Вулиця Кастелівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Кастелівка
Львів
Вид на початок вулиці з недобудованого будинку по вул. Лукаша, 1
Вид на початок вулиці з недобудованого будинку по вул. Лукаша, 1
Вид на початок вулиці з недобудованого будинку по вул. Лукаша, 1
Місцевість Кастелівка
Район Франківський
Колишні назви
Ліса-Кулі, Шефельґассе, Матросова
Транспорт
Рух двосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Забудова конструктивізм
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Ву́лиця Ка́стелівка — вулиця у Франківському районі Львова, що сполучає вулицю Горбачевського та вулицю Романицького, пролягає паралельно нижньої частини вулиці Сахарова.

Назва[ред. | ред. код]

Назва «Кастелівка» походить від прізвища родини архітекторів та будівничих італійського походження. У документах Львова часів XVI століття згадується будівничий Захаріяш Кастелло з Лугано, у XVII столітті — королівські архітектори Томаш та Матеуш Кастелло, а також рід Кастеллі, чий маєток Кастелівка був у районі вулиці[1].

  • Леопольда Ліса-Кулі — перша назва вулиці на честь польського героя Першої світової війни.
  • Шефельґассе — назва періоду нацистської окупації
  • Матросова — названа в 1944 році, після встановлення радянського режиму.
  • Кастелівка — сучасна назва із 1992 року.

Забудова[ред. | ред. код]

Проїзджа частина вулиці складається із двох частин, розділених спортивним майданчиком та територією готелю на вулиці Сахарова, 42. Через саму вулицю не курсує громадський транспорт, зупинки знаходяться на вулицях поруч.

Вулиця була створена у 1930-х роках ансамблем будинків у стилі польського функціоналізму, із вкрапленням радянської забудови зведеної тридцять років потому. Вздовж вулиці розташований спорткомплекс, сквер та два дитячі майданчики.

У 2009 році впритул до будинку номер 1 було збудовано шестиповерховий житловий будинок.

У 2020 році розпочалися роботи з реконструкції спортивного комплексу ЛКП «Спортресурс» на території колишнього Собкового ставу. Також цього року почалося будівництво п'ятиповерхового будинку «Avalon Prime».

Всього на вулиці знаходиться тринадцять будинків зведених перед другою світовою війною — номери 1, 2, 4, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 48, 50

та чотири будинки зведені за радянського періоду — номери 3, 20, 40, 42.

Проєкт реконструкції спортивного комплексу ЛКП «Спортресурс»

Пам'ятники, пам'ятні таблиці[ред. | ред. код]

Пам'ятна таблиця на будинку № 20

17 липня 2017 року, на вул. Кастелівка, 16, відбулось урочисте відкриття меморіальної таблиці відомому українському правнику, публіцисту та дисиденту Івану Гелю.

Встановлення таблиці у будинку, де багато прожив Гель, відбулось у рамках проведення ремонтних робіт балконів та фасаду будинку, які завершились урочистостями, у яких взяли участь близькі та рідні діяча, друзі-дисиденти та керівництво області[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нетуристичний Львів: Кастелівка Левинського, забута купальня та керамічні павичі. tvoemisto.tv. Архів оригіналу за 13 січня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  2. У Львові з`явилась меморіальна таблиця Івану Гелю (ФОТО) | Справжня Варта. Справжня Варта. Захід. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.