Папуга-червоногуз білолобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pionus senilis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга-червоногуз білолобий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Папуга-червоногуз (Pionus)
Вид: Папуга-червоногуз білолобий
Pionus senilis
(Spix, 1824)
Синоніми
Psittacus senilis
Посилання
Вікісховище: Pionus senilis
Віківиди: Pionus senilis
ITIS: 554921
МСОП: 22686192
NCBI: 30456

Папу́га-червоногу́з білолобий[2] (Pionus senilis) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae)[3]. Мешкає в Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Білолобий папуга-червоногуз
Білолобий папуга-червоногуз

Довжина птаха становить 24 см, вага 193-229 г. Забарвлення переважно зелене, нижня частина тіла блідіша, більш жовтувата. Лоб і тім'я білі, на підбордді і горлі є біла пляма. пера на голові зелені з широкими синіми краями, скроні темно-сині. Груди оливково-коричневі, пера на них мають фіолетово-сині краї, жиивіт більш зелений. Спина має коричнюватий відтінок. Першорядні махові пера сині, решта зелені, нижні покривні пера крил синьо-зелені. Хвіст зверху зелений, знизу червоний, крайні стернові пера сині, біля основи червоні. Нижні покривні пера хвоста червоні, стернові пера знизу червоні з жовтувато-зеленими краями і синіми кінчиками. Очі карі, навколо очей широкі рожевувато-білі кільця голої шкіри. Дзьоб зеленувато-жовтий, зверху сірий, лапи рожевуваті. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів голова, задня частина шиї і груди зелені, а тім'я і щоки світло-жовтуваті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Білолобі папуги-червоногузи мешкають на сході і південному сході Мексиці (на південь від південного Тамауліпас і східного Сан-Луїс-Потосі), на півночі Гватемали, в Белізі, на півночі і сході Гондурасу, на сході Нікарагуа, в Коста-Риці і західній Панамі. Вони живуть у вологих тропічних лісах. на узліссях і галявинах, в заростях на берегах річок і в лісистих саванах. Зустрічаються зграйками, які іноді можуть нараховувати до 100 птахів, на висоті до 1600 м над рівнем моря. Ведуть прихований спосіб життя, ховаючись в кронах дерев. Живляться насінням, горіхами і плодами. Інкубаційний період триває з січня по квітень. Білолобі папуги-червоногузи гніздяться в дуплах дерев. В кладці від 3 до 6 яєць. Інкубаційний період триває 27 днів, пташенята покидають гніздо через 9 тижнів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pionus senilis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 16 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]