Stronghold (серія ігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Stronghold
Жанр Стратегія в реальному часі
Розробник Велика Британія Firefly Studios
Видавець США США Gamecock media group
США США Godgames
США США 2K Games
США США Take 2 Interactive
США США SouthPeak Games
Росія Росія 1C
Платформа Windows, Персональний комп'ютер
Перша гра Stronghold
2001
Остання гра Stronghold warlords
2021
Офіційний сайт

Stronghold (укр. Цитадель) — серія відеоігор від компанії Firefly Studios в жанрах стратегії реального часу та масової багатокористувацької стратегії реального часу (MMORTS). Перша гра в серії випущена 2001 року. Перші 3 гри серії (Stronghold, Stronghold Crusader, Stronghold Crusader Extreme) були двовимірними стратегіями, Stronghold 2 та Stronghold Legends були виконані з використанням тривимірної графіки. Stronghold Kingdoms є двовимірною MMORTS, а Stronghold 3 — тривимірною грою. Усі відеоігри випущені для персональних комп'ютерів.

Ігри серії[ред. | ред. код]

Час дії[ред. | ред. код]

Час дії всіх ігор серії — Середньовіччя. Основна дія ігор Stronghold, Stronghold Crusader та Stronghold 2 відбувається в епоху Хрестових походів (11 століття — XIII століття). Гра Stronghold Legends заснована на фентезійному сюжеті, проте, час дії зазначено — раннє Середньовіччя.

Режими гри[ред. | ред. код]

У всіх іграх серії, крім Stronghold Kingdoms, існують кампанії (серії сюжетно-пов'язаних місій) і режим редактора карт. В Stronghold єдина кампанія,[1] в інших іграх існує кілька кампаній. У всіх іграх, крім Stronghold та Stronghold Kingdoms, є можливість грати проти комп'ютерних супротивників на обраній карті. В Stronghold та Stronghold 2 присутній режим облоги (облога або захист замку без ведення економіки).[2] У перших іграх серії (до Stronghold 2 включно) присутній режим вільного будівництва (ведення економіки без війни). Перші Stronghold (до Stronghold 2) були засновані на рушії із застосуванням 2D-графіки, всі наступні (окрім Stronghold Kingdoms) були засновані на технології 3D зображення. Рушії всіх ігор розроблялися власними силами FireFly Studios, виняток становить лише Stronghold 3 — анонсовано[3] використання технології Havok.

Ігрова система[ред. | ред. код]

Ігрова система всіх ігор серії базується на економічному симуляторі середньовічного міста або замку. В іграх присутній ряд унікальних параметрів, характерних тільки для ігор серії Stronghold. Так, в Stronghold 1 вперше був введений параметр "популярність ", що впливає на працездатність і кількість населення. Бойова система стандартна для стратегій — безпосереднє управління групами юнітів (виняток — Stronghold Kingdoms, там юнітами управляє штучний інтелект).[4]

Економіка[ред. | ред. код]

Економічна складова — одна з головних в іграх серії. Існують достатньо складні і довгі виробничі ланцюжки. Як правило, в іграх серії більшу увагу приділено саме економічній, а не військовій складовій середньовічних замків. У всіх іграх, крім Stronghold Kingdoms, всі будівлі будуються і зносяться миттєво.

Юніти[ред. | ред. код]

Всі юніти у всіх іграх серії відносяться до часів Середньовіччя. Кількість юнітів в грі може сильно відрізнятися — від 5-ти (в Stronghold Kingdoms) до кількох десятків (в Stronghold Crusader). Кожний тип юнітів характеризується своїми параметрами[5]:

  • Тип (стрілецький/ударний)
  • Швидкість пересування
  • Сила атаки
  • Захист/життя
  • Дальність стрільби (лише для стрілецької типу)
  • Тривалість перезарядки (лише для стрілецької типу)

Практично в кожній грі серії є юніти, що частково або повністю дублюють один одного. Найсильніше це помітно в Stronghold Legends.[6]

Управління[ред. | ред. код]

Управління в грі виробляється мишею. Однак існують і « гарячі клавіші» на клавіатурі. Деякі дії можна зробити тільки за допомогою клавіатури.

Комп'ютерні супротивники[ред. | ред. код]

Вони присутні у всіх іграх серії. Поведінкою комп'ютерних противників керує штучний інтелект. В першій частині Штучний інтелект розвинений порівняно слабо, оскільки комп'ютерні противники з'являються тільки по сюжету. В іграх на рушії Stronghold Crusader комп'ютерні противники (боти) будують повністю прописані розробниками замки, самостійно розвиваються (добувають ресурси, наймають армію), атакують гравця. В іграх на рушії Stronghold 2 боти мають більшу самостійність і будують замок виходячи з рельєфу місцевості. Кількість комп'ютерних супротивників різне — в іграх Stronghold та Stronghold Kingdoms їх чотири: Щур, Змія, Кабан і Вовк. Ці ж противники присутні і в грі Stronghold Crusader. В іграх Stronghold 2 боти ніяк не пов'язані з рештою серії. В Stronghold Legends боти — легендарні герої.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рецензія на Stronghold
  2. Огляд гри Stronghold 2 на stopgame.ru. Архів оригіналу за 16 травня 2012. Процитовано 30 квітня 2012.
  3. Трохи про рушій Stronghold 3 [Архівовано 7 листопада 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. Stronghold Kingdoms на igromania.ru. Архів оригіналу за 6 липня 2010. Процитовано 30 квітня 2012.
  5. Бойові юніти Stronghold Crusader
  6. Порівняння юнітів Stronghold Legends
  7. Боти Stronghold Legends. Архів оригіналу за 26 березня 2011. Процитовано 30 квітня 2012.