Myotis nustrale

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Myotis nustrale
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Лиликові (Vespertilionidae)
Підродина: Нічницеві (Myotinae)
Рід: Нічниця (Myotis)
Вид:
M. nustrale
Біноміальна назва
Myotis nustrale
Ruedi, Beuneux & Puechmaille, 2023

Myotis nustrale — вид рукокрилих ссавців з родини лиликових (Vespertilionidae). Новий вид ссавців ендемічний для Корсики[1].

Таксономія[ред. | ред. код]

Видовий комплекс Myotis nattereri був у центрі кількох останніх морфологічних і молекулярних досліджень для оцінки видового статусу різних названих форм. Наприклад, нові види M. crypticus і M. zenatius. Новий вид Myotis nustrale має не тільки унікальні мітохондріальні гаплотипи, але також кілька ядерних алелів, які розходяться і більше ніде не зустрічаються, що підкреслює її тривалу незалежну еволюцію. Його екологія та звички ночівлі нагадують іберійський M. escalerai, але в іншому морфологічно він найбільш схожий на M. crypticus. Цей новий вид є ендемічним для Корсики і, очевидно, дуже рідкісний і по суті локалізований у гірських лісах. Через обмежене поширення й невелику чисельність популяції, він виглядає дуже вразливим до зміни клімату, тому його слід класифікувати як EN[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Видовий епітет nustrale — це займенник, що означає «наш - le notre» у корсиканській мові[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид є ендеміком острова Корсика (Франція) у Середземному морі[1].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це нічниця середнього розміру (вага 5.5–9.5 грама, передпліччя 38.4–41.3 мм) з відносно довгими незазубленими вухами; козелок прямий, виходить за межі половини довжини раковини. Жорсткі волоски уропатагіума (хвостова мембрана) розташовані в два ряди, лише деякі волоски відбиті назад[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Puechmaille, S. J.; Dool, S.; Beuneux, G.; Ruedi, M. Newly described and already endangered: a new mammal species endemic to Corsica // Revue suisse de Zoologie. — 2023. — Вип. 130. — № 2. — С. 335–351. — DOI:10.35929/RSZ.0108. (англ.)