Search and Destroy

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Search and Destroy
Сингл Iggy and the Stooges
з альбому Raw Power
Випущений 1973
Формат 7"
Записаний 1973
Жанр прото-панк, гаражний рок, хард-рок[1]
Мова англійська
Композитор Іггі Поп[2] і James Williamsond[2]
Тривалість 3:29
Лейбл Columbia
Продюсер Девід Боуї
Хронологія синглів Iggy and the Stooges
Попередній
←
Down on the Street
(1970)
I Got a Right!
(1977)
Наступний
→

Search and Destroy — пісня прото-панк—гурту The Stooges, що стала їх першим синглом після виходу «Down on the Street» у 1970-му і єдиним на їхньому третьому альбомі «Raw Power». Пісня вийшла 1973 року. Це найвідоміша композиція з альбому і одна з найпопулярніших пісень Stooges взагалі; вона увійшла до збірки найкращих речей Іггі Попа «A Million in Prizes: The Anthology». 1997 року, як і інші пісні з альбому «Raw Power», її ремікшували і перевидали Іггі Поп та Брюс Дікінсон; результатом стала відвертіша й агресивніша версія композиції, ніж оригінальний мікс Девіда Боуї.

2004 року журнал Rolling Stone поставив пісню на 468 місце в списку 500 найкращих пісень усіх часів.

В 2009 році VH1 назвав пісню 49-ю найкращою піснею хард-року за увесь час[3].

Огляд[ред. | ред. код]

Пісня названа на честь американської військової стратегії часів війни у ​​В'єтнамі, «знайти і знищити». За словами Іггі Попа, ідея пісні прийшла йому коли він побачив в журналі Time заголовок статті, присвяченої В'єтнамській війні[4]. У тексті міститься ціла низка відсилань до подій цієї війни: «серце повне напалму» (англ. heart full of napalm), «кохання під час обстрілу» (англ. love in the middle of a firefight). Темою пісні є людина, якій нічого втрачати — про що йде мова в приспіві, «забутий хлопчик світу/Той, хто шукає лише щоб зруйнувати» (англ. world's forgotten boy/The one who searches only to destroy). Яскравий рифф, зроблений під впливом The Rolling Stones, агресивна ритм-секція, а також загальний настрій — нігілістичний, саморуйнівний, відчайдушний, — і зміст слів пісні дозволяють вважати її одним з найбільш близьких до панк-року творів гурту. Фраза «гепард, що тиняється по вулицях» (англ. street walking cheetah) є натяком на плямистий жилет зі шкури гепарда і з зображенням гепарда на спині, в якому Іггі любив ходити по Лондону.[5] А «heart full of napalm» прийшла йому в голову як інтерпретація пісні The Yardbirds «Heart Full of Soul».[5]

Пісня дала назву впливовому панк — журналу 1970-х, який виходив у Сан-франциско. Лідер Хардкор-панк-гурту Black Flag Генрі Роллінз має татуювання у вигляді картинки з підписом «Search and Destroy». Шведський панк-гурт Backyard Babies використав перші рядки тексту як цитату для буклету на своєму дебютному альбомі Diesel and Power.[6] Скейтбордердська команда «Skate and destroy» дістала свою назву від цієї пісні. «Search and Destroy» звучить в іграх True Crime: New York City, Tony Hawk's American Sk8land, Tony Hawk's American Wasteland та Guitar Hero II. Також пісню використано у фільмі Веса Андерсона «Водне життя Стіва Зіссу» і в промо-кампанії фірми Nike, під час олімпіади 1996.

Пісню «Search and Destroy» переспівувало безліч колективів, у тому числі такі як Cursed, EMF, Sex Pistols (а також Сід Вішез сольно), The Flowers of Romance, Samiam, Rocket From The Tombs, Everclear. Трохи прискорену версію пісні у виконанні The Dictators можна почути на їх альбомі 1977 року Manifest Destiny і на записах концертів. Версія The Dead Boys вийшла окремим синглом 1977 року. Під час сесій альбому Blood Sugar Sex Magik пісню записали Red Hot Chili Peppers; вона увійшла як бі-сайд у їхні сингли «Give It Away» і «By the Way», компіляцію The Beavis and Butt-head Experience, а пізніше — на триб'ют присвячений Іггі Попу We Will Fall: The Iggy Pop Tribute. Кавер «Search and Destroy» Def Leppard увійшов у EP з бонус-треками до альбому 2006 року Yeah!. Emanuel записали кавер-версію для саундтрека до гри Tony Hawk's American Wasteland. У 2011 році Skunk Anansie записали кавер-версію, яка увійшла в саундтрек до фільму Заборонений прийом.

Список композицій синглу[ред. | ред. код]

Промо-сингл[ред. | ред. код]

  1. Search and Destroy (mono version)
  2. Search and Destroy (stereo version)

У США[ред. | ред. код]

  1. Search and Destroy
  2. Shake Appeal

У Японії[ред. | ред. код]

  1. Search and Destroy
  2. Raw Power

Перевидання 2005[ред. | ред. код]

  1. Search and Destroy
  2. Penetration

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vh1 Top 100 Hard Rock Songs. Архів оригіналу за 10 березня 2013. Процитовано 3 березня 2013.
  2. а б ISWC Network
  3. spreadit.org music. Архів оригіналу за 12 лютого 2009. Процитовано 7 лютого 2009.
  4. Trynka, Paul (2011). Iggy Pop: Open Up and Bleed. Random House Digital. с. 136. ISBN 9780767927222.
  5. а б Л. Макніл, Дж. Маккейн. Благаю, вбий мене! ISBN 0-8021-4264-8. 268, розділ Raw Power.
  6. Babies-Diesel-And-Power/master/217875 Backyard Babies — Diesel and Power на сайті Discogs