Utricularia caerulea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Utricularia caerulea
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Пухирникові (Lentibulariaceae)
Рід: Пухирник (Utricularia)
Підрід: Utricularia subg. Bivalvaria
Секція: Utricularia sect. Nigrescentes
Вид:
U. caerulea
Біноміальна назва
Utricularia caerulea
L., 1753

Utricularia caerulea — вид рослин із родини пухирникових (Lentibulariaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Однорічник, наземний. Ризоїди і столони капілярні, розгалужені. Пастки на столонах і листках, на ніжках, яйцеподібні, 0.2–1 мм, з зубчастими залозками на придатку і краю рота. Листки численні, від основи квітконосу та столонових вузлів, голі, листкові пластини від лінійних до лінійно-зворотно-яйцюватих, 3–20 × 5–20 мм, край цільний, верхівка закруглена. Суцвіття прямовисні, 5–44 см, 1–15-квіткові, голі. Частки чашечки дрібнососочкові, голі. Віночок фіолетовий, рожевий або білий, помічений жовтим на зеві, 4–10 мм; нижня губа широко-яйцювата, верхівка від закругленої до виїмчастої; шпора вузько-конічна, зазвичай довша за нижню губу віночка, верхівка субгостра; верхня губа від довгастої до яйцювато-довгастої. Зав'язь куляста. Коробочка від кулястої до еліпсоїдної, 1.5–2 мм, розщеплюється поздовжньою черевною щілиною. Насіння від зворотно-яйцеподібного до довгасто-еліпсоїдного, 0.2–0.3 мм. 2n = 36, 40. Період цвітіння: червень — січень; період плодоношення: липень — лютень[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає на півдні Азії: Китай, Бангладеш, Камбоджа, Індія, Індонезія, Японія, Тайвань, Корея, Лаос, Малайзія, М'янма, Непал, Папуа-Нова Гвінея, Філіппіни, Шрі-Ланка, Таїланд, В'єтнам, Австралія, Мадагаскар, острови Тихого океану (Гуам, Палау)[2].

Населяє вологі скелі, бthtub струмків, вологі луки, болота, сирі місця; на висотах від ≈ 0 до 2000 метрів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Utricularia caerulea. Flora of China. efloras.org. Архів оригіналу за 27 липня 2020. Процитовано 27.12.2021. (англ.)
  2. Utricularia caerulea. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 21 грудня 2021. Процитовано 27.12.2021. (англ.)