The Sims Online

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Sims Online
Розробник Maxis
Видавець  Electronic Arts
Жанр(и) масова багатокористувальницька онлайн-гра, симулятор життя
Платформа  Microsoft Windows
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску NA 17 грудня 2002
JP 26 грудня 2002
Режим гри  Багатокористувацька гра
Мова англійська
Українська відсутня
Творці
Ігродизайнер(и) Вілл Райт
Кріс Тоттієр
Програміст(и) Джефф Лінд
Ґреґ Кірні
Композитор(и) Джеррі Мартін
Технічні деталі
Рушій proprietary engined
Носій CD-ROM
The Sims
Наступна гра The Sims Life Stories

The Sims Online (скор. TSO; після 2007 року — EA Land) — масова багатокористувацька соціальна онлайн-гра (MMOSG)[Заввага 1] в жанрі симулятора життя, розроблена компанією Maxis під керівництвом гейм-дизайнера Вілла Райта і видана американською компанією Electronic Arts. Гра вийшла 17 грудня 2002 для персональних комп'ютерів під керуванням Microsoft Windows.[2] Вона пропонувала віртуальний світ, де гравці, керуючи аватаром — «сімом», могли будувати міста, розвивати саморегульовану економіку і задовольняти базові потреби сіма. Кінцева мета гравця полягала у прагненні заробити великі кошти, створюючи предмети, надаючи послуги чи одержуючи доходи з нерухомости. У TSO було вбудовано чат, який дозволяв спілкуватися з іншими користувачами.

The Sims Online розроблялася після колосального успіху однокористувацької The Sims, яку випустили двома роками раніше на тому ж ігровому рушії. Онлайн-симулятор розглядався як експериментальний проєкт — перший представник жанру MMOG, цілковито позбавлений елементів насилля, битви і який би порушував тему соціальної взаємодії. EA Games сподівалася, що гра стане хітом, як і The Sims. Разом з тим розроблення велося в умовах сильної нестачі часу, на основі застарілого й непридатного для онлайнового використання рушія. Після виходу на TSO чекав комерційний провал, позаяк реальна кількість користувачів не перевищувала 100 000, що серйозно поступалося планам EA. При цьому було помічено, що значна частка наявних користувачів були дорослими й більш як половина — жінками.

Упродовж кількох років після виходу, через слабку модерацію, The Sims Online стала пристановищем для віртуального сексу з участю неповнолітніх і гриферів, які об'єдналися у віртуальні аналоги мафій з метою переслідувати та шантажувати користувачів, вимагаючи у них гроші. Це додатково пришвидшувало зменшення кількости користувачів. Цей факт став причиною скандалу, учасниками якого стали науковці й представники великих американських ЗМІ, що звинуватили EA у потуранні дитячій проституції та порушенні прав людини.[3] Крім того, масові суперечки спричинила політика продакт-плейсменту у грі.

У 2007 році програмна помилка стала причиною майже повного руйнування внутрішньоігрової економіки. Розробники намагалися реанімувати проєкт, перейменувавши його The Sims Online в EA Land, а також удосконаливши гру та додавши можливість завантажувати користувацький контент. Проте ситуація не покращилася, і з 2008 року гра перестала підтримуватись. Разом з тим в інтернеті залишився доступним для безкоштовного завантаження клон гри — FreeSO, створений за підтримки ентузіастів.[4]

Пересічна оцінка онлайн-симулятора за версією агрегатора Metacritic складає 70 балів зі 100.[5] Критики хвалили The Sims Online за незвичайність жанру, який виключав будь-яке насильство та робив гру радше схожою на чат з доповненою віртуальною реальністю. На думку оглядачів, TSO була покликана бути такою собі втечею від реальности, що дозволяла б справджувати нездійсненні чи заборонені мрії. З усім тим амбітна концепція була обмежена недосконалістю ігрового процесу, зокрема необхідністю повсякчас повторювати однотипні дії для досягнення поступу. Внаслідок цього гра швидко припиняла давати задоволення. Попри те, що The Sims Online розглядається як провальний проєкт, низка оглядачів вважає, що вона відіграла важливу роль у формуванні віртуальної онлайн-пісочниці як грального жанру, на взір якої пізніше створили ряд успішніших онлайн-симуляторів, таких як Second Life.[6]

Завваги[ред. | ред. код]

  1. MMOSG є скороченням з Massive Multiplayer Online Social Game і перекладається з англійської мови як «Масова багатокористувацька соціальна гра». Піджанр MMOG, де центральними діями виступають віртуальне спілкування між персонажами та витворення гравцями віртуальної спільноти, підтримка економіки.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Internet Archive, Leonardo (2009). Lo que hacen tus hijos en internet : [una guía para padres]. Barcelona : Integral. ISBN 978-84-9867-609-9.
  2. The Sims: Online International Releases - Giant Bomb. web.archive.org. 28 серпня 2013. Архів оригіналу за 28 серпня 2013. Процитовано 22 листопада 2022.
  3. Internet Archive (2007). Worlds in play : international perspectives on digital games research. New York : Peter Lang. ISBN 978-0-8204-8643-7.
  4. Новость - Любительскии ремейк The Sims Online не выдержал наплыва игроков. web.archive.org. 11 січня 2017. Архів оригіналу за 11 січня 2017. Процитовано 22 листопада 2022.
  5. The Sims Online for PC Reviews - Metacritic. web.archive.org. 28 березня 2019. Архів оригіналу за 28 березня 2019. Процитовано 22 листопада 2022.
  6. John Seabrook. Game Master. Will Wright changed the concept of video games with the Sims. Can he do it again with Spore?. The New Yorker. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 22 листопада 2022.