Tursiops australis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tursiops australis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Афаліна (Tursiops)
Вид:
Підвид:
T. a. australis
Триноміальна назва
Tursiops aduncus australis
Kofi Mensah et al., 2022
Вікісховище: Tursiops australis

Tursiops australis (Афаліна південна) — вид морських ссавців роду Афаліна (Tursiops) з родини дельфінових (Delphinidae), виявлений у деяких частинах штату Вікторія, Австралія. Етимологія: лат. australis — «південний».

Таксономія[ред. | ред. код]

Раніше цей ссавець вважався одним з двох визнаних видів афаліни. Деякі відмінності були відзначені, але протягом тривалого часу не було достатньо доказів, щоб класифікувати його як окремий вид. Розгляд черепів, зовнішніх характеристик і мітохондріальної ДНК як зі старих, так і нових зразків показав унікальні характеристики, які привели до його класифікації як окремого виду.

Опис[ред. | ред. код]

Вид темно-блакитно-сірий поруч із спинного плавця, по серединній лінії світло-сірий, черево майже біле. Вид менший, ніж афаліна звичайна, але більший, ніж афаліна індійська, приблизно 2.27—2.78 метрів у довжину. Ніс невеликий (від 9,4 до 12 см) і присадкуватий, серпоподібний спинний плавник схожий на плавник афаліни звичайної. Голова тонша, ніж у афаліни звичайної, але ширша і коротша, ніж у афаліни індійської. Вона досягає довжини від 47 до 51,3 см. Щелепи в середньому мають 94 зубів, 46 зубів на нижній щелепі і 48 на верхній щелепі. Зуби довгі й конічні.

Поширення[ред. | ред. код]

T. australisендемік прибережних вод південно-східної Австралії, штатів Вікторія, Тасманія і півдня Нового Південного Уельсу.

Джерела[ред. | ред. код]