Бурштинівка Сарса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Oxyloma sarsii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бурштинівка Сарса

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Родина: Бурштинівки (Succineidae)
Рід: Бурштинівка (Succinea)
Вид: Бурштинівка Сарса
Succinea sarsii
(Esmark & Hoyer, 1886)

Посилання
Вікісховище: Oxyloma sarsii
Віківиди: Succinea sarsii
EOL: 4912976

Бурштинівка Сарса[1], бурштинівка урізна (Succinea sarsii) — вид навколоводних черевоногих молюсків підкласу легеневих (Pulmonata) родини бурштинівок (Succineidae).

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вид поширений в Північній Європі та Північній Азії від Ірландії, півдня Англії через Скандинавію до Якутії. Мешкає на окраїнах боліт, озер , незарослих річок і струмків з повільною течією, особливо на заплавах. Тут молюск тримається берегової лінії і ніколи не буває далеко від стоячої води. У цьому середовищі існування він повзає на водних рослинах

Опис[ред. | ред. код]

Раковина має розміри від 12 до 15 мм (максимум до 20 мм) заввишки та від 6 до 9 мм завширшки. Порожня раковина бурштинова і напівпрозора. Раковина живої тварини від темно-сірого до чорного кольору через те, що видно темне м'яке тіло. Має три оберти, що швидко зростають. Шкаралупа тонка, поверхня блискуча з грубими, дещо неправильними лініями росту. Шов чітко виражений і відносно глибокий. Рот вузькояйцеподібної форми із загостреним верхнім кінцем. Нижній край рота часто лише злегка загнутий; це також робить рот трохи трикутним. Сам край рота тонкий і лише трохи потовщений губами зовні.

М'яке тіло має щільні зубчасті пігментні плями у формі зірки, через що воно виглядає дуже темним або майже чорним. Підошва бліда, майже просвічується.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]