Dynamic Analysis and Replanning Tool

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інструме́нт динамі́чного ана́лізу та перепланува́ння (англ. Dynamic Analysis and Replanning Tool (DART)) — програма на базі штучного інтелекту, яку використовує військовий відділ США для оптимізації та розкладання транспортування матеріалів або персоналу та вирішення інших логістичних завдань.

Вона застосовувалася військовими США для:

  • планування і оптимізації перевезень
  • планування постачань персоналу
  • вирішення інших матеріально технічних проблем.

DART використовує інтелектуальних агентів, щоб допомагати системам прийняття рішень, які знаходяться в США та європейських транспортних командах. DART інтегрує набір інтелектуальних засобів обробки даних і систем управління базами даних, щоб швидко оцінювати і дати спроможність планувати матеріально-технічні можливості. За рахунок автоматизації оцінки цих процесів DART знижує витрати і час, що необхідний для реалізації рішень.

Введений в 1991 році DART вже у 1995 році компенсував увесь грошовий еквівалент всіх коштів які були направлені на дослідження штучного інтелекту за попередні 30 років разом узяті.

Вступ[ред. | ред. код]

DARPA (захист передових досліджень) фінансували MITRE Corporation[en](англ.) та Університет Карнегі-Меллон — щоб проаналізувати спроможність реально зробити декілька інтелектуальних планувальних систем. У листопаді 1989 року військовий огляд (в оригіналі він має назву The Proud Eagle Exercise) виявив багато недоліків та слабких місць у військових системах підтримки армії. В липні наступного року DART був представлений військовим компаніями BBN Technologies[en](англ.) та ISX Corporation(зараз частина Lockheed Martin Advanced Technology Labs[en]|Lockheed Martin Advanced Technology Labs](англ.)) сумісно з лабораторією військово-повітряних сил США.В листопаді 1990 військові почали вимагати негайного розроблення прототипу для тестування. Вісім тижнів по тому, поспішний, але цілком робочий прототип був представлений — в 1991 році Транспортному Командуванню Збройних сил США на початку операції Буря, в пустелі, під час війни в Перській затоці.

Вплив DART на стан справ у армії США[ред. | ред. код]

Безпосередньо після його запуску, DART вирішив кілька логістичних кошмарів та зберіг мільйони доларів армії США. Військовому керівництву була відома величезна кількість перешкод на шляху переміщення військових сил та засобів з баз в Європі та Саудівській Аравії, в рамках підготовки до операції Буря. Система DART швидко довела свою цінність шляхом поліпшення планів американських військових. Це здивувало багатьох спостерігачів, бо в умовах кризи система змогла швидко адаптуватися, та швидко проводити планування.

Наступники системи[ред. | ред. код]

Успіх DART привів до розвитку наступних військових агентів:

  • RDA — Resource Description and Access system(Опис ресурсу та доступ до системи)
  • DPRI — наступник DART, основуєтся на принципах: знань на основі планування, планування на основі ініціативи

Структура та особливості системи[ред. | ред. код]

DART являє собою інтегрований набір автоматизованих інструментів обробки даних і управління базою даних системи. Система забезпечує можливість операторам та фахівцям з планування — спільно та швидко редагувати й аналізувати час поетапного розгортання сил, та даних — для доцільності перевезеннь. Також DART дозволяє розглянути при планування більше альтернатив, ніж це можливо якщо виходити з поточних можливостей. Система дозволяє знаходити потенційно можливі варіанти дій за відносно невеликий час. Прототип DART був поширений серед CINCs та USTRANSCOM.