]. Номер SIRET (фр. Système d’identification du répertoire des établissements, Ідентифікаційна система установ) складається з 14 цифр, які включають 9 цифр номеру SIREN, аналогом якого в Україні є ідентифікаційний код ЄДРПОУ, та 5 цифр номеру NIC — внутрішнього номера класифікації[5]. Номер SIREN ідентифікує правове існування компанії або асоціації, в той час як номер NIC ідентифікує адресу[5]. Кожна компанія має тільки один SIREN, але вона може мати більше одного SIRET, якщо вона має кілька адрес[5].

Інститут надає вільний онлайн доступ до відомостей про підприємства та установи[i][ii]. У територіальних органах інституту — центрах статистики — можна отримати сертифікати з реєстру із відомостями про зареєстроване підприємство чи установу (фр. Certificat d'inscription au Répertoire des Entreprises et des Établissements). Окрім номеру SIREN та SIRET такий сертифікат також має власний номер з двох груп цифр, розділених рискою, розташований поруч з кодом Data Matrix, а на старіших сертифікатах — під штрих-кодом[iii].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі

  1. Сторінка пошукової форми на сайті інституту: Rechercher une entreprise.(фр.)
  2. Описи доступних наборів даних реєстру на сайті інституту: Contenu des fichiers.(фр.)
  3. Приклади сертифікатів із Data Matrix і штрих-кодом відповідно: Rotary Club de Hayange від 23 липня 2020 року та Université d'Aix-Marseille від 4 жовтня 2011 року.(фр.)

Підрядкові посилання

Посилання[ред. | ред. код]