Naraboryctes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Naraboryctes
Період існування: ранній міоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Ноториктоподібні (Notoryctemorphia)
Родина: Ноториктові (Notoryctidae)
Рід: Naraboryctes
Archer et al., 2011[1]
Вид:
N. philcreaseri
Біноміальна назва
Naraboryctes philcreaseri
Archer et al., 2011.

Naraboryctes philcreaseri — викопний вид сумчастих тварин, знайдений у ранніх міоценових відкладах національного парку Боджамулла в районі Ріверслі, північно-західний Квінсленд, Австралія.

Опис[ред. | ред. код]

Naraboryctes philcreaseri описує тварину, відому за зразками викопного матеріалу, що включає фрагменти верхньощелепних і щелепних кісток і зубів. Розпізнані викопні зразки також деякі посткраніальні скелетні останки. N. philcreaseri розглядається як перехідна скам'янілість ссавця, яка має ознаки, які підходять для добування їжі або проживання в підземному середовищі з панівним дощовим лісом. Вага оцінюється приблизно в 200 грамів. Вважається, що дієта нагадує сучасного сумчастого крота, який є комахоїдним[2].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Naraboryctes philcreaseri — це вид фауни Ріверслея, виявлений у трьох місцях — Camel Sputum Site, Upper Site, Wayne's Wok Site — й датований раннім міоценом[2]. Район Ріверслі в цей період був постійно вологим і закритим тропічним лісом, що різко контрастував з центральними пустелями Австралії, яким віддавали перевагу їхні сучасні піщані нащадки[2][1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Michael Archer; Robin Beck; Miranda Gott; Suzanne Hand; Henk Godthelp; Karen Black (2011). Australia's first fossil marsupial mole (Notoryctemorphia) resolves controversies about their evolution and palaeoenvironmental origins. Proceedings of the Royal Society B. 278 (1711): 1498—1506. doi:10.1098/rspb.2010.1943. PMC 3081751. PMID 21047857.
  2. а б в Naraboryctes philcreaseri Phil Creaser's Drinking Digger. Riversleigh Faunal encyclopedia. wakaleo.net. Архів оригіналу за 10 березня 2015. Процитовано 28 травня 2019.