Molytinae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Molytinae
Hylobius abietis
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні тварини (Eumetazoa)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Надряд: Голометабола (Holometabola)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Підряд: Всеїдні жуки (Polyphaga)
Родина: Довгоносики (Curculionidae)
Підродина: Molytinae
Schönherr, 1823
Триби

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Molytinae
NCBI: 54544
Fossilworks: 207271

Molytinae — підродина жуків родини Довгоносики (Curculionidae)[1]. Поширені по всьому світі, деякі види є сільськогосподарськими шкідниками в Америці. Більшість видів пов'язані з хвойними деревами. Личинка розвивається у гнилих пнях і не заподіює шкоди, але дорослі жуки можуть знищити безліч молодих дерев, гризучи рани в корі так, щоб дерева висихали.

Опис[ред. | ред. код]

Сягають різних розмірів (від 3 до 20 мм). Тіло довгасте, зазвичай з темним кольором і нерівними поперечними смугами. Голова досить велика з довгою, тонкою мордою, яка часто дещо розширена у зовнішній половині. Антени зазвичай прикріплені поруч з кінчика морди і досить довгі й потужні. Грудний щит трохи ширший, ніж довгий, із закругленими сторонами. Надкрила, як правило, більш-менш овальної форми, з або без чіткими рядками цяток. Ноги довгі й сильні, закінчуються гострими колючками, які роблять жуків дуже чіпкими.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Більшість видів пов'язані з хвойними, особливо багато з різними видами сосни. Личинки розвиваються в мертвій деревині або під корою ослаблених, але все ще живих дерев. Розвиток личинок може бути багаторічним, а дорослі жуки можуть жити протягом декількох років. Дорослі жуки гризуть кору молодих гілок і пагонів і, тим самим, можуть завдати великої шкоди плантаціям. Є також види, які живуть у ґрунті, пошкоджуючи кореневища різних трав, в тому числі борщівника (Heracleum) і (Petasites).

Класифікація[ред. | ред. код]

Підродина включає наступні триби:

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 червня 2013. Процитовано 4 травня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)