Konqi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Konqi, зелений дракон

Konqi (укр. Конкі) — поточний талісман KDE спільноти, малий веселий зелений дракон. Konqi намалював Тайсон Тан (Tyson Tan), раніше Стефан Спатц (Stefan Spatz).

Історія[ред. | ред. код]

Кендальф[ред. | ред. код]

Кендальф

До появлення Konqi був чарівник Кендальф, що використовувався в довідкових додатках KDE. У нього була довга борода. Він носив гострий капелюх і блакитний халат, шкарпетки з червоно-білими смугами і коричневі капці. На руці чарівна паличка, яка створює зірки червоного кольору.

Кендальф був схожий на Мерліна з Microsoft Agent, чарівника з фільму від Disney «Меч у камені», та назву з книги Джона Толкіна «Ґендальфом». Щоб компанії не подали в суд на KDE, Кендальф, починаючи з KDE 3, був повністю видалений[1].

Konqi[ред. | ред. код]

Konqi вперше з'явився в квітні 1999 року[notes 1], був помічником з довідки KDE в бета-версії KDE 2. Першу версію Konqi намалював Стефан Спатц. Починаючи з версії KDE 3, Konqi повністю замінив Кендальфа[1].

Новий дизайн[ред. | ред. код]

Коли KDE 5 розроблялася, в грудні 2012 рік а співтовариство вирішило змінити дизайн Konqi, щоб маскот був такий же сучасний, як і середовище. Також KDE просила використовувати Krita для виготовлення нового дизайну. На форумах спільноти KDE були створені теми[2] для голосування за новий дизайн Konqi. Для голосування пішло 19 дизайнів, і Konqi, намальований Тайсоном Таном, було обрано в якості нового дизайну Маскота[3].

Художні роботи від Тайсона Тана були використані коротко в обговоренні про початок складання KDE Frameworks 5. Але його горизонтальний склад і більшу кількість персонажів були комфортними всередині невеликого діалогу про KDE Frameworks 5. Потім твір було замінено вертикальної версією з меншою кількістю символів. Більш красивий дизайн був створений художником потім, і була прийнята остаточна версія.

Оформлення[ред. | ред. код]

Минула версія[ред. | ред. код]

У версії від Стефана Спатца, Konqi був намальований в стилі 3D. Має жовто-зелений живіт, брови над його очима, 2 ікла, 2 маленьких роги на голові, крила кажана і маленькі шипи. У нього по 3 пальці на руці і нозі. Носить шматок червоного шарф а з буквою «K».

Нинішня версія[ред. | ред. код]

Версія від Тайсона Тана[4] була намальована в стилі 2D. Художник вирішив зробити свій дизайн чимось схожим на старий, щоб показати непереривання духу.

Новий Konqi має грайливий дизайн і схожий на персонажа з дитячого мультфільму. Зелений колір його став світлішим, в порівнянні з минулим, а живіт світліше його шкіри. Двоє великих мультяшних очей, два маленьких ікла (але видно тільки одне). Жовті роги з буквою «K». Для більш дружнього погляду крила кажана були видалені. У нього тільки 3 великих трикутних жовтих шипи на хвості. У нього по п'ять пальців на руках, пальці ніг не зображені, і немає кігтів. Він як і раніше носить шматок шарфа з буквою «K», але буква більше. Його часто зображують у героїчній стійці, дивлячись на людей з веселою посмішкою на обличчі, вказуючи лівим вказівним пальцем в небо.

Для цієї версії була створена колекція з 24 творів, яка кожна зображує Konqi, виконуючи різні дії.

Варіанти драконів[ред. | ред. код]

Кейті[ред. | ред. код]

Кейті

Кейті - дракон жіночої статі. Була представлена в 2010 році. Призначено талісманом жіночого проекту KDE[5]. Як і Konqi, теж має два дизайни. Колишня версія була намальована Агнешкою Цайковскою, поточна версія - Тайсоном Таном.

У колишній версії Кейті була подругою Konqi[6]. Вона - зелений дракон в білій сукні. З двома іклами, двома білими рогами на голові, по 3 пальці на руках і ногах, з кігтями. Носить ремінець і срібний браслет. У неї не було задніх крил, в порівнянні з Konqi.

У нинішній версії Кейті є дівчиною, яка є сусідкою Konqi. Також вони близькі друзі. У неї світліший зелений колір, в порівнянні з Konqi. З великими мультяшними очима з довгими віями. Немає видимих ​​іклів. У неї також є два рожевих роги, схожих на «K», але є багато відмінностей. Роги Konqi з'єднуються з його головою коренем першого удару, а роги Кейті з'єднуються з її головою коренем останнього удару. Краї рогів Кейті також круглі. У неї немає кігтів і по п'ять пальців на руках. Три рожевих шипи на хвості. Вона носить білу сукню з довгими рукавами.

Інші дракони[ред. | ред. код]

Талісмани помічників KDE

Інші дракони різних кольорів і професій були додані до виду Konqi як частина концепції редизайну Тайсона Тана. Кожен дракон має пару рогів у формі літери, які відображають їх положення в суспільстві KDE. Наприклад:

  • W (Writers) для авторів;
  • T (Translators) для перекладачів;
  • S (Scientists) для вчених;
  • E (Engineers) для інженерів;
  • A (Artists) для художників;
  • F (Facilitators) для фасилітаторів;
  • U (Users) для користувачів.

І так далі. Кожен варіант Konqi також має різні аксесуари, які відображають їх особистість. Різні кольори, професії і роги можуть бути рекомбіновані вільно, щоб створити унікального індивідуального Konqi[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Всі художні проекти Тайсона Тана мають ліцензію Creative Commons BY-SA, GFDL та LGPL.

Попередня версія драконів[ред. | ред. код]

Konqi в діалогових повідомленнях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Нотатки:
  1. У квітні 1999 року компанія KDE була оголошена новим анімаційним помічником в довідковому центрі KDE. Перша версія Konqi розроблена Стефаном Спатцем, яка використовувалася з KDE 2 до 4.
Джерела:
  1. а б Timeline KDE 20 years. Архів оригіналу за 10 грудня 2017. Процитовано 28 жовтня 2019.
  2. konqi contest — KDE Community Forums. Архів оригіналу за 10 серпня 2020. Процитовано 12 червня 2019.
  3. Krita Konqi Contest: The winner is found! — KDE Community Forums. Архів оригіналу за 10 серпня 2020. Процитовано 12 червня 2019.
  4. Tyson Tan — Konqi ver.2 Design Collection Konqi the little…. Архів оригіналу за 18 жовтня 2019. Процитовано 12 червня 2019.
  5. KDE Women — KDE Community Wiki. Архів оригіналу за 11 червня 2019. Процитовано 12 червня 2019.
  6. KDE Project History/KDE Three Beta (Developer Meeting) — KDE Community Wiki. Архів оригіналу за 28 червня 2019. Процитовано 12 червня 2019.
  7. Konqui, Katie and Friends • KDE Community Forums. Архів оригіналу за 20 квітня 2018. Процитовано 12 червня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]