Тиран королівський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tyrannus tyrannus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиран королівський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Тиран (Tyrannus)
Вид: Тиран королівський
Tyrannus tyrannus
(Linnaeus, 1758)[2]
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Синоніми
Lanius tyrannus Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Tyrannus tyrannus
Віківиди: Tyrannus tyrannus
ITIS: 178279
МСОП: 22700506
NCBI: 43165
Fossilworks: 368719

Тиран королівський[3] (Tyrannus tyrannus) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[4]. Гніздиться в Північній Америці, зимує в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Королівський тиран (Квебек, Канада)
Королівський тиран
Гніздо королівського тирана
Королівський тиран в польоті

Довжина птаха становить 19-23 см розмах крил 33-38 см, вага 33-55 г. Виду не притаманний статевий диморфізм. Голова чорнувата, верхня частина тіла темно-сіра. На тімені малопомітна червона пляма, прихована оточуючим пір'ям. Крила довгі, загострені, темні з білими краями. Хвіст відносно довгий, чорний, на кінці білий. Нижня частина тіла біла, груди тьмяно-сіруваті. Дзьоб широкий, плаский. У молодих птахів нижня частина тіла має коричнюватий відтінок. Голос — пронизливий, немелодійний щебет або гучні, різкі крики.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Королівські тирани гніздяться в Канаді (від Північно-західних територій і Британської Колумбії на схід до затоки Святого Лаврентія і Нової Шотландії) та на більшій території Сполучених Штатів Америки (за винятком заходу і південного заходу). З кінця серпня до початку вересня вони мігрують на південь, переважно до західної Амазонії та регіону Гран-Чако,, повертаються на північ з кінця березня до початку травня. Королівські тирани живуть в тайзі, хвойних і широколистяних і мішаних лісах, на узліссях і галявинах, в рідколіссях і чагарникових заростях, в преріях, на пустищах, луках і полях, в парках і садах. Віддають перевагу відкритим місцевостям, зустрічаються на висоті до 3700 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Королівські тирани живляться комахами та іншими безхребетними, на яких вони чатують, сидячи на високо розташованій гілці, або яких шукають серед листя. Іноді, переважно на зимівлі, доповнюють свій раціон ягодами і плодами[5]. Гніздяться навесні, одразу після повернення з зимівлі. Гніздо має чашоподібну форму, робиться з гілочок, листя, трави і кори, встелюється пір'ям і м'якою травою, розміщується на дереві або в чагарниках. В кладці 3-4 білих або рожевих яйця, поцяткованих темними плямками. Інкубаційний період триває 14-20 днів, пташенята покидають гніздо через 14-21 день після вилуплення. Королівські тирани агресивно захищають свою територію, навіть від птахів, більших за них самих.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція королівських тиранів становить приблизно 26 мільйонів птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Tyrannus tyrannus.
  2. Linnaeus, Carl (1758). Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (лат.). Т. 1 (вид. 10th). Holmiae:Laurentii Salvii. с. 94.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 червня 2022.
  5. Foster, Mercedes S. (2007): The potential of fruiting trees to enhance converted habitats for migrating birds in southern Mexico. Bird Conservation International 17(1): 45–61. DOI:10.1017/S0959270906000554 PDF fulltext